Comisia de la Venetia a anuntat vineri, in cadrul celei de-a 94-a sesiuni plenare, ca interzicerea simbolurilor comuniste in Republica Moldova vine in contradictie cu drepturile omului si libertatea de exprimare, relateaza Jurnal de Chisinau, citat de Mediafax.

"Fiecare are dreptul la libera exprimare. Acest drept include libertatea de a cauta, primi si comunica fapte si idei", afirma experti din cadrul Comisiei de la Venetia.

Intr-un raport preliminar, prezentat zilele trecute, experti europeni au apreciat ca Legea privind interzicerea simbolurilor comuniste, adoptata in Republica Moldova, trebuie anulata si declarata neconstitutionala, avertizand ca altfel tara va mai pierde un caz la CEDO (Curtea Europeana a Drepturilor Omului).

Parlamentul moldovean a aprobat, la 12 iulie 2012, Legea privind interzicerea simbolurilor comuniste, care a intrat in vigoare la 1 octombrie 2012.

Aceasta lege prevede pedepse cu amenda in cuantum de pana la 3.000 de lei moldovenesti (aproximativ 187 de euro) pentru persoane fizice si de pana la 10.000 de lei moldovenesti (aproximativ 627 de euro) pentru persoane juridice.