''Niciodata nu este prea tarziu sa se faca dreptate'', a declarat, sambata, la Sulina, presedintele Traian Basescu, intrebat fiind de jurnalisti despre cazul fostului comandant al penitenciarului Ramnicu Sarat, din perioada comunista, Alexandru Visinescu, transmite Agerpres. Seful statului a adaugat ca Visinescu trebuie sa raspunsa in fata legii.

Alexandru VisinescuFoto: Captura Facebook

"Trebuie sa raspunda in fata legii. Eu nu ma pot substitui nici procurorilor, nici judecatorilor", a declarat seful statului. Intrebat fiind daca nu e totusi prea tarziu, presedintele Romaniei a mentionat ca "nu e niciodata prea tarziu sa faci dreptate".

Alexandru Visinescu este unul dintre cei 35 de tortionari identificati de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului. Impotriva fostului comandant al Penitenciarului Ramnicu Sarat a fost depusa o sesizare penala pentru omor deosebit de grav, acesta fiind descris de fostii detinuti politici drept "un individ extrem de crud".

In apararea sa, Alexandru Visinescu a negat orice vina pe care ar fi putut sa o aiba, acuzand sistemul comunist si conducerea de la acea vreme.

Potrivit unor statistici neoficiale, sute de mii de persoane au fost incarcerate in Romania in perioada comunismului, zeci de mii dintre acestea pierzandu-si viata din cauza pedepselor care se aplicau in inchisori.

Gandul, in parteneriat cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc, publica, in cadrul unui proiect media in premiera pentru Romania, lista fostilor tortionari din perioada comunista. In acest moment, scrie Gandul in editia online, am identificat 35 de comandanti de penitenciare care in perioada '47-'65 au condus temnitele comuniste unde au fost incarcerati liderii PNT si PNL epurati de regimul comunist. Peste 100.000 de detinuti considerati de regimul comunist inamici ai statului au decedat in inchisorile din Romania intr-un singur deceniu.

"IICCMER a solicitat Parchetului inceperea urmaririi penale impotriva fostului comandant al inchisorii Ramnicu Sarat, pentru omor deosebit de grav - pentru ca a comis acte de barbarie, pentru ca nu poate fugi de responsabilitate si pentru ca una dintre obligatile fundamentale ale unui stat european democratic este de a-si ocroti cetatenii sub autoritatea legii", a declarat, marti, presedintele executiv al IICCMER, Andrei Muraru.