In doar 45 de zile de cand si-a inceput misiunea, "cartita" Varvara - utilajul de tip TBM (Tunnel Boring Machine) care sapa primul tunel al metroului din Drumul Taberei - a forat aproape 540 de metri si a intrat vineri in statia Orizont, prima statie de pe traseul sau, chiar mai devreme decat estimau autoritatile. Varvara a strapuns peretii mulati ai statiei Orizont in jurul orei 10:30 in aplauzele lucratorilor de la metrou. Dupa translatarea prin statie si o verificare tehnica, TBM-ul isi va continua drumul spre statia Favorit, moment in care si cel de-al doilea utilaj - TBM-ul Filofteia - va fi pus in functiune.

TBM-ul 'Varvara' la OrizontFoto: Hotnews

Varvara a intrat, vineri dimineata, in statia Orizont la 45 de zile de cand a inceput sa foreze si cu aproape 10 zile mai devreme decat se asteptau autoritatile. Potrivit directorului general al Metrorex, media de inaintare a utilajului a fost de 16 metri pe zi, insa recordul a fost de aproape 28 de metri in 24 de ore, adica 19 inele montate.

Pasul urmator este procedura de translatare a utilajului prin statia Orizont spre capatul celalalt, punct din care TBM-ul isi va continua forajul spre statia Favorit, urmatoarea statie de pe traseu la care autoritatile spera sa ajunga in circa o luna de zile. Citeste aici ce a declarat premierul Victor Ponta la vizita sa pe santier.

In perioada imediat urmatoare va fi pus in functiune si cel de-al doilea utilaj - TBM-ul botezat Filofteia.

Intrebat de jurnalisti de ce nu a fost pornita si cea de-a doua "cartita", directorul general al Metrorex, Aurel Radu a spus ca nu cunoaste motivele, dar ca este suparat pe constructori ca nu ar lucra la capacitate maxima si ca nu aduc mai multi oameni pe santier.

"Noi mereu am spus ca nu se lucreaza la intreaga capacitate si chiar suntem suparati pe constructori. Am spus ca daca ritmul nu este exact conform graficul, o sa percepem penalitati", a spus Radu. Pe de alta parte, Radu a recunoscut ca este si vina autoritatilor pentru intarzierile acumulate. "Sa nu fiu rautacios, jumatate-jumatate e vina noastra si a constructorilor.

Raspunsul privind motivul pentru care cel de-al doilea utilaj nu a fost pusa icna in functiune a venit din partea managerului de TBM al Astaldi, Mario Masci. Potrivit acestuia, cele doua utilaje nu pot fora simultan la o distanta prea mica intre ele. Cum statiile (n.r. Academia Militara si Orizont) nu sunt decat la o distanta de 540 de metri una de alta, cel de-al doilea TBM va porni si el in curand, acum ca primul utilaj s-a indepartat suficient.

Potrivit Ministerului Transporturilor, se estimeaza ca in prima jumatate a anului 2015 structura statiilor si a tunelurilor va fi gata. "Urmeaza lucrarile de montare a caii de rulare, cele de automatizari si finisajele. Termenul preconizat pentru darea in folosinta a tronsonului Raul Doamnei - Eroilor 2 este al doilea semestru al anului 2016", precizeaza MT.

Tunelul spre statia Orizont:

45 de zile de cand Varvara si-a inceput misiunea in subteran

Pe 25 septembrie a fost pus in functiune primul echipament de sapat tuneluri de pe santierul metroului din Drumul Taberei. Denumit "Varvara", TMB-ul coborat pe santierul statiei Academia Militara inca din toamna trecuta, si-a inceput misiunea cu o intarziere de mai bine de jumatate de an - autoritatile sperau ca punerea in functiune sa se faca in luna martie, insa reducerea drastica a bugetului a stricat planurile.

Potrivit programului de lucrari, structura statiilor si a tunelelor va fi gata in prima jumatate a anului 2015. Urmeaza lucrarile de montare a caii de rulare, cele de automatizari si finisajele. Termenul preconizat pentru darea in folosinta a tronsonului Raul Doamnei - Eroilor 2 este al doilea semestru al anului 2016.

TBM-ul, inclusiv saniile cu instalatii, are o lungime aproximativa de 100 m si se prezinta ca o manta cilindrica, cu o diafragma de separare intre frontul de excavatie si tunel, echipat pentru excavarea tunelului si pentru instalarea captuselii din inele de boltari prefabricati.

Primii boltari ai primului inel de tunel au fost montati pe 18 septembrie, iar azi, odata cu pornirea efectiva a lucrarilor de forare, au inceput sa fie montate si inelele urmatoare.

Componentele principale ale TBM-ului:

- freza pentru excavarea tunelului.

- cilindri hidraulici care permit avansul scutului.

- sistem de sustinere permanenta a frontului de excavatie.

- dispozitiv de punere in opera a inelelor. Fiecare inel este compus din sase boltari .

- sistem de control al directiei care sa asigure o ghidare precisa si corectii rapide.

- dispozitiv pentru injectarea de material de umplere, la extradosul inelului de boltari, in golul care se creeaza in timpul excavatiei.

- diverse dispozitive pentru alimentare si evacuare care realizeaza comunicarea intre camera de excavatie si exterior, si care asigura mentinerea continua a presiunii de sustinere a frontului.

- dispozitive pentru acces si interventie in camera presurizata de excavatie, constituite dintr-o instalatie de aer comprimat, cu camera hiperbarica de siguranta cu doua sasuri.

Date tehnice TBM:

 • Tipul scutului: EPB
 • Raza de curbura: 180 m - 800 m
 • Presiune maxima de lucru: 4 bar
 • Diametru: 6570 mm
 • Tip: electric
 • Motoare: 8 X 160 kW
 • Putere: 1280 kW
 • Moment de torsiune: 4500 kNm
 • Cilindru principal de impingere: 2 X 16 cilindru
 • Lungimea cilindrului de impingere: 2200 mm
 • Forta de impingere: 42575 kN
 • Diametrul scutului din fata: 6540 mm
 • Lungimea scutului din fata: 3520 mm
  FOTOGALERIE Informatii tehnice - tunel metrou si TBM
 • Diametrul scutului din centru: 6530 mm
 • Diametrul scutului din coada: 6520 mm

Datele geometrice ale tunelelor:

 • Tunel Linia 1: 4,3 km
 • Tunel Linia 2: 4,1 km
 • Trecere in gol prin statii: 2,0 km

Primul tronson al magistralei 5 de metrou, care face legatura intre Drumul Taberei si Universitate, va avea o lungime de 6,2 + 1 kilometri si va numara 10 statii: Eroilor, Academia Militara, Orizont, Favorit, Tudor Vladimirescu, Parc Drumul Taberei, Romancierilor, Valea Ialomitei, Valea Argesului si Raul Doamnei.

Contractele incheiate pentru executia si consultanta metroului din Drumul Taberei ajung in prezent la circa 275 de milioane de euro.

Traseul magistralei de metrou M5

Traseul magistralei de metrou M5

Foto: Hotnews

Lotul 1.1, Raul Doamnei - Hasdeu (Opera) are o lungime de 6,2 km, 9 statii si este construit de asocierea Astaldi - FCC Construccion - Delta ACM - AB Construct. Valoarea contractului este de peste 918 milioane de lei fara TVA.

Lotul 1.2, Statia, Depoul si Galeria de legatura Valea Ialomitei are o lungime de 1 km, o statie si un depou si este construit de asocierea Max Bogl (Germania) - Max Boegl (Romania). Valoarea contractului este de peste 231 de milioane de lei fara TVA.

Desi initial finantat 50% printr-un imprumut de la Banca Europeana de Investitii, proiectul metroului de pe Magistrala 5 a fost acceptat de Comisia Europeana in cadrul programelor de finantare nerambursabila.

Astfel, Ministerul Transporturilor aminteste ca acum "acest proiect este finantat din fonduri structurale nerambursabile in cadrul Programului Operational Sectorial - Transport".