Liceele cu o promovabilitate de sub 15% la Bacalaureat nu vor mai fi sanctionate, anul acesta. Ecaterina Andronescu a semnat la finalul anului trecut un ordin prin care a aprobat metodologia pe baza careia se stabileste reteaua unitatilor de invatamant preuniversitar. Ordinul elimina integral articolul introdus in metodologie in 2011 de Daniel Funeriu si care prevedea urmatoarele: "Unitatile de invatamant de nivel liceal cu un procent de promovabilitate sub 15% la examenul de bacalaureat 2011 vor proiecta pentru clasa a IX-a, zi, un plan de scolarizare diminuat cu cel putin o clasa".

Fostul ministru al Educatiei Ecaterina Andronescu a semnat in noiembrie 2012 "Ordinul privind aprobarea Metodologiei pentru fundamentarea cifrei de scolarizare si stabilirea retelei unitatilor de invatamant preuniversitar pentru anul scolar 2013-2014". La inceputul lunii ianuarie 2013 ordinul a fost publicat pe site-ul Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti.

In decembrie 2011, ministrul Educatiei de la acea vreme, Daniel Funeriu, introdusese in "Metodologia pentru fundamentarea cifrei de scolarizare si stabilirea retelei unitatilor de invatamant preuniversitar pentru anul scolar 2012-2013" urmatoarea prevedere:

"Art. 31. (1) Unitatile de invatamant de nivel liceal cu un procent de promovabilitate sub 15% la examenul de bacalaureat 2011, vor proiecta pentru clasa a IX-a, zi, un plan de scolarizare diminuat cu cel putin o clasa.

(2) Unitatile de invatamant de nivel liceal unice la nivel de localitate, precum si unitatile de invatamant de nivel liceal care au cate o clasa a IX-a, a X-a, a XI-a, a XII-a fac exceptie de la prevederile alin. (1)".

In noua metodologie promovata de ministrul Ecaterina Andronescu aceasta prevedere este eliminata integral.

Ecaterina Andronescu: Masura nu a produs absolut niciun efect pozitiv

Ecaterina Andronescu

Ecaterina Andronescu

Foto: Agerpres

Ecaterina Andronescu a declarat pentru HotNews.ro ca acest subiect "este o incercare de atac politic". "Masura nu a produs absolut niciun efect pozitiv, rezultatele de la Bacalaureatul din 2012 au fost la fel de proaste ca cele de la Bacalaureat din 2011. Am facut o analiza serioasa a tuturor rezultatelor si am elaborat un plan de masuri remediale, pentru ca nu sanctionarea liceelor cu un plan de scolarizare mai mic cu o clasa functioneaza, ci organizarea de cursuri remediale acolo unde sunt probleme", a sustinut fostul ministru al Educatiei.

Potrivit acesteia, "in afara de planurile remediale transmise de Ministerul Educatiei vara trecuta catre inspectorate, inspectoratele scolare judetene au avut obligatia sa propuna masuri concrete pe fiecare scoala, acolo unde se impune", a continuat Andronescu. Un exemplu de masura remediala il reprezinta stimularea elevilor sa se pregateasca mai bine prin trecerea notelor de la simularile de la BAC in catalog, a afirmat Ecaterina Andronescu.

Sanctionarea liceelor cu promovabilitate sub 15% la Bacalaureat "este o masura total gresita. Nu are niciun efect favorabil si niciun fel de rezultat", sustine fostul ministru. "Daca nici anul acesta, dupa implementarea tuturor masurilor remediale, rezultatele de la Bacalaureat nu se amelioreaza, atunci poate o masura buna ar fi ca liceele care nu au rezultate sa se transforme in scoli profesionale", a declarat Andronescu, precizand ca aceasta idee este doar o propunere. "Dar nu era normal sa nu le dam liceelor prilejul sa remedieze problemele", a continuat aceasta.

Daniel Funeriu: Eu am introdus aceasta sanctiune pentru ca aceste licee produceau esec pe banda rulanta

Daniel Funeriu

Daniel Funeriu

Foto: HotNews.ro

De cealalta parte, consilierul prezidential si fostul ministru al Educatiei Daniel Funeriu sustine urmatoarele: "Eu am introdus aceasta sanctiune pentru ca aceste licee produceau esec pe banda rulanta. In schimb am dat posibilitatea si dreptul la invatatura acelor elevi, pentru a a merge la invatamantul profesional. Este asadar o masura profund gresita" eliminarea sanctiunii, a declarat Funeriu citat de Realitatea.net.

Ecaterina Andronescu in iulie 2012: Daca intr-un liceu nici anul trecut nu a promovat niciun elev la Bacalaureat, atunci liceul trebuie sa se transforme in scoala gimnaziala, dar trebuie sa facem intai o analiza

Amintim ca in iulie 2012, dupa Bacalaureat, Ecaterina Andronescu - ministru al Educatiei la acea vreme - declara in cadrul unei conferinte de presa urmatoarele: "Daca nici anul trecut nu a promovat niciun elev in liceul acela si daca timp de un an de zile scoala aceea nu a gasit de cuviinta sa faca ceva pentru elevii sai si pentru a creste nivelul de acumulare, atunci inseamna ca scoala aceea trebuie sa se transforme intr-o scoala gimnaziala, ca nu poate fi de nivelul liceului".

"Dar nu putem sa dam verdicte asa, pe care le scoatem din buzunar. Aceste lucruri le vom face analizand fiecare caz in parte si fiecare caz in parte trebuie sa fie foarte bine argumentat. Nu trebuie sa luam decizii din cabinetul ministrului", explica Andronescu, intrebata de jurnalisti ce masuri va lua in cazul liceelor cu promovabilitate zero.

In prima sesiune a examenului de Bacalaureat 2012 promovabilitatea pe tara a fost de 44,26%, fata de 45,72% in 2011. Anul trecut s-au inscris in prima sesiune a Bacalaureatului 155.000 de absolventi de liceu, s-au prezentat la examene 146.000 si au promovat 73.000, carora li se adauga peste 2.000 cati au promovat dupa contestatii. Anul trecut, cele mai slabe rezultate au fost inregistrare Ilfov, unde promovabilitatea a fost doar 15%.

Simulare Bacalaureat si Evaluare Nationala 2013: Promovabilitate de 30,25% si 43% in Olt si Cluj, la simularea BAC-ului

La finalul acestui an au avut loc in licee si primele simulari ale examenelor de Bacalaureat si Evaluare Nationale. Primele rezultate arata ca in Olt promovabilitatea simularii la BAC este de 30,25%, in Cluj promovabilitatea a fost de 43% la probele de Bacalaureat, in Dambovita - 41%, iar in Braila la Matematica au obtinut note de peste 5 - 34,42%, la Limba Romana - 74,74%, la Biologie - 46,69% si la Fizica - 34,42%.

Vezi aici mai multe despre simularile probelor de Bacalaureat 2013