Cele 13 persoane de la Pungesti care au intrat in greva foamei de pe data de 24 decembrie 2013 solicitand companiei Chevron sa opreasca activitatile de explorare a gazelor de sist in zona au anuntat sambata ca renunta la actiunea extrema de protest, urmand sa se decida in ce fel vor continua sa protesteze, informeaza Agerpres. Totodata, protestatarii i-au acuzat jandarmii prezenti la Pungesti de abuzuri.

Membrii "Miscarii de Rezistenta" de la Pungesti au anuntat, sambata, printr-un comunicat de presa intitulat 'La Pungesti nu ai voie nici macar sa mori', ca renunta la greva foamei.

Totodata, protestatarii acuza jandarmii prezenti la Pungesti ca ii terorizeaza pe oameni. ''In urma abuzurilor facute de catre Jandarmeria Romana si a starii conflictuale existente intre reprezentantii institutiei si protestatarii aflati in greva foamei in Tabara de Rezistenta de la Pungesti, cei din urma au luat decizia renuntarii la aceasta forma extrema de protest. Totul este din cauza presiunilor facute de jandarmi, care practic ii terorizeaza pe activisti si pe oamenii din sat. Locuitorii din zona se simt exact ca niste prizonieri in lagare de exterminare, avand in vedere zecile de patrule care se plimba prin sat", se arata in comunicatul trimis de Constantin Paslaru, unul dintre liderii protestatarilor.

Activistii au precizat, totodata, ca situatia lor a fost total desconsiderata de catre institutiile statului.

"Protestatarii de la Pungesti vor decide in urmatoarele zile modul in care isi vor arata in continuare nemultumirea fata de exploatarile si explorarile gazelor de sist, precum si fata de incalcarea grava a drepturilor ce li se cuvin cetatenilor conform Constitutiei", mai precizeaza sursa citata.

In jur de 150 de sateni din satul Silistea, comuna Pungesti, au organizat joi, 2 ianuarie, un miting si apoi un mars de protest spre Primaria Pungesti pentru a-l "colinda" pe primarul Mircia Vlasa, in semn de solidaritate fata de protestatarii aflati in greva foamei, informeaza Vremea Noua.

Un numar de 19 persoane - cinci activisti de mediu si 14 localnici din comuna Pungesti - au intrat in greva foamei, marti, 24 decembrie, spunand ca vor protesta astfel pana cand compania Chevron va opri activitatile de explorare a gazelor de sist in zona, dar si pana cand va fi ridicata interdictia de circulatie pe drumul judetean Vaslui-Garceni, in localitatile Silistea si Pungesti. Pe 27 decembrie, doua dintre ele au avut nevoie de interventia Ambulantei, in timp ce alti sase protestatari au renuntat la greva.

Aproape 400 de persoane au protestat, in 7 decembrie, pe drumul judetean Vaslui-Garceni, fata de intentia Chevron de a amplasa in zona prima sonda de explorare a gazelor de sist din judetul Vaslui.

In urma incidentelor intre protestatari si jandarmi, Politia Vaslui a instituit o "zona speciala de siguranta" in localitatile Silistea si Pungesti, unde Chevron detine un perimetru de 20.000 de metri patrati in vederea explorarii gazelor de sist. Astfel, traficul pe drumul judetean Vaslui-Garceni, in localitatile Silistea si Pungesti, a fost restrictionat.

In 12 decembrie, cererea de ridicare a interdictiei de circulatie in Silistea si Pungesti formulata de un reprezentant al protestatarilor a fost respinsa de catre magistratii Judecatoriei Vaslui, care au considerat-o neintemeiata. Ulterior, protestatarii au atacat cu apel la Tribunalul Vaslui hotararea Judecatoriei Vaslui, cazul urmand sa fie judecat de un complet format din trei judecatori.

In 17 decembrie, Parchetul Judecatoriei Vaslui anunta ca s-a inceput urmarirea penala fata de 37 de protestatari care au participat in 7 decembrie la manifestatiile din zona Pungesti, persoanele respective fiind acuzate ca au distrus gardul imprejmuitor al platformei Chevron si i-au agresat pe jandarmi.

Incidente intre jandarmi si localnicii din Pungesti au avut loc si in 2 decembrie, cand Chevron a inceput lucrarile pentru amplasarea primei sonde de explorare a gazelor de sist la Silistea-Pungesti. Mai multi protestatari au acuzat atunci ca au fost agresati de jandarmi si ca ar fi fost loviti inclusiv cu bastoanele de catre fortele de ordine.

In 3 octombrie, Chevron a obtinut autorizatie de construire pentru amplasarea in judetul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de sist in Romania, dupa ce compania a primit toate avizele necesare de la autoritati pentru prospectarea solului in perimetrul de la Silistea.