Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, le solicita senatorilor sa nu voteze cererea de urmarire penala impotriva sa, invocand lipsa probelor privind implicarea sa in vreun complot sau in subminarea economiei, scrie Agerpres.

"Avand in vedere caracterul eminamente politic al deciziilor luate de mine, absenta oricaror indicii, oricat de slabe, privind vreo posibila activitate infractionala a mea de complot si de subminare a economiei nationale, reaua-credinta manifesta a procurorului de caz in distorsionarea grosolana a sensului clar al inscrisurilor, am onoarea sa ii rog pe distinsii colegi senatori sa nu voteze cererea de urmarire penala a mea pentru presupusul complot si pentru presupusa subminarea economiei nationale", se arata in notele senatorului si ministrului Varujan Vosganian depuse la Comisia juridica si plenul Senatului si care au fost publicate joi pe blogul sau.

El subliniaza ca deciziile luate de el sunt pur politice si ca la dosar nu exista nicio proba privind implicarea sa in vreun complot sau in subminarea economiei.

"In ceea ce ma priveste, a fost vorba exclusiv de decizii politice, privind economia nationala, propuse si/sau adoptate conform atributiilor de ministru de resort. Sunt decizii pur politice, fara nicio conotatie penala. Mai mult - desi fara relevanta in plan penal -, aceste decizii politice s-au dovedit si benefice din punct de vedere economic. La dosar nu exista absolut nicio proba (interceptari telefonice, declaratii de martori, alte probe) privind vreo implicare a mea in vreun complot sau in subminarea economiei nationale", afirma Vosganian in notele semnate si de avocatii sai.

Ministrul sustine ca in niciun document semnat de el nu se face in vreun fel vorbire de Societatea sau Grupul INTERAGRO, ci exclusiv de producatorii de ingrasaminte chimice, respectiv de consumatorii de gaze naturale cu statut de consumatori intreruptibili.

"Mai mult, in toate ordinele ministeriale, acordarea facilitatilor economice (care nu au depasit niciodata plafonul aprobat de Guvern si care au fost strict limitate in timp, fiind determinante de situatia economica si de pretul gazelor pe piata internationala) a fost intotdeauna conditionata de respectarea termenelor de plata si de rezolvarea problemei datoriilor anterioare", arata el.

Varujan Vosganian acuza faptul ca procurorul de caz deformeaza sensul actelor semnate de el.

"In referatul intocmit, cu vadita rea-credinta, procurorul de caz deformeaza grav sensul actelor semnate de mine, in ciuda evidentei si a continutului lor expres, inventand scopuri ascunse, neprobate prin nimic si oricum inexistente", sustine ministrul.

Pe 3 septembrie, procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a solicitat Senatului si Presedintiei declansarea procedurilor pentru formularea cererii de incepere a urmaririi penale fata de ministrul Economiei, Varujan Vosganian, respectiv fata de fostul ministru al Economiei Adriean Videanu.

Faptele retinute in sarcina celor doi au fost savarsite in perioada in care aveau calitatea de ministru al Economiei si formeaza obiectul unui dosar al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT).