Subiectele pe care elevii de clasa a II-a le-au avut de rezolvat astazi la testarea la Scris-citit Limba romana au fost publicate de Ministerul Educatiei. Copiii au avut de raspuns cerintelor intr-o limita de timp de 25 de minute. Subiectele au fost formulate pe doua numere, astfel incat doi elevi care au stat in banca unul langa celalalt au avut subiecte diferite. Testarea s-a desfasurat in clasele in care copiii invata in mod normal. Este primul an in care elevii sustin la nivel national evaluari la finalul claselor a II-a, a IV-a si a VI-a.

Subiecte Citit Limba romana - clasa a II-aFoto: edu.ro

Evaluarile nu vor avea ca finalitate o nota in catalog, ci le ofera profesorilor, elevilor si parintilor informatii concludente despre nivelul de pregatire si despre ceea ce trebuie imbunatatit, a explicat Ministerul Educatiei, care a precizat ca la nivel national va exista un raport, similar raportului PISA, cu evaluari pe fiecare competenta, pentru clasele a II-a, a IV-a si a VI-a.

Descarca de mai jos subiectele la Scris-citit Limba romana pe care le-au avut de rezolvat elevii de clasa a II-a:

Evaluarea Nationala la clasa a II-a - Test 1 Citit Limba romana

Evaluarea nationala clasa a II-a - Scris Limba Romana Test 1

In cadrul unei conferinte de presa sustinuta in urma cu o luna, Remus Pricopie, ministrul Educatiei, a declarat ca "pentru acest test nu este nevoie sa ai o pregatire speciala, sa inveti formule, sa tii minte pe dinafara mai stiu eu ce lucruri. Este un alt tip de test in care vrei sa vezi elevul la ce nivel este".

Calendarul evaluarilor nationale de la finalul claselor a II-a, a IV-a, a VI-a:

28 mai 2014: Clasa a IV-a - Limba romana

29 mai 2014: Clasa a IV-a - Matematica

30 mai 2014: Clasa a IV-a - Limba materna

2 iunie 2014: Clasa a II-a - Scris-citit Limba romana

3 iunie 2014: Clasa a II-a - Scris-citit Limba materna

4 iunie 2014: Clasa a II-a - Matematica

5 iunie 2014: Clasa a VI-a - Limba si comunicare

6 iunie 2014: Clasa a VI-a - Matematica si Stiinte ale naturii

Descarca Modele de Teste pentru Evaluarea de la finalul clasei a II-a la Matematica:

"In conditiile in care prima evaluare nationala a elevilor, de la intrarea lor in sistemul de invatamant, se face abia la finalul clasei a VIII-a, introducerea acestor evaluari, prevazute de Legea Educatiei Nationale, ofera un tablou foarte clar legat de nivelul de pregatire al elevilor in diferite momente", sustine Ministerul Educatiei Nationale.

Evaluarile la clasele a II-a, a IV-a si a VI-a urmeaza modelul testelor internationale si introduc un sistem de pregatire a elevilor, obisnuindu-i cu examenul de la finalul ciclului gimnazial. "Testele aplicate au un grad ridicat de interdisciplinaritate si nu pun accent pe memorare si reproducere, ci pe capacitatea elevului de a utiliza si corela informatiile pe care le-a acumulat pana la un anumit moment", potrivit Ministerului.

Evaluarile se desfasoara in clasain care invata elevii in mod obisnuit, elevii nu sunt separati cate unul in banca, insa testele sunt pe mai multe numere, astfel incat doi elevi care stau unul langa celalalt nu vor avea acelasi subiecte, a declarat in urma cu o luna ministrul Educatiei, Remus Pricopie.

Acest tip de evaluari este prevazut in Legea Educatiei, insa este pentru prima data cand testele se aplica la nivel national, dupa doi ani in care Ministerul Educatiei a aplicat evaluarile in sistem pilot.

Subiectele au fost redactate de Centrul National de Evaluare, iar timpul de rezolvare a subiectelor este de 25 de minute pentru clasele a II-a.

Nu exista camere de luat vederi, iar rezultatele nu vor fi publice. Notele pe care le vor lua elevii “se discuta cu parintii, se discuta la nivelul consiliului profesoral, se discuta la nivelul inspectoratului, iar noi la nivelul MEN vom da rapoarte la nivel national si vom putea sa spunem exact care este nivelul de performanta al elevilor folosind anumite criterii”, a precizat ministrul Educatiei.

Citeste si: