"Desfacerea contractului de munca venit ca o reactie la o petitie formulata catre CNCD reprezinta victimizare", anunta Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD). Institutia a decis sa amendeze "Centrul European de Studii in Probleme Etnice, reprezentat prin Radu Baltasiu, director", cu 8.000 lei. Decizia CNCD vine dupa ce in vara a anuntat ca a sanctionat cu avertisment Academia Romana pentru publicarea de catre Centrul European de Studii in Probleme Etnice a doua studii in care se fac referiri discriminatorii la minoritatea maghiara. Ambele studii au fost coordonate de directorul Radu Baltasiu si au fost atacate la CNCD de catre cercetatorul Cristian Gojinescu, care ulterior a fost demis.

Colegiul director al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii a decis in sedinta de miercuri, 4 decembrie, ca "desfacerea contractului de munca venit ca o reactie la o petitie formulata catre CNCD reprezinta victimizare potrivit art. 2, alin. (7) din O.G. 137/2000, modificata si republicata". "Centrul European de Studii in Probleme Etnice, reprezentat prin Radu Baltasiu, director, a fost sanctionat cu amenda contraventionala in valoare de 8.000 lei. Vot: in unanimitate a celor prezenti", informeaza CNCD intr-un comunicat remis HotNews.ro.

Amintim ca pe 10 iulie 2013, Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii a sanctionat cu avertisment Academia Romana in urma publicarii a doua studii in care se fac referiri discriminatorii la minoritatea maghiara. Ambele studii au fost coordonate de directorul Centrului European de Studii in Probleme Etnice (CESPE), Radu Baltasiu, si au starnit controverse in randul cercetatorilor.

Cercetatorul Cristian Gojinescu a sesizat in ianuarie CNCD in legatura cu acele studii, iar Consiliul a decis ca afirmatiile "Elitele maghiare au chiar un aparat conceptual care denota preocuparea pentru organizarea-influentarea proceselor demografice. Astfel, principala lor grija este asigurarea 'reproducerii etnice maghiare'. Din acest punct de vedere, familiile mixte, in special acelea unde 'femeile maghiare nasc copii romani' primesc o atentie speciala" incalca prevederile Ordonantei privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare.

La sfarsitul lunii iulie, Adevarul scria ca cercetatorul Cristian Gojinescu a fost dat afara din Centrul European de Studii in Probleme Etnice (CESPE) al Academiei Romane. Presedintele Academiei Romane, Ionel Haiduc, a declarat atunci ca a cerut un audit si ca acest caz ar putea ajunge in justitie.

Citeste si: