Gandul, in parteneriat cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc,publica, in cadrul unui proiect media in premiera pentru Romania, lista fostilor tortionari din perioada comunista. In acest moment, scrie Gandul in editia online, am identificat 35 de comandanti de penitenciare care in perioada '47-'65 au condus temnitele comuniste unde au fost incarcerati liderii PNT si PNL epurati de regimul comunist. Peste 100.000 de detinuti considerati de regimul comunist inamici ai statului au decedat in inchisorile din Romania intr-un singur deceniu.

Alexandru VisinescuFoto: Gandul

Nimeni nu a fost tras la raspundere pentre aceste crime. IICCMER ii acuza oficial pe cei 35 de tortionari de omor deosebit de grav si genocid. Gandul va prezinta profilul complet al primului tortionar pe numele caruia a fost depusa o plangere penala pentru omor deosebit de grav.

Gandul mai scrie in editia online ca este pentru prima oara cand cineva il identifica pe Alexandru Visinescu: dupa o perioada lunga de cautari, reporterii Gandul au reusit sa-l gaseasca, sa vorbeasca si sa-l filmeze pe unul dintre cei mai cumpliti tortionari ai Romaniei. In perioada urmatoare, Gandul va prezenta, in cadrul unui proiect care se va intinde pe o lunga perioada de timp, lista tortionarilor care traiesc: vom arata cine sunt, care sunt crimele comise si cum au trait dupa 1989. Vom prezenta marturii din temnitele comuniste si vom oferi tuturor tortionarilor ocazia sa explice faptele din acea perioada. Primul caz cu care deschidem lista este cel al temutului tortionar Alexandru Visinescu.

Citeste mai multe despre Lista tortionarilor care traiesc in editia online a ziarului Gandul