Stire actualizata

Procurorii DIICOT au pus sechestru pe averea lui Adriean Videanu, acuzat alaturi de Varujan Vosganian de complot si subminarea economiei nationale

de R.M.     HotNews.ro
Luni, 30 septembrie 2013, 12:11 Actualitate | Esenţial


Adriean Videanu
Foto: HotNews.ro
Procurorii DIICOT au pus sechestru asupra averii lui Adriean Videanu, asupra caruia a fost inceputa urmarirea penala la inceputul lunii septembrie, pentru complot si subminarea economiei nationale, intr-un dosar in care anchetat alaturi de Varujan Vosganian pentru o serie de decizii care ar fi favorizat firma Interagro controlata de Ioan Niculae.

Procurorii au pus sechestru asupra unor bunuri imobile si imobile pana la concurenta sumei de 277 milioane lei.
 • imobil situat  in localitatea Snagov, judet Ilfov,
 • 3 apartamente situate in municipiul Bucuresti,
 • un apartament situat in localitatea Mamaia, judet Constanta.
 • indisponibilizarea prin poprire a tuturor sumelor detinute in conturile deschise la 2 unitati bancare pe numele invinuitului
 • sumele datorate acestuia cu titlul de dividende de catre 2 societati comerciale.
De asemenea, s-a dispus indisponibilizarea prin instituirea sechestrului a unui numar de 66.906 actiuni detinute de catre inv. Videanu Adriean la trei societati comerciale.

Intrebat de ziaristi cum comenteaza informatia privind sechestrul pe averea sa, Adriean Videanu a declarat, la iesirea din sediul DIICOT, ca "sub aspectul imaginii evident ca un e un lucru foarte confortabil".

Acesta a precizat insa ca este primul interesat sa se rezolve acest dosar si nu este deranjat de "absolut nimic atat timp cat ma simt nevinovat".

"Cat timp ma vor chema, voi veni sa dau toate explicatiile de rigoare", a adaugat el, sustinand ca nu detine niciun cont sau firma in afara tarii.

Adriean Videanu si Varujan Vosganian sunt suspectati ca, in calitate de ministri ai Economiei, au favorizat societatea Interagro SA, controlata de omul de afaceri Ioan Niculae, in care paguba provocata statului ar fi de 126 milioane dolari.

Reamintim ca ministrul Economiei, liberalul Varujan Vosganian, le-a cerut senatorilor sa nu voteze cererea de urmarire penala impotriva sa
, invocand lipsa probelor privind implicarea sa in vreun complot sau in subminarea economiei.

Care sunt acuzatiile procurorilor, potrivit referatului DIICOT:


 • In perioada decembrie 2006 - decembrie 2008, VARUJAN VOSGNIAN, iar in perioada decembrie 2008 - septembrie 2010, VIDEANU ADRIEAN, in calitate de ministri ai economiei, au aprobat, semnat si sustinut in Guvern un numar 6 ordine, respectiv trei Memorandumuri, in scopul sprijinirii intereselor financiare ale grupului infractional constituit de catre invinuitul IOAN NICULAE si au utilizat SNGN ROMGAZ SA (unitate nationala de interes strategic) in interesul privat al SC INTERAGRO SA, acordand discount-uri comerciale substantiale la livrarea de gaze naturale catre SC INTERAGRO SA, peste plafoanele practicate de SNGN ROMGAZ SA, precum si gaze naturale doar din productia interna, cu nerespectarea dispozitiilor legale si in conditiile in care SC INTERAGRO SA inregistra debite mari la plata gazelor consumate, cauzand un prejudiciu de  aproximativ 130 milioane USD.
 • Activitatea grupului infractional initiat, constituit si coordonat de IOAN NICULAE, viza fapte de natura sa submineze economia nationala prin folosirea SNGN ROMGAZ SA (unitate prevazuta de art. 145 C.pen.) in directia dorita de interesele grupului infractional. Deopotriva, prin actiunile grupului infractional a fost impiedicata desfasurarea normala a activitatii SNGN ROMGAZ SA creandu-se astfel dificultati semnificative in buna desfasurare a activitatii acestei societati. Astfel, a fost creata o stare de fapt  de natura sa ameninte bunul mers al economiei nationale in domeniul gazelor naturale, dar si in ansamblu prin repercusiunile negative asupra intregii economii nationale.
 • Demersul ministrilor VARUJAN VOSGANIAN si VIDEANU ADRIEAN s-a realizat in conditiile in care SC INTERAGRO SA inregistra o datorie reprezentand cca. 70% din bugetul anual al societatii nationale, fiind grav afectate principalele activitati ale SNGN ROMGAZ SA, societatea nationala fiind transformata practic intr-un furnizor al unui client privat privilegiat si fiind pus in pericol sistemul energetic national pe segmentul gazelor naturale.
 • In cauza exista indicii si date temeinice potrivit carora, prin activitatea ministrilor VARUJAN VOSGANIAN SI VIDEANU ADRIEAN, respectiv prin vanzarea  preferentiala catre SC INTERAGRO SA a unor cantitati masive de gaze naturale, aceasta societate a fost plasata intr-o veritabila pozitie de monopol pe piata gazelor naturale. Mai mult, SNGN ROMGAZ SA si MINISTERUL ECONOMIEI fiind entitati ale statului cu atributii in domeniul energetic, prin folosirea  SNGN ROMGAZ SA  in favoarea SC INTERAGRO SA, contrar scopului pentru care SNGN ROMGAZ SA a fost infiintata, s-au creat riscuri semnificative in planul securitatii energetice a ROMANIEI.
 • Afectarea activitatii SNGN ROMGAZ SA, prin demersurile si dispozitiile ministrilor VARUJAN VOSGANIAN SI VIDEANU ADRIEAN, in favoarea SC INTERAGRO SA, s-a concretizat, conform referatului procurorilor D.I.I.C.O.T., in alocarea unor resurse din bugetul public si care erau la dispozitia unei societati nationale ce activeaza intr-o ramura economica strategica, pentru un interes particular, desi ratiunea legii este ca aceste resurse sa serveasca la acoperirea riscului pentru economie si populatie si sa le protejeze fata de o eventuala situatie de criza energetica, activitate de natura sa submineze economia nationala, prin starea permanenta de pericol in care a fost pus Sistemul Energetic National.
 • In referat se mai retine ca SNGN ROMGAZ SA a livrat in aceasta maniera catre SC INTERAGRO SA, gaze naturale din productia proprie in valoare de cca. 1.500.000.000 lei, respectiv cca. 500.000.000 USD, din care cca. 270.000.000 lei, respectiv cca. 92.000.000 USD reprezinta valoarea reducerilor comerciale acordate ilegal.
 • Astfel, potrivit referatului procurorilor DIICOT exista suspiciunea rezonabila ca au fost cooptati in gruparea infractionala VARUJAN VOSGANIAN, ministrul economiei in perioada decembrie 2006 ¬ decembrie 2008 si VIDEANU ADRIEAN, ministrul economiei in perioada decembrie 2008- septembrie 2010, care au sprijinit gruparea infractionala initiata, constituita si coordonata de IOAN NICOLAE in scopul comiterii de fapte de natura sa submineze economia nationala. Prin actiunile ministrilor VARUJAN VOSGANIAN si VIDEANU ADRIEAN a fost folosita SNGN ROMGAZ SA (unitate prevazuta de art. 145 C.pen.) in directia dorita de interesele grupului infractional creandu-se astfel o stare de pericol atat pentru securitatea statului cat si pentru economia nationala.

Cauza este instrumentata cu sprijinul Serviciului Roman de Informatii.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

11151 vizualizari

 • +36 (38 voturi)    
  Comment sters de user (Luni, 30 septembrie 2013, 12:13)

  GigiBanosu [anonim]

  • -23 (25 voturi)    
   oare daca se muta la MP scapa? (Luni, 30 septembrie 2013, 12:37)

   Tovarasu' Spirala [utilizator] i-a raspuns lui GigiBanosu

   daca se muta la PiMP cred ca scapa de probleme
    #showComment() #showComment()
  • +20 (24 voturi)    
   Bineinteles ca Basescu e de vina! (Luni, 30 septembrie 2013, 12:53)

   jbstg01 [utilizator] i-a raspuns lui GigiBanosu

   Dar numai in cazul lui vosganian, al carui dosar e politic, facut l aordinul presedintelui.Doar Videanu e vinovat, vosganian nu, ca e de-al lor.
   Naspa, nu ar mai trebui sa poata spune ca justitia lucreaza la ordinul presedintelui fara sa le crape obrazul de rusine.Sau vor mai spune?!
    #showComment()
  • +18 (18 voturi)    
   pe averea lui (Luni, 30 septembrie 2013, 13:14)

   lucyan [utilizator] i-a raspuns lui GigiBanosu

   vosganian cand pune sechestru? asta mai poate fi acuzat si de cheltuirea banilor din privatizarea bcr pentru plata salariilor bugetrailor si pensiilor de tot soiul, cu toate ca banii erau destinati pentru investitii... deturnarea de fonduri este infractiune indiferent de scopul lor, mai ales ca nu eram in criza, nu era o calamitate, nu era nimic, nu s-a votat ceva in acst sens, a fost doar decizia acestui mare economist de a cheltui cum vrea muschiul lui banii
   si cand te gandesti ca am avut si cea mai mare crestere economica din ue, am cheltuit si 3.5 miliarde din aceasta privatizare, au distrus invatamantul si mai ales sistemul sanitar, investitiile publice pe chituci, nimic deosebit, chiar te intrebi daca nu sunt si altii vinovati de subminarea ecomoniei nationale...
 • +29 (31 voturi)    
  Foarte bine! Daca e vinovat, sa raspunda! (Luni, 30 septembrie 2013, 12:16)

  AnticoruptieinRomania [utilizator]

  Era putred de bogat, ce-i mai trebuia plevusca???
  • +24 (24 voturi)    
   in romania... (Luni, 30 septembrie 2013, 12:22)

   Dr.Mythnick [utilizator] i-a raspuns lui AnticoruptieinRomania

   hotii nu sunt niciodata destul de bogati...

   pacat de un singur lucru, nastase e in primii 3-4 ca bogatie si nu ii gaseste nimeni banii.
    #showComment()
  • +17 (17 voturi)    
   Comment sters de user (Luni, 30 septembrie 2013, 12:30)

   qwerasdf [anonim] i-a raspuns lui AnticoruptieinRomania

    #showComment() #showComment()
  • +1 (3 voturi)    
   nu e vorba de plevusca (Luni, 30 septembrie 2013, 14:56)

   utilizator_ [utilizator] i-a raspuns lui AnticoruptieinRomania

   ci de mici obligatii , cred.

   daca ai scormoni in trecutul lui , ai vedea ca zona in care misca Niculae e aproape de locul din care a aparut si Adriean.
   Cu alte cuvinte Videle ar fi departe de Giurgiu-Zimnicea?

   :))))
 • +26 (26 voturi)    
  Foarte Bine!!!! (Luni, 30 septembrie 2013, 12:22)

  Blue_James [utilizator]

  ...Multumim JUSTITIA!!!!Sa se faca odata dreptate in tzara aceasta talharita de totzi escrocii!!!!!Pe cand lotul Ponta-Sova????
 • +13 (15 voturi)    
  dupa cum spuneam...... (Luni, 30 septembrie 2013, 12:31)

  translativus [utilizator]

  ......nu conteaza partidul, ideologia, sexul, religia, culoarea.
  Daca minti convingator, sistemul parlamentar iti asigura un loc din care sa te poti imbogati pe spinarea prostimii votante.

  Nu Videanu, Vosganian, Becali, Nastase.....etc sunt de vina. Ei nu fac altceva decat ceea ce stiu mai bine.
  Sistemul politic parlamentar este vinovat pentru ascensiunea unor astfel de indivizi si atata timp cat acest sistem va exista, vor exista si cei de genul celor de mai sus.

  Nu credeti ca este adevarat ? Atunci mai asteptati si acceptati sa fiti jefuiti in continuare !
  • +4 (6 voturi)    
   Si ce propui? (Luni, 30 septembrie 2013, 16:03)

   Elena03 [utilizator] i-a raspuns lui translativus

   Sa eradicam sistemul politic parlamentar? :)
    #showComment()
 • +13 (15 voturi)    
  Lacomia strica omenia! (Luni, 30 septembrie 2013, 12:32)

  hotnewsfil [utilizator]

  Ruschita cu uimitoarea marmora roz, foarte rara in intreaga lume, pe care Videanu "amostenit-o", cu acte in regula, de la mosi-stramosii lui, este o imensa fabrica de dolari din Arabia Saudita si din imbelsugatele tari din zona.
  De ce nu s-o fi oprit Videanu cand a strans primele zeci de milioane, de ce s-o fi lacomit sa faca sute de molioane.
  Sunetele (plansetele) marmorei extrase din cariera-mama s-au adunat in blesteme care l-au ajuns din urma pe lacom.
  Trebue sa te ridici din timp de la masa ruletei, inainte sa intri in pierderea care nu iarta niciun jucator lacom.
 • +10 (14 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 30 septembrie 2013, 12:32)

  [anonim]

 • +18 (20 voturi)    
  singurul? (Luni, 30 septembrie 2013, 12:39)

  cinic [utilizator]

  Vosganian care a INCEPUT (daca este smen) nu e deranjat cu nimic?
  Videanu e acuzat ca a CONTINUAT ce a inceput sub guvernul Tariceanu.
 • +16 (18 voturi)    
  Ajutor, SOV! (Luni, 30 septembrie 2013, 12:43)

  hotnewsfil [utilizator]

  Cine-l mai ajuta acumpe Varujan? SOV nu mai este asa eficient, de acolo, de la mititica, asa cum era cand l-a ajutat si sfatuit in anii '90, atunci cand au infiintat, impreuna, partidul defunct Uniunea Fortelor de Dreapta (UFD).
  Daca are noroc SOV, il va avea alaturi pe pianistul Varujan, falsul finantist-economist.
  I se va ingadui sa-si duca pianul la mititica, sa ii distreze pe viitorii colegi de-acasa).
 • +8 (8 voturi)    
  Vosganian si Videanu (Luni, 30 septembrie 2013, 14:47)

  Leon_Magnificul [utilizator]

  Doi cetateni romani egali in fata legii. Unul putin mai egal decit celalalt. C-asa-i in tenis.
 • +5 (5 voturi)    
  partile implicate (Luni, 30 septembrie 2013, 15:08)

  sorin3 [utilizator]

  sechestru ar trebui pus pe averile tuturor celor care si-au pus semnatura pe acte si adriean si varujan si ioan.
 • +5 (7 voturi)    
  chiar ca lacomia strica omenia... (Luni, 30 septembrie 2013, 16:34)

  tedidora [utilizator]

  Oh, saracutul de el... nu este decat o biata victima... cum era vorba aceea... el e bun, pamantu-i rau! Imi aduc aminte cum am ramas interzisa in fata televizorului cu ceva vreme inainte, cand intr-un interviu, fiind dl. Videanu intrebat cum a realizat averea pe care o are, omul a declarat senin ca a facut economii, deoarece ... nu fumeaza! Pacat ca sentintele nu au cum sa fie date proportional cu dimensiunea tupeului. Chiar ma gandeam cum se face ca eu stau intr-un apartament de doua camere... ca nici eu nu fumez... :))
  • +5 (5 voturi)    
   Nici eu nu fumez (Luni, 30 septembrie 2013, 17:12)

   Kobolld [utilizator] i-a raspuns lui tedidora

   și nici măcar apartament nu am ...
 • +4 (6 voturi)    
  La ăștia de ce se poate și la alții nu ?!?!?! (Luni, 30 septembrie 2013, 17:10)

  Kobolld [utilizator]

  Năstase, Ion Iliescu, Victor Ponta, Liviu Dragnea și mulți alți corupți și trădători ai țării !?!
  Să le fie confiscate toate averile și toate legile date și aprobate de aceștia sau la ordinul acestora să fie abrogate, asta înseamnă revoluție împotriva corupților.
  Și încă ceva :
  Corupția să fie pedeapsă capitală !!!
  • +2 (2 voturi)    
   La ăștia care ați dat vot negativ. (Marţi, 1 octombrie 2013, 9:07)

   Kobolld [utilizator] i-a raspuns lui Kobolld

   Vă doresc pușcărie pe viață !
 • -3 (5 voturi)    
  Basescu e de vina! (Luni, 30 septembrie 2013, 18:27)

  PROFESS [utilizator]

  Atzi ramas in urma. Sigur ca B e de vina. E de vina ca abia acum, cand el nu mai e ce a fost, justitzia poate
  sa-l umfle chiar si pe Videanu!
 • +1 (3 voturi)    
  Cel putin e demn, nu se plange ca e dosar politic! (Luni, 30 septembrie 2013, 22:06)

  gazania [utilizator]

  Nici nu si-a instrainat averea ca toti cei condamnati, n-a facut averea din afaceri cu statul , din cate se stie. Lui I Nicolae i s-a pus sechestru? Varujan se milogeste prin parlament .Lui Voiculescu i s-a pus sechestru pe ceva, sau nu mai are nimic pe numele lui ?Sincer, eu mi-as dori sa-si dovedeasca nevinovatia, e printre putinii politicieni decenti .Colegul lui de fac. , Dragnea, marele bugetar, din ce si-a facut averea?
 • +1 (1 vot)    
  si Varujan? (Marţi, 1 octombrie 2013, 9:28)

  blabla2013 [utilizator]

  cu averea lui ce se intampla? dece nu pun sechestru si pe aia??
 • 0 (0 voturi)    
  si pana la urma... (Vineri, 4 octombrie 2013, 19:34)

  tedidora [utilizator]

  ... cum este posibil ca un om sa aiba o avere ce reprezinta 5% din PIB-ul Romaniei?
 • 0 (0 voturi)    
  scuze pentru greseala de calcul... (Sâmbătă, 5 octombrie 2013, 16:12)

  tedidora [utilizator]

  ...of, aritmetica... am vrut sa spun 0,5% din PIB, ceea ce este oricum imens, daca vorbim de o avere personala, nu de o industrie cu locuri de munca...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by