Regiunea separatista Gagauzia a cerut Rusiei sa deschida un consulat in Comrat, potrivit unei scrisori semnate de liderul separatistilor, Mihail Formuzal, si citata de agentia RIA Novosti.

"In acord cu intelegerile convenite in cadrul reuniunilor de la Duma de Stat (camera inferioara a parlamentului rus) si cu guvernul Rusiei, in timpul vizitei delegatiei Unitatii teritoriale autonome a Gagauziei la Moscova, va solicitam sa luati in considerare posibilitatea de a deschide un consulat in Comrat, capitala Gagauziei", afirma Formuzal.

Potrivit acestuia, deschiderea unui consulat va oferi un nou impuls pentru dezvoltarea relatiilor bilaterale si va ajuta nu doar cetatenii din Gagauzia, ci si din alte regiuni din sudul Moldovei.

Formuzal a subliniat ca populatia din Gagauzia se poate integra cu usurinta in societatea ruseasca, deoarece cunosc limba si cultura Rusiei.

Miercuri, un purtator de cuvant al departamentului american de Stat, Marie Harf, a precizat ca Washingtonul ramane preocupat de situatia politica din Moldova.

"Oferim un ajutor suplimentar de 10 milioane de dolari pentru Moldova (...) Evident, lucram indeaproape cu guvernul moldovean intr-o gama larga de probleme si suntem ingrijorati, desigur, de miscarile rusesti de escaladare peste tot in regiune", a precizat Harf.

In 2 februarie, in Gagauzia s-a organizat un referendum in urma caruia 98% dintre locuitori au optat pentru aderarea la Uniunea vamala Rusia-Belarus-Kazahstan, lasand astfel loc pentru posibile miscari ale Rusiei.

Gagauzia este o regiune autonoma situata in sud-vestul Republicii Moldova, locuita in majoritate de gagauzi, un popor apropiat cultural de turci si de azeri. Suprafata este de 1830 kmp, ceea ce inseamna ca este putin mai mare decat judetul Ilfov. Populatia este de circa 160.000 de persoane, iar cel mai important oras este Comrat. Regiunea se invecineaza cu Ucraina si e interesant faptul ca este fragmentata, alaturi de un corp central existand sate risipite.

Gagauzii reprezinta peste 80% din populatie si originea lor este subiectul mai multor teorii care merg pana la cumani, pecenegi si turcii selgiucizi din secolul XIII. Teoriile cad de acord asupra faptului ca un grup mare de gagauzi si de bulgari ar fi parasit teritoriul de la sud de Dunare pentru a se stabili in sudul Basarabiei.