Directorul Serviciului de Informatii Externe (SIE), Teodor Melescanu, a declarat, vineri, ca este ingrijorat de declaratiile seicului Omar Bakri care constituie "un semnal ca nici Romania nu este la adapost de posibilitatea unor atentate", transmite Mediafax.

Intrebat, vineri, la Cluj-Napoca, cum comenteaza declaratiile seicului Omar Bakri, potrivit carora Romania si Bulgaria ar putea deveni tinte teroriste, Teodor Melescanu a raspuns ca Romania trebuie sa fie pregatita sa previna atentate si mai ales sa actioneze pentru eradicarea "cauzelor acestui fenomen al terorismului".

"Bakri este mai degraba un ideolog decat un om de actiune, dar, evident, asemenea lucruri ne ingrijoreaza pe buna dreptate si constituie si un semnal ca nici Romania nu este la adapost de posibilitatea unor atentate. Suntem o tara membra NATO, a UE, participam la operatiuni in Afganistan, avem niste facilitati pe teritoriul nostru pe care le foloseste armata SUA, la Deveselu, suntem o tara cu un numar important de turisti, inclusiv din Israel. Preocuparea prioritara pentru noi, a celor doua servicii, este prevenirea unor asemenea acte in Romania, si toata lumea trebuie sa inteleaga ca nu putem sa consideram ca Romania este o tara unde nu s-ar putea intampla niciodata asa ceva. Din pacate, realitatea ne arata ca s-ar putea intampla si la noi, trebuie sa fim pregatiti sa le prevenim si mai ales sa actionam pentru eradicarea cauzelor acestui fenomen al terorismului", a afirmat Melescanu.

Acesta a adaugat ca SIE urmareste cu atentie conflictul militar dintre Turcia si Siria, in conditiile in care orice astfel de situatie in zona poate avea impact asupra Romaniei.

"Orice conflict in zona noastra poate sa aiba un impact si asupra Romaniei, tocmai de aceea il urmarim cu foarte mare atentie, preocuparea noastra fiind, in calitate de serviciu, sa intelegem ce e in spatele acestor operatiuni militare. Avem o pozitie foarte clara, avem o comunitate de romani de aproximativ 15.000 de cetateni, care impreuna cu membrii lor de famili se ridica la 45-50.000 de oameni, deci nu ne este indiferent ce se intampla acolo. Nu dorim sa vedem Siria transformat intr-un stat divizat, care ar putea crea probleme si mai mari. E nevoie ca autoritatile siriene si cele din Turcia sa dea dovada de retinerea necesara", a declarat seful SIE.

Teodor Melescanu a participat, vineri, la Cluj-Napoca, la o manifestare de aniversare a 20 de ani de transplant european.

Liderul islamist Omar Bakri declara, intr-un interviu publicat de cotidianul bulgar "24 ceasa", ca Bulgaria, Romania, dar si alte state pot fi tinte ale atentatelor teroriste.

Intrebat daca, din punct de vedere religios, Bulgaria poate fi considerata o tinta legitima a mujahedinilor din cauza politicii sale, el a spus ca, din punctul sau de vedere, Bulgaria este un teritoriu islamic.

"Din moment ce islamul a patruns intr-un teritoriu, acesta este considerat islamic. De aceea, musulmanii sunt datori sa-l elibereze intr-o zi. Spania, de exemplu, este teritoriu musulman. Europa de Rasarit - de asemenea. Romania, Albania, Macedonia, Serbia si Kosovo, Bosnia... Insa din cauza trupelor sale in Afganistan si Irak si din cauza colaborarii sale militare cu Israelul, Bulgaria este de asemenea o tinta legitima. Noi consideram ca pot fi savarsite atentate in inima Bulgariei. Se poate si in Romania, si in alte state. Aceasta depinde de tactica si strategia la fata locului. Atentatul de la Burgas a fost impotriva unei tinte israeliene. De aceea toti care au murit acolo sunt fii de israelieni si intre ei exista multi oameni importanti. Ei au multa putere", a spus el.

Omar Bakri este un lider radical islamist de origine siriana, cu puternice legaturi cu Al-Qaeda. In 2005, presa scria ca zeci de membri ai grupului pe care el il conducea la acea vreme, Al-Muhajiroun, au participat la atentate sinucigase sau au facut parte din reteaua de sustinere a Al-Qaeda. El a stat 20 de ani la Londra, iar dupa atentatele din iulie 2005 a plecat in Liban, interzicandu-i-se revenirea in Marea Britanie. In noiembrie 2010, Agentia Nationala de presa din Liban anunta ca Bakri se afla printre cele 54 de persoane condamnate de un tribunal militar la detentie pe viata ca urmare a acuzatiilor de terorism.