Alexandru Iacobescu, directorul general al Romania TV si un apropiat al lui Sebastian Ghita si Victor Ponta, au fost audiat joi de procurorii DNA intr-un dosar in care procurorii investigheaza o serie de presupuse infractiuni economice, printre care si suspiciuni de spalare de bani, relateaza Gandul. Potrivit informatiilor HotNews.ro, Iacobescu a fost audiat in calitate de faptuitor, nefiind pus inca sub acuzare. Dosarul DNA se bazeaza pe o plangere penala facuta in august 2011 de ANAF in urma unui control incrucisat la mai multe firme fondate si controlate de Sebastian Ghita.

Alexandru Iacobescu, la un meci de baschet alaturi de Victor Ponta si Sebastian GhitaFoto: sorinamatei.blogspot.com

Nota de control a ANAF a fost realizata in august 2011, Fiscul trimitand-o catre Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor si catre Directia Nationala Anticoruptie.

Alexandru Iacobescu este directorul general al Romania TV si beneficiar al unui imprumut de 90 de milioane de euro din partea deputatului PSD Sebastian Ghita. Intrebat de Dan Tapalaga intr-un interviu de ce l-a imprumutat pe Iacobescu cu o suma atat de mare, Ghita a spus ca "I-am dat acesti bani castigati legitim, prin banca, platind impozite, ca acest domn sa se ocupe de investitii, proiecte. Este un om in care am incredere". Ghita a negat ca prin acest imprumut finanteaza Romania TV si a dat ca exemplu de investitie facuta de Iacobescu "platforma online in UE impreuna cu alti investitori care se va putea dovedi o afacere globala profitabila".

Iacobescu este, potrivit Antena 3, unul dintre putinii oameni de afaceri romani care l-au insotit pe premierul Victor Ponta in vizita sa din China in anul 2013. Iacobescu apare in mai multe fotografii din presa locala din Ploiesti alaturi de premierul Victor Ponta si Sebastian Ghita.

Dialogul Sebastian Ghita - Dan Tapalaga despre imprumutul acordat lui Iacobescu:

DT: In declaratia dumneavoastra de avere din 2012 apare ca l-ati imprumutat pe domnul Iacobescu, director general la Romania TV, cu 60 de milioane de euro. In ultima declaratie de avere din 2013 imprumutul creste la 90 de milioane de euro. Care este explicatia?

SG: I-am dat acesti bani castigati legitim, prin banca, platind impozite, ca acest domn sa se ocupe de investitii, proiecte. Este un om in care am incredere.

DT: Este acesta modul in care finantati Romania TV?

S.G. Nu. Nu exista vreo suma care sa fi plecat din contul domnului Iacobescu spre Romania TV.

D.T. Dati-ne un exemplu concret din investiile domnului Iacobescu?

S.G. Construieste in UE o platforma online impreuna cu alti investitori care se va putea dovedi o afacere globala profitabila.

DT: Dar de ce nu investiti dumneavoastra direct? Mai are timp domnul Iacobescu de asa ceva care este ocupat de dimineata pana seara ca director general la Romania Tv? Incerc sa desenez prin toate aceste intrebari cine controleaza Romania TV?

SG: Ati auzit de un domn Catalin Popa? Credeti ca il controleaza cineva?

DT: Din dialogurile cu Vantu cred ca da.

SG: Eu nu cred. A avut o rezistenta uriasa in fata lui Vantu si a rezistat si in fata mea.

Controlul incrucisat de la firmele fondate de Sebastian Ghita

Potrivit Rise Project, raportul final al controlul încrucișat din perioada 2010-2011, făcut de ANAF la firmele lui Ghiță, sustine că societățile, printre care Glar Construct, Asesoft International, 2K Telecom, Teamnet International etc, obișnuiau să emită facturi în avans în baza cărora cereau deducerea TVA, deși sumele nu erau plătite. Ulterior, facturile erau stornate și din întreaga tranzacție, rămânea doar TVA-ul decontat de stat. Metoda s-a aplicat frecvent în tot grupul, ceea ce le-a a permis inspectorilor să stabilească un prejudiciu fiscal de 69 de milioane de lei. Raportul a fost trimis către DNA și Oficiul pentru Spălarea Banilor, cu recomandarea de a fi investigate posibilele înțelegeri dintre reprezentanții firmelor lui Ghiță.

Controlul a fost derulat de ANAF, sub șefia controversatului Sorin Blejnar, atunci când PDL era la putere, iar PSD în opoziție.