Mihai Razvan Ungureanu, fost premier si director al SIE, a declarat, la Brasov, ca Romania "poate fi oricand o posibila tinta a unor actiuni teroriste", iar gradul de risc creste sau scade in functie de contextul international, relateaza Mediafax.

Mihai Razvan UngureanuFoto: Hotnews

Ungureanu, care a fost director al Serviciului de Informatii Externe inainte de a fi numit prim ministru, a spus ca Romania trebuie sa fie pregatita in eventualitatea unor atacuri teroriste, insa in prezent gradul de alerta este moderat.

"Confirm ca tara noastra poate fi oricand o posibila tinta a unor actiuni teroriste. Nimeni nu este astazi ferit in lume de acest pericol. Ceea ce spun este ca trebuie sa fim pregatiti pentru a conctracara eventualele atentate teroriste. Gradul de pericol scade sau creste in functie de contextul international, iar asta poate fi vazut pe site-urile serviciilor de informatii", a declarat Ungureanu, vineri seara, la Brasov, unde a participat la lansarea filialei judetene a partidului Forta Civica.

Directorul Serviciului de Informatii Externe (SIE), Teodor Melescanu, a declarat, vineri, ca este ingrijorat de declaratiile seicului Omar Bakri, care constituie "un semnal ca nici Romania nu este la adapost de posibilitatea unor atentate".

"Bakri este mai degraba un ideolog decat un om de actiune, dar, evident, asemenea lucruri ne ingrijoreaza pe buna dreptate si constituie si un semnal ca nici Romania nu este la adapost de posibilitatea unor atentate. Suntem o tara membra NATO, a UE, participam la operatiuni in Afganistan, avem niste facilitati pe teritoriul nostru pe care le foloseste armata SUA, la Deveselu, suntem o tara cu un numar important de turisti, inclusiv din Israel. Preocuparea prioritara pentru noi, a celor doua servicii, este prevenirea unor asemenea acte in Romania, si toata lumea trebuie sa inteleaga ca nu putem sa consideram ca Romania este o tara unde nu s-ar putea intampla niciodata asa ceva. Din pacate, realitatea ne arata ca s-ar putea intampla si la noi, trebuie sa fim pregatiti sa le prevenim si mai ales sa actionam pentru eradicarea cauzelor acestui fenomen al terorismului", a afirmat Melescanu.

Acesta a adaugat ca SIE urmareste cu atentie conflictul militar dintre Turcia si Siria, in conditiile in care orice astfel de situatie in zona poate avea impact asupra Romaniei.

Liderul islamist Omar Bakri declara, intr-un interviu publicat de cotidianul bulgar "24 ceasa", ca Bulgaria, Romania, dar si alte state pot fi tinte ale atentatelor teroriste.

Intrebat daca, din punct de vedere religios, Bulgaria poate fi considerata o tinta legitima a mujahedinilor din cauza politicii sale, el a spus ca, din punctul sau de vedere, Bulgaria este un teritoriu islamic.

"Din moment ce islamul a patruns intr-un teritoriu, acesta este considerat islamic. De aceea, musulmanii sunt datori sa-l elibereze intr-o zi. Spania, de exemplu, este teritoriu musulman. Europa de Rasarit - de asemenea. Romania, Albania, Macedonia, Serbia si Kosovo, Bosnia... Insa din cauza trupelor sale in Afganistan si Irak si din cauza colaborarii sale militare cu Israelul, Bulgaria este de asemenea o tinta legitima. Noi consideram ca pot fi savarsite atentate in inima Bulgariei. Se poate si in Romania, si in alte state. Aceasta depinde de tactica si strategia la fata locului. Atentatul de la Burgas a fost impotriva unei tinte israeliene. De aceea toti care au murit acolo sunt fii de israelieni si intre ei exista multi oameni importanti. Ei au multa putere", a spus el.

Omar Bakri este un lider radical islamist de origine siriana, cu puternice legaturi cu Al-Qaeda. In 2005, presa scria ca zeci de membri ai grupului pe care el il conducea la acea vreme, Al-Muhajiroun, au participat la atentate sinucigase sau au facut parte din reteaua de sustinere a Al-Qaeda. El a stat 20 de ani la Londra, iar dupa atentatele din iulie 2005 a plecat in Liban, interzicandu-i-se revenirea in Marea Britanie. In noiembrie 2010, Agentia Nationala de presa din Liban anunta ca Bakri se afla printre cele 54 de persoane condamnate de un tribunal militar la detentie pe viata ca urmare a acuzatiilor de terorism.