Procurorii DIICOT au pus sechestru asupra averii lui Adriean Videanu, asupra caruia a fost inceputa urmarirea penala la inceputul lunii septembrie, pentru complot si subminarea economiei nationale, intr-un dosar in care anchetat alaturi de Varujan Vosganian pentru o serie de decizii care ar fi favorizat firma Interagro controlata de Ioan Niculae.

Adriean VideanuFoto: HotNews.ro

Procurorii au pus sechestru asupra unor bunuri imobile si imobile pana la concurenta sumei de 277 milioane lei.

  • imobil situat  in localitatea Snagov, judet Ilfov,
  • 3 apartamente situate in municipiul Bucuresti,
  • un apartament situat in localitatea Mamaia, judet Constanta.
  • indisponibilizarea prin poprire a tuturor sumelor detinute in conturile deschise la 2 unitati bancare pe numele invinuitului
  • sumele datorate acestuia cu titlul de dividende de catre 2 societati comerciale.

De asemenea, s-a dispus indisponibilizarea prin instituirea sechestrului a unui numar de 66.906 actiuni detinute de catre inv. Videanu Adriean la trei societati comerciale.

Intrebat de ziaristi cum comenteaza informatia privind sechestrul pe averea sa, Adriean Videanu a declarat, la iesirea din sediul DIICOT, ca "sub aspectul imaginii evident ca un e un lucru foarte confortabil".

Acesta a precizat insa ca este primul interesat sa se rezolve acest dosar si nu este deranjat de "absolut nimic atat timp cat ma simt nevinovat".

"Cat timp ma vor chema, voi veni sa dau toate explicatiile de rigoare", a adaugat el, sustinand ca nu detine niciun cont sau firma in afara tarii.

Adriean Videanu si Varujan Vosganian sunt suspectati ca, in calitate de ministri ai Economiei, au favorizat societatea Interagro SA, controlata de omul de afaceri Ioan Niculae, in care paguba provocata statului ar fi de 126 milioane dolari.

Reamintim ca ministrul Economiei, liberalul Varujan Vosganian, le-a cerut senatorilor sa nu voteze cererea de urmarire penala impotriva sa, invocand lipsa probelor privind implicarea sa in vreun complot sau in subminarea economiei.

Care sunt acuzatiile procurorilor, potrivit referatului DIICOT:

  • In perioada decembrie 2006 - decembrie 2008, VARUJAN VOSGNIAN, iar in perioada decembrie 2008 - septembrie 2010, VIDEANU ADRIEAN, in calitate de ministri ai economiei, au aprobat, semnat si sustinut in Guvern un numar 6 ordine, respectiv trei Memorandumuri, in scopul sprijinirii intereselor financiare ale grupului infractional constituit de catre invinuitul IOAN NICULAE si au utilizat SNGN ROMGAZ SA (unitate nationala de interes strategic) in interesul privat al SC INTERAGRO SA, acordand discount-uri comerciale substantiale la livrarea de gaze naturale catre SC INTERAGRO SA, peste plafoanele practicate de SNGN ROMGAZ SA, precum si gaze naturale doar din productia interna, cu nerespectarea dispozitiilor legale si in conditiile in care SC INTERAGRO SA inregistra debite mari la plata gazelor consumate, cauzand un prejudiciu de  aproximativ 130 milioane USD.
  • Activitatea grupului infractional initiat, constituit si coordonat de IOAN NICULAE, viza fapte de natura sa submineze economia nationala prin folosirea SNGN ROMGAZ SA (unitate prevazuta de art. 145 C.pen.) in directia dorita de interesele grupului infractional. Deopotriva, prin actiunile grupului infractional a fost impiedicata desfasurarea normala a activitatii SNGN ROMGAZ SA creandu-se astfel dificultati semnificative in buna desfasurare a activitatii acestei societati. Astfel, a fost creata o stare de fapt  de natura sa ameninte bunul mers al economiei nationale in domeniul gazelor naturale, dar si in ansamblu prin repercusiunile negative asupra intregii economii nationale.
  • Demersul ministrilor VARUJAN VOSGANIAN si VIDEANU ADRIEAN s-a realizat in conditiile in care SC INTERAGRO SA inregistra o datorie reprezentand cca. 70% din bugetul anual al societatii nationale, fiind grav afectate principalele activitati ale SNGN ROMGAZ SA, societatea nationala fiind transformata practic intr-un furnizor al unui client privat privilegiat si fiind pus in pericol sistemul energetic national pe segmentul gazelor naturale.
  • In cauza exista indicii si date temeinice potrivit carora, prin activitatea ministrilor VARUJAN VOSGANIAN SI VIDEANU ADRIEAN, respectiv prin vanzarea  preferentiala catre SC INTERAGRO SA a unor cantitati masive de gaze naturale, aceasta societate a fost plasata intr-o veritabila pozitie de monopol pe piata gazelor naturale. Mai mult, SNGN ROMGAZ SA si MINISTERUL ECONOMIEI fiind entitati ale statului cu atributii in domeniul energetic, prin folosirea  SNGN ROMGAZ SA  in favoarea SC INTERAGRO SA, contrar scopului pentru care SNGN ROMGAZ SA a fost infiintata, s-au creat riscuri semnificative in planul securitatii energetice a ROMANIEI.
  • Afectarea activitatii SNGN ROMGAZ SA, prin demersurile si dispozitiile ministrilor VARUJAN VOSGANIAN SI VIDEANU ADRIEAN, in favoarea SC INTERAGRO SA, s-a concretizat, conform referatului procurorilor D.I.I.C.O.T., in alocarea unor resurse din bugetul public si care erau la dispozitia unei societati nationale ce activeaza intr-o ramura economica strategica, pentru un interes particular, desi ratiunea legii este ca aceste resurse sa serveasca la acoperirea riscului pentru economie si populatie si sa le protejeze fata de o eventuala situatie de criza energetica, activitate de natura sa submineze economia nationala, prin starea permanenta de pericol in care a fost pus Sistemul Energetic National.
  • In referat se mai retine ca SNGN ROMGAZ SA a livrat in aceasta maniera catre SC INTERAGRO SA, gaze naturale din productia proprie in valoare de cca. 1.500.000.000 lei, respectiv cca. 500.000.000 USD, din care cca. 270.000.000 lei, respectiv cca. 92.000.000 USD reprezinta valoarea reducerilor comerciale acordate ilegal.
  • Astfel, potrivit referatului procurorilor DIICOT exista suspiciunea rezonabila ca au fost cooptati in gruparea infractionala VARUJAN VOSGANIAN, ministrul economiei in perioada decembrie 2006 ¬ decembrie 2008 si VIDEANU ADRIEAN, ministrul economiei in perioada decembrie 2008- septembrie 2010, care au sprijinit gruparea infractionala initiata, constituita si coordonata de IOAN NICOLAE in scopul comiterii de fapte de natura sa submineze economia nationala. Prin actiunile ministrilor VARUJAN VOSGANIAN si VIDEANU ADRIEAN a fost folosita SNGN ROMGAZ SA (unitate prevazuta de art. 145 C.pen.) in directia dorita de interesele grupului infractional creandu-se astfel o stare de pericol atat pentru securitatea statului cat si pentru economia nationala.

Cauza este instrumentata cu sprijinul Serviciului Roman de Informatii.