​HARTA INTERACTIVA Ziua marilor inaugurari: de la autostrada care ocoleste Sebesul, la tronsonul care se termina brusc in camp

de Victor Cozmei     HotNews.ro
Miercuri, 18 decembrie 2013, 20:36 Actualitate | Esenţial


Autostrazile inaugurate in decembrie
Foto: Colaj foto
Circa 88 de kilometri de autostrada vor fi deschisi circulatiei incepand de joi, cu jumatate de an intarziere fata de termenul initial. Cei mai multi vor fi inaugurati intre Orastie si Sibiu, iar de departe cel mai asteptat tronson va fi cel care va ocoli municipiul Sebes, un punct sufocat de trafic si ambuteiaje. Tot joi va fi inaugurat si primul tunel de autostrada din Romania, in apropiere de Sibiu. Ca o premiera negativa, aproape 10 kilometri din autostrada Lugoj - Deva Lot 1, desi finalizati, nu vor putea fi utilizati de soferi pentru ca, din cauza nesincronizarilor de planuri ale autoritatilor si a contestatiilor din instanta, autostrada care ocoleste Lugojul spre Timisoara se opreste brusc in camp. Toate tronsoanele au fost incepute in anul 2011, in guvernul Boc.

UPDATE 19/12/2013, 16:00 - Loturile 1,2 si 4 din autostrada Orastie - Sibiu au fost deschise circulatiei. Ministrul Dan Sova a declarat ca Lotul 1 Lugoj - Deva va fi deschis circulatiei pe 23 decembrie.

Harta Interactiva - Autostrazile din Romania inaugurate in decembrie 2013
 • Da click pe harta pe segmentele de autostrada colorate diferit pentru a afla mai multe detalii
 • Da zoom pe harta pentru a vedea traseul mai indeaproape


Vezi harta mare

Mai multe aplicatii si harti interactive puteti accesa pe
portalul de harti al HotNews.ro

Joi se deschid circulatiei circa 88 de kilometri de autostrada, majoritatea intre Sibiu si Orastie, desi data de inaugurare trebuia sa fie in luna aprilie. Tronsoanele de autostrada ce vor fi inaugurate de catre premierul Ponta si ministrul Dan Sova au fost toate incepute in anul 2011, in mandatul fostului ministru al Transporturilor Anca Boagiu.

Sebes - orasul sufocat de trafic, salvat de noua "autostrada de centura"

Dintre toate, cele mai importante portiuni ce se inaugureaza sunt loturile 1, 2 si 4 dintre Orastie si Sibiu, in special lotul de autostrada care ocoleste Sebesul si va functiona, astfel, ca o adevarata centura ocolitoare pentru un oras sufocat de trafic si ambuteiaje, un adevarat punct nevralgic pe harta rutiera din tara.

Primul tunel de autostrada din tara

Ca o premiera, pe lotul 4 dintre Sibiu si localitatea Saliste va fi inaugurat si primul tunel de autostrada din tara.

Cele patru loturi (circa 60 km de autostrada) inaugurate joi intre Sibiu si Orastie sunt esentiale pentru traficul din zona si pentru traficul dinspre si inspre granita de vest. Astfel, incepand de joi, soferii pot parcurge aproape toata distanta dintre Sibiu (autostrada de centura) si pana la Deva pe autostrada. Pentru 2014, mai ramane de realizat lotul 3 din judetul Sibiu, ramas in urma din cauza intarzierilor de lucrari generate de alunecari de teren.
 • Vezi mai jos un video realizat de publicatia Turnul Sfatului din Sibiu cu autostrada si tunelul de la Saliste:


Autostrada care se termina in camp: 10 km nu pot fi folositi, desi sunt gata

Ca o alta premiera, de data aceasta negativa, pe autostrada Lugoj - Deva Lotul 1 vor fi deschisi circulatiei doar 17 kilometri, desi tronsonul este finalizat pe toata lungimea sa - 27,4 km. Practic, ultimii 10 km din autostrada in cauza nu pot fi folosit de soferi pentru ca, in dreptul localitatii timisene Sanovita, autostrada se termina brusc, in camp.

Capatul autostrazii Lugoj - Deva la Sanovita
Foto: Dorum / Construim Romania
La aceasta situatie s-a ajuns dupa ce CNADNR nu si-a sincronizat actiunile, iar unele proceduri au fost ingreunate: desi lotul 1 al Autostrazii Lugoj - Deva e in lucru din vara lui 2011, realizarea unui nod rutier la capatul spre Sanovita a fost pus, in planuri, in sarcina viitorului constructor al urmatorului tronson de autostrada spre Timisoara, constructor care, in urma tergiversarilor din CNADNR si, mai apoi, din instantele de judecata, a fost anuntat abia in urma cu cateva saptamani.

Cu alte cuvinte, desi cei 10 kilometri de pe Lugoj - Deva lot 1 sunt gata, ei nu vor putea fi folositi decat de abia anul viitor in cel mai bun caz.


Ce loturi de autostrada se deschid circulatiei joi:

 • A1 Orastie - Sebes Vest (lot 1) - 24,11 km
 • A1 Sebes Vest - Cunta (lot 2) - 19,74 km
 • A1 Saliste - Sibiu (lot 4) - 16,6 km
 • A1 Lugoj - Deva (lot 1) - 17 km din 27,4 km
 • A6 - Balint - Centura Lugoj - 11 km
Lotul 1 Orastie - Sebes 24,11 km

Lotul 1 al autostrazii Orastie - Sibiu incepe in continuarea autostrazii Deva - Orastie (32,5 km) inaugurata in intregime in luna mai si continua pana in zona de vest a municipiului Sebes. Lucrarile au fost realizate de catre constructorul german Strabag. Costul realizarii celor 24 de km de autostrada de pe acest lot a fost de circa 551 milioane de lei (aproximativ 126 milioane de euro), din care a fost decontat în anul 2013 un procent de 35,42%.

Lotul 2 - Sebes - Cunta 19,74 km


Autostrada la Lancram langa Sebes
Foto: myid / Construim Romania
Lotul 2 incepe din zona Sebes Vest - ocoleste prin zona de nord municipiul Sebes acolo unde se intersecteaza cu DN1 - si continua mai departe aproape paralele cu DN1/DN7 pana in dreptul localitatii Cunta acolo unde este construit un sens giratoriu pentru iesirea spre DN1, pentru ca lotul 3, din judetul Sibiu, ar urma sa fie deschis circulatiei abia de anul viitor, din cauza intarzierilor generate de alunecari de teren aparute in doua puncte in zona Apoldu.

Lotul 2 a fost construit de asocierea Straco Grup SRL -  Studio Corona SRL Civil Engineering si a costat, potrivit informatiilor de la CNADNR, circa 378 milioane de lei (aproximativ 86 milioane de euro), din care a fost decontat în anul 2013 un procent de 43,69%.

Practic, Lotul 2 devine o centura ocolitoare pentru Municipiul Sebes si astfel este eliminat un punct nevralgic in reteaua rutiera si care dadea mereu batai de cap soferilor care erau nevoiti sa il tranziteze. Astfel, un drum de tranzitare a zonei care putea sa dureze chiar si cateva ore, acum poate fi parcurs mult mai rapid si in siguranta.
De-a lungul timpului, de nervi nu s-au umplut doar soferii care au trecut prin Sebes, ci si localnicii care trebuie sa suporte claxoanele, injuraturile si traficul greu ce le strabate orasul. Problema traficului din Sebes i-a determinat pe doi tineri din oras sa faca o melodie hip-hop in care sa vorbeasca despre nevoia unei sosele de centura.

Lotul 4 Saliste - Sibiu, primul tunel de autostrada - 16,6 km


Tunelul de autostrada de la Sacel
Foto: Turnul Sfatului
Ultimul lot al autostrazii Orastie - Sibiu ce este deschis circulatiei este lotul 4, cel dintre localitatea sibiana Saliste si centura cu profil de autostrada a Sibiului.

Tronsonul de 16,6 km lungime a fost realizat de catre asocierea Astaldi SpA - Euroconstruct Trading '98 SRL - Astalrom SA si a costat circa 530.780.773,26 lei fără TVA (aproximativ 120 de milioane de euro), din care a fost decontat în anul 2013 un procent de 40.03%.

Pe acest tronson a fost realizat primul tunel de autostrada din Romania, in dreptul localitatii sibiene Sacel.

In acest tunel, in urma cu cateva zile, peste 400 de angajati ai constructorilor au sarbatorit finalizarea santierului printr-un gratar si o petrecere.

Bucata lipsa: Lotul 3, gata in octombrie 2014

In ceea ce priveste Lotul 3 - 22,11 km - cel care nu se deschide acum odata cu celelalte loturi - autoritatile promit ca lucrarile vor fi gata in octombrie 2014.

Viaductul de la Aciliu (in constructie - septembrie 2013)
Foto: Captura YouTube
Intarzierea vine in urma problemelor generate de alunecari de teren aparute in doua puncte in zona Apoldu. Din cauza problemelor, potrivit ultimelor informatii publicate de CNADNR, costul lotului ar putea sa creasca chiar si cu 20%.

Constructorii - italienii de la Impregilo SpA - spun ca problemele de teren nu au fost prevazute inainte de atribuirea contractelor. Problemele majore au aparut tocmai de o parte si de alta a celei mai impresionante lucrari, viaductul de un kilometru de la Aciliu, cel mai inalt viaduct din tara. Problemele aparute nu au putut fi gestionate de antreprenorul italian Impregilo, iar lucrarile la acest lot au acumulat cele mai mari intarzieri.

Aici constructorii au sesizat CNADNR inca de anul trecut si au propus modificarea proiectului si construirea unui tunel prin deal. Autoritatile au acceptat noua solutie abia in aceasta vara.

Astfel, la Aciliu, CNADNR a acceptat propunerea constructorului de a realiza un tunel dublu in lungime de 250 de metri in zona dealului cu probleme, in continuarea dinspre est a viaductului.

A1 Lugoj - Deva - 17 km din 27,74 km


A6 - centura Lugojului - se leaga de A1 Lugoj - Deva
Foto: Dorum / Construim Romania
Tot joi, autoritatile vor deschide circulatiei doar 17 km din intreg lotul 1 al autostrazii Lugoj - Deva, din dreptul localitatii Dumbrava si pana la nodul rutier de la Balint, la intersectia cu A6 spre Lugoj.

De fapt, intreg lotul in lungime de 27,4 kilometri este gata si terminat, insa ultimii 10 km de la Balint pana in dreptul localitatii Sanovita nu pot fi folositi de soferi pentru ca autostrada se termina brusc in camp, fara sa existe un nod rutier sau o legatura cu drumul judetean 609A prin care traficul sa fie descarcat spre DN6.

10 km de autostrada, finalizati, dar nefolosibili

Raspuns CNADNR cu privire la nodul de la Sanovita
Foto: Hotnews
Nerealizarea unui nod rutier sau a unei solutii provizorie de descarcare a traficului se datoreaza unei nesincronizari in planurile CNADNR. Practic, CNADNR prevedea ca o solutie in acel punct sa fie realizata sui construita de castigatorul contractului pentru tronsonul de autostrada Timisoara - Lugoj Lot 2 adiacent lotului 1 Lugoj-Deva.

Cu toate acestea, semnarea contractului pentru Timisoara - Lugoj lot 2  a venit abia in urma cu cateva saptamani, asta dupa ce anuntarea castigatorului a fost tergiversata mai bine de 8 luni si apoi cateva luni bune decizia de atribuire a fost contestata in instanta. 

Totusi, avand in vedere ca firma ce va construi autostrada mai departe spre Timisoara este aceeasi care a facut si lotul 1 Lugoj - Deva - italienii de la Tirrena Scavi -  exista sanse bune ca o solutie pentru descarcarea traficului la Sanovita sa vina chiar in prima parte a anului 2014.

Chiar si asa, cei 10 km care sunt finalziati, dar nefolosibili vor zace multe luni bune fara a fi de folos altcuiva decat camioanelor constructorului. In plus, nefiind deschis intre lotul 1 de la Dumbrava si pana la Sanovita, nici cei 17 km deschisi circulatiei acum nu vor fi foarte folositori soferilor.

Primii kilometri  din Autostrada A6 Lugoj - Calafat


Odata cu cei 17 km din lotul 1 al autostrazii A1 Lugoj - Deva, joi se deschid si primii kilometri din autostrada A6 Lugoj - Calafat.

Practic, de la nodul rutier cu A1 din dreptul localitatii Balint, va incepe un drum de legatura de 11 km cu Centura Lugoj, un drum de legatura ce reprezinta de fapt primul tronson din autostrada A6.

Utilizatorul Dorum de pe forumurile de infrastructura construim-romania.ro si skyscrapercity.com a surprins in timp evolutia lucrarilor pe acest tronson, iar in ultimele zile a postat o comparatie cu acelasi segment fotografiat la distanta de opt luni.Inaugurarea tronsoanelor de autostrada dintre Sibiu si Orastie va incepe cu un protest: "Vrem autostrada Sibiu - Pitesti"

Odata cu deschiderea tronsoanelor dintre Orastie si Sibiu, comunitatea pasionatilor de infrastructura de pe forumurile dedicate anunta un protest inedit fata de intentiile Guvernului de a amana cu ani buni realizarea autostrazii Sibiu - Pitesti.

Astfel, soferii din zona Sibiului si nu numai sunt invitati de forumisti sa-l intampine joi, 19 decembrie, pe prim-ministrul Ponta chiar la inaugurarea mai multor loturi de autostrada intre Sibiu si Orastie cu urmatorul afis pus in luneta sau parbrizul autoturismului: "Vrem autostrada Sibiu - Pitesti".


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

55325 vizualizari

 • -15 (19 voturi)    
  SCOATE-TI REPEDE.... (Miercuri, 18 decembrie 2013, 22:24)

  schroedinger [utilizator]

  Radarele!
  • +8 (8 voturi)    
   hey (Joi, 19 decembrie 2013, 9:26)

   capitan [utilizator] i-a raspuns lui schroedinger

   de unde să mi le scot ? pentru că, la cum ai scris "scoate-ţi" parcă cineva le-ar avea în buzunare :)) SCOATEŢI, cred că vrei să spui !!
  • +6 (8 voturi)    
   Limba romana... (Joi, 19 decembrie 2013, 9:47)

   Marian G. [utilizator] i-a raspuns lui schroedinger

   Sa-mi scot eu sau sa ne scoatem noi? Invatam sa scriem?
 • +27 (33 voturi)    
  Slab (Miercuri, 18 decembrie 2013, 22:24)

  serbanb [utilizator]

  Daca Boc iesea cu tronsoane de 30 km de autostrada era scandal. Astia dupa un an de guvernare n-au facut vad nici cat Boc, in ideea ca toate santierele astea erau incepute. Rusiniiicaaaaa
  • +2 (4 voturi)    
   Rusinica??? (Joi, 19 decembrie 2013, 15:25)

   tiberius_p [utilizator] i-a raspuns lui serbanb

   Nu crezi ca esti cam soft cu aceste capuse ipocrite si parvenite. Ar fi trebuit sa inchei comentariul cu "rusine bai hoti nesimtiti ordinari ce sunteti" nu cu "rusinica"...
   • +1 (1 vot)    
    :) (Joi, 19 decembrie 2013, 16:37)

    serbanb [utilizator] i-a raspuns lui tiberius_p

    ai dreptate, dar cand imi pot stapani nervii incerc sa nu fiu ca ei.
 • +32 (32 voturi)    
  DA! (Miercuri, 18 decembrie 2013, 22:29)

  schroedinger [utilizator]

  VREM SIBIU - PITESTI!!!!! Cat mai repede!
  • +3 (3 voturi)    
   Bani europeni (Joi, 19 decembrie 2013, 20:52)

   Lukis [utilizator] i-a raspuns lui schroedinger

   Si eu vreau Sibiu - Pitesti. Urgent!
 • -9 (21 voturi)    
  2 benzi pe sens? (Miercuri, 18 decembrie 2013, 22:34)

  bgd [utilizator]

  Pana si-n Bulgaria ai 3...ce sa mai vorbim de restul Europei.
  Ne chinuim de zeci de ani, aruncam cu sutele de milioane de euro in firme de constructii...pentru ce? Pentru cativa km pe an de autostrada cu 2 benzi pe sens?

  Jenibil.
  • +16 (16 voturi)    
   Nu e jenibil stimabile (Joi, 19 decembrie 2013, 0:44)

   Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui bgd

   Chiar si in America tot doua benzi sunt, se tripleaza sau devin chiar 18 cand se intra in zone de aglomerari urbane. Dau exemplu Salt Lake City, ai 160km de autostrada care se duce uneori in 5 benzi, de la intrarea in lantul de orasele si suburbii si pana la iesire.
   • -3 (7 voturi)    
    eh (Joi, 19 decembrie 2013, 1:44)

    hollow [utilizator] i-a raspuns lui Fu Leng

    Felicitări, Utah. În California pe Interstate zici că ești în lumea a treia.
   • 0 (0 voturi)    
    Nu e jenibil. (Joi, 19 decembrie 2013, 22:11)

    Non.e [utilizator] i-a raspuns lui Fu Leng

    Poate că e jenabil.
    Că jenant a fost scos din dicționare. Nu știu sigur, cine a dat decretul Ponta sau Băsescu?
  • +3 (3 voturi)    
   Costa prea mult intretinerea (Joi, 19 decembrie 2013, 10:39)

   antrax [utilizator] i-a raspuns lui bgd

   Momentan nu cred ca exista tronsoane de autostrada in Ro care sa ceara constant 3 benzi. Exista flux de sezon, cum ar fi pe A2, dar media de masini/zi nu justifica construirea a 3 benzi (care vor trebui si intretinute urmatorii X zeci de ani pana or sa fie comune masinile zburatoare :)).

   Singura bucata cu 3 benzi e Snagov-Centura unde se asteapta sa fie "coada" la intrarea in oras/Centura. Ma rog, vom vedea dupa ce fac si cei 6km lipsa si ceva mai multe intrari/iesiri...
 • +1 (11 voturi)    
  Romanica ! (Joi, 19 decembrie 2013, 2:21)

  cocodino [utilizator]

  asta este, suntem niste prosti, fuduli, puturosi. E bine si asa. Sunt unele tari mai puturoase si la fel de fudule care au facut mai putine autostrazi ca noi ;-)
 • -5 (5 voturi)    
  Aveti si voi o obsesie (Joi, 19 decembrie 2013, 8:27)

  ploiesteanu [utilizator]

  Autostrada Sibiu - Pitesti. Propun sa se faca o greva de protest la nivel national : Vrem Sibiu Pitesti / autostrada unde esti/ Ponta ce te mai gandesti ? Noi vrem autostrada de povesti, Sibiu Pitesti / Sibiu Pitesti !
  • +4 (4 voturi)    
   da, avem (Joi, 19 decembrie 2013, 12:33)

   Vlad C [anonim] i-a raspuns lui ploiesteanu

   Avem, pentru ca aia Sibiu Pitesti e cu 85% bani de la U.E., deci aproape gratis.

   Si acesti bani nu pot fi folositi la altceva, pentru ca U.E. are niste prioritati clare.
 • -5 (5 voturi)    
  Clujul este prioritar (Joi, 19 decembrie 2013, 8:33)

  Victtor [utilizator]

  Lasati restul autostrazilor si legati Clujul prima data.
  Capitala Ardealului are nevoie de legatura rapida cu vestul, inaintea celorlalte orase din Romania.
  • +2 (2 voturi)    
   neah (Joi, 19 decembrie 2013, 12:23)

   Maica Reteza [utilizator] i-a raspuns lui Victtor

   Pentru plecat în vest aveți aeroport, ce vă mai trebuie autostradă?
 • +4 (4 voturi)    
  Un articol bun (Joi, 19 decembrie 2013, 11:53)

  SageR [utilizator]

  Bravo Victor,

  Inca un articol clar si bine documentat. Multumesc pentru informatii.
 • 0 (0 voturi)    
  daca cultura merge la mediu, merge si teatru (Joi, 19 decembrie 2013, 12:28)

  fosta zoezoe [utilizator]

  la transporturi !
 • +2 (2 voturi)    
  Semnalizarea tunelului intre Sibiu si Sebes (Joi, 19 decembrie 2013, 13:33)

  alexander the great [utilizator]

  Atrag atentia ca tunelul nu este semnalizat corespunzator.
  Nu exista semafor sau panouri informative pentru situatii de urgenta. Accident, incendiu etc
  Exista un singur semn la jumatatea tunelului pt polei, doar atat. Semaforul trece pe rosu in aceste situatii sau cand se fac lucrari. Macar panouri luminoase sa se puna.
 • +1 (1 vot)    
  se termină în câmp ? - poate e drum agricol ?! (Joi, 19 decembrie 2013, 15:27)

  Alistar44 [utilizator]

  O mare realizare : - autostrada pentru agricultură !
 • -1 (3 voturi)    
  autostrada sibiu-brasov (Vineri, 20 decembrie 2013, 15:28)

  LaurentiuMoglan [anonim]

  Vrem autostrada Sibiu Brasov si apoi Sibiu Pitesti :)
 • 0 (0 voturi)    
  pacat ca nu se practica (Vineri, 20 decembrie 2013, 20:47)

  Ellias [utilizator]

  penalitatile de ne-indeplinire contractuala catre contractor. Am pe cineva in Canada si spunea ca trebuia sa se deschida o autostrada in 30 Octombrie si fiinca nu au reusit sa o dea in folosinta la data respectiva, ( fiinca pe toata perioada de lucru-gaseai cativa lucratori la "locul de munca" ) contractorul a fost penalizat cu care 70 de mii de dolari/ zii. Sa vezi ce au mai lucrat aia nopti intregi numai sa termine autostrada cat mai repede. Pana la urma au treminat-o in urmatoarea luna. Deci in Noiembrie, insa pentru asta contractorul care s-a angajat sa termine autostrada, a fost nevoit sa plateasca 2.1 milioane de dolari. Daca asa s-ar completa contractele cu constructorii si in Romania, sa vezi ce s-ar mai lucra , sau s-ar scoate o gramada de bani la buget...dar..fiinca sunt prea multi "implicati" in aceste contracte..cui ii pasa? Doar prostii platesc taxe...ce mai conteaza pe ce se duc banii?


Abonare la comentarii cu RSS

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by