Adunarea Generala a Judecatorilor din cadrul judecatoriei Ramnicu Valcea a declansat procedura de revocare a judecatorului Cristi Danilet din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), potrivit unui comunicat de presa al institutiei.

Judecatorul Cristi DaniletFoto: Hotnews

Potrivit legii, un membru ales in CSM poate fi revocat la cerarea majoritatii instantelor pe care le reprezinta, acestea hotarand, la randul lor, cu doua treimi din voturile judecatorilor in functie.

Danilet este membru ales din partea judecatoriilor in CSM.

"In esenta, Adunarea Generala a Judecatorilor a considerat ca domnul judecator Cristi Vasilica Danilet si-a exercitat in mod necorespunzator atributiile incredintate prin alegerea ca membru al Consiliului, participand activ la o procedura netransparenta de alegere a conducerii Consiuliului in contra celor insusite in proiectul de candidatura, iar pozitiile sale publice exprimate recent au lasat unui observator obiectiv impresia implicarii mai degraba in alte scopuri precum, fara a fi singurul, cel al promovarii propriei sale imagini decat a intereselor judecatorilor romani," se arata in comunicat.

Hotararea Adunarii Generale a Judecatorilor va fi transmisa celorlalte instante de acelasi grad, in vederea continuarii procedurii de revocare.

UPDATE Cristi Danilet la B1 TV: "Pentru modul in care am votat eu nu pot fi revocat. (...) Motivele pentru o revocare sunt doar doua: neindeplinirea atributiilor sau indeplinirea necorespunzatoare. Cred ca este o nemultumire izolata a catorva colegi judecatori, nu este nicio problema, este o procedura democratica. Dumnealor (judecatoria Valcea - n.r.) au cativa membrii pe un forum si acolo s-a dscutat alegerea presedintelui CSM. Deocamdata astazi a fost procedura declansata, trebuie trimisa la celelalte 170 instante. In istoria csm-ului din 2005 pana acum au mai fost inregistrat patru astfel de cereri, toate respinse."

  • Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) s-a reunit vineri in plen pentru a-si alege noua conducere. Procurorul Oana Schmidt-Haineala a fost aleasa presedinte cu 10 voturi, devenind primul procuror care ocupa functia de presedinte al Consiliului.
  • Pentru functia de vicepresedinte a candidat, intr-o prima faza, fostul presedinte, judecatoarea Alina Ghica. Candidatura sa a fost respinsa si a iscat mai multe discutii aprinse si in contradictoriu intre membrii CSM, procurori si judecatori. In cele din urma, judecatorul Cristi Danilet si-a prezentat candidatura pentru vicepresedintie "pentru a debloca situatia creata", insa plenul a amanat, din lipsa de cvorum, alegerile pentru saptamana urmatoare.