Luni, 1 octombrie, are loc inca un episod in serialul "Privatizarea Oltchim", un episod marcat de incercarea lui Dan Diaconescu de aminare a semnarii contractului de privatizare si, implicit, de plata a celor 45 de milioane de euro. Reamintim ca luni expira termenul de 10 zile asumat de Dan Diaconescu pana la care el trebuie sa semneze contractul dupa ce a castigat licitatia pentru 53% actiunile combinatului. Diaconescu a spus insa, atit duminica seara, cit si luni dimineata, ca termenul legal trecut in caietul de sarcini de la licitatie este 14 februarie 2013. Tot luni, angajatii Oltchim au iesit din nou sa protesteze, cerind plata salariilor si repornirea combinatului muribund.

Dan Diaconescu la OltchimFoto: Agerpres

----------------

Urmareste LIVE TEXT evolutiile zilei in scandalul Oltchim

20.20 Daniel Chitoiu a declarat luni seara ca a fost informat ca "procedura de privatizare a Oltchim s-a incheiat prin nesemnarea unui contract de privatizare".

"Adjudecatarul nu a prezentat documente din care sa rezulte" ca detine banii si astfel "nu mai avea rost sa continue negocierile mai tarziu", a comentat ministrul Economiei.

19:10 Dan Diaconescu a intrat in sediul ministerului, insostit de un avocat

19:00 Dan Diaconescu a iesit din masina, pentru inca o runda de declaratii de presa: "Acuma vedeti despre ce este vorba? Am adus si eu niste bani pentru salariatii de la Oltchim, pe care ii asteapta de doua luni de zile, nu noi am inchis combinatul, ci guvernul pe 22 august. Uitati-va si dvs ca nu vor banii nostri".

Sper ca din acest moment tot circul mediatic facut de guvern in ultima saptamana sa inceteze si sa ne gandim doar la salariatii de la Oltchim

Dl Ponta spunea ca nu am niciun fel de bani, iata ca am gasit banii pentru salarii fara sa semnez niciun fel de contract

18:40 Dan Diaconescu a ajuns la sediul Ministerului Economiei cu un convoi de mai multe masini. Masinile nu sunt lasate sa patrunda in curtea ministerului blocand circulatia pe Calea Victoriei. Avocatii sunt nemultumiti ca ministrul economiei "ii lasa in strada" cu sacii de bani. Un trecator striga catre Dan Diaconescu sa inceteze cu acest circ: Esti un circar, du-te, ma, la circ!

Ora 18:25 Dan Diaconescu a iesit din sediul bancii cu sapte saci in care afirma ca sunt "foarte multi bani", in bancnote de 500 de euro sau mai mici, bani care vor fi pusi la dispozitia guvernului pentru plata salariilor muncitorilor de la Oltchim.

17:45 Ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, a parasit sediul guvernului, unde s-a intalnit cu premierul Victor Ponta si cu ministrul de Finante Florin Georgescu

16:05 Dan Diaconescu a plecat din sediul ministerului pentru a se duce la banca de unde urmeaza sa scoata banii pentru salariile muncitorilor de la Oltchim, "o suma acoperitoare, cativa saci".

El a precizat ca de la banca se va intoarce la sediul ministerului, pentru a arata ca dispune de banii pentru plata salariilor: "Aratam banii de salarii pana una alta si apoi vedem ce ne arata guvernantii, daca avem un contract serios il semnam. Am cerut o suma acoperitoare, cativa saci", a comentat el.

"Ne intoarcem cu banii aici, trebui sa arata muncitorilor de la Oltchim ca salariile lor sunt in mana guvernului", a mai spus el, inainte de a se urca in masina sa.

14:10 Dan Diaconescu: M-am intalnit cu ministrul Daniel Chitoiu, si-a cerut scuze in numele sau si al guvernului

Dan Diaconescu a afirmat, la iesirea de la intalnirea pe care a avut-o cu ministrul Economiei, ca acest si-a cerut scuze in numele sau, al guvernului si al lui Victor Ponta pentru toate acuzatiile care i s-au adus dupa ce a castigat licitatia pentru Oltchim. "Am impresia ca adevarata negociere de-abia de acum incepe", a comentat el. Dupa aceste declaratii, Dan Diaconescu a revenit in sediul ministerului.

"Avem o rasturnare de situatie, in ultima ora si jumatate am fost in biroul dl Chitoiu, care ne-a primit cu maxima amabilitate. Noi am cerut aceasta intalnire, negocierile intrasera intr-un oarecare impas. Noi cerusem stricta confidentialitate plus un moratoriu asupra bunelor conditii si teluri pe care sa le avem impreuna, dl Vulpescu a respins aceasta mana intinsa, am propus intrarea presei in sala, a respins si asta. Dl Chitoiu a prezentat scuze din partea sa, a guvernului si a premierul Ponta pentru toate acuzatiile care mi-au fost lansate in ultimele saptamani", a sustinut acesta.

El a argumentat din nou ca are termen pentru plata actiunilor Oltchim luna februarie 2013 dar nu isi doreste acest lucru.

"Am reiterat o dorinta mai veche a noastra, ca vrem sa aducem banii cash, in saci, intr-o masina blindata, ne-a rugat sa nu facem acest lucru si am acceptat cu totii aceasta rugaminte a dl ministru", a continuat Diaconescu, care a adaugat ca Daniel Chitoiu i-a spus ca nu a fost de acord cu inchiderea combinatului, in luna august.

13.45 Potrivit avocatului sau, Dan Diaconescu "este intr-o discutie de circa o ora" cu ministrul Daniel Chitoiu. "Nu stiu ce discuta", a spus avocatul Daniel Fenechiu. Acesta a explicat ca negocierile vor continua si ca in acest moment "este o pauza tehnica, in sensul ca se lucreaza, se redacteaza documente". "Se semneaza astazi, maine sau poimaine... se negociaza in continuare (...) Cum termina cu ministrul, (Dan Diaconescu) se duce in banca", a spus Fenechiu.

12:35 Corneliu Cernev, liderul Comitetului de criza Oltchim, a declarat, luni, pentru Agerpres, ca nu accepta mila nimanui.

"Nu vreau sa comentez prea mult afirmatiile lui Dan Diaconescu precum ca ar scoate din conturile dumnealui trei milioane de euro ca sa ne plateasca salariile Noi nu suntem cersetori si nu acceptam mila nimanui pentru a ni se plati drepturile banesti. Bine ar fi ca domnul Diaconescu sa se onoreze de suma pe care pretinde ca o are pentru a cumpara combinatul", a declarat Cernev.

11:10 Dan Diaconescu a parasit negocierile pentru a anunta presa ca are de-a face cu un "vanzator ostil" si ca a cerut reprezentantilor statului sa permita accesul presi la discutii, dar seful OSPI, Remus Vulpescu, a refuzat.

"Am incercat ca de obicei si azi sa negociem cu actualul guvern felul in care vom putea plati salariile in avans pentru a ne dovedi buna credinta si pentru a fi alaturi de muncitorii de la Oltchim", a spus el, precizat ca, inca de la inceputul discutiilor de luni, a incercat sa discute despre Arpechim, SalRom, CFR Marfa si alte societati.

"Au trecut aproape doua ore, moment in care ne-am dat seama ca vanzatorul este unul ostil, total impotriva celui care a castigat licitatia", a spus Dan Diaconescu.

Am cerut OSPI si Ministerului Economiei sa primeasca presa la negocieri, a continuat acesta, pentru a se putea vedea in direct "batjocura" la care sunt supusi cetatenii romani.

"Dl Vulpescu a respins aceasta cerere. E cea mai buna proba ca guvernantii au ceva de ascuns", a comentat el.

Ora 9:45 Ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, si seful Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Serban Pop, se afla la sediul Guvernului luni, pentru a discuta cu premierul Victor Ponta despre situatia Oltchim, anunta agentia Mediafax.

Ora 9:15 Dan Diaconescu a declarat luni dimineata, in fata vilei sale din Primaverii, ca termenul legal pentru semnarea contractului este februarie 2013 si ca, potrivit legii, "contractul trebuie platit la semnarea sa".

El a sustinut, inainte de a pleca spre ministerul Economiei, ca are banii necesari pentru plata actiunilor si pentru plata salariilor muncitorilor.

"Asteptam un raspuns de la premierul Ponta sa ne dea o formula legala, juridica de a le da banii", a spus el, adaugand ca in jurul pranzului se va deplasa la banca "pentru a ridica banii".

Dan Diaconescu a reamintit ca Oltchim a fost inchis de Victor Ponta, care acum spune ca il "redeschide maine, cu bani din impozitele romanilor". "De ce nu a deschis combinatul ieri sau in august"?, s-a intrebat el.

Acesta a mai spus ca a propus guvernului sa plateasca din banii lui salariile muncitorilor "pana la finalul negocierilor, pentru a nu fi sub presiunea strazii".

Toata saptamana trecuta au avut loc negocieri intre avocatul lui Diaconescu si reprezentantii statului privind contractul de privatizare, discutii care nu au avut insa niciun rezultat.

9:00 Sute de angajati ai Oltchim au iesit din nou la proteste. Ei isi cer, ca si la actiunile de saptamana trecuta, salariile restante precum si redeschiderea combinatului.

Cei peste trei mii de angajati ai Oltchim asteapta cu sufletul la gura sa vada daca activitatea combinatului va fi repornita si daca isi vor primi salariile pe august si septembrie. Circa 600 dintre ei au protestat, mai multe zile, saptamana trecuta pe platforma intreprinderii si au amenintat chiar ca vin la Bucuresti daca situatia combinatului nu se rezolva.

Diaconescu schimba strategia

Cu doar cateva ore inainte sa arate banii promisi pentru Oltchim, Dan Diaconescu incearca sa traga de timp. Duminica seara, fondatorul OTV a spus ca, potrivit caietului de sarcini al lictiatiei, ar avea timp pana la 14 februarie 2013 sa incheie contractul, desi el insusi a trecut in oferta sa de la licitatie termnul de 10 zile insemnand data de 1 octombrie 2012. Schimbarea anuntata de Dan Diaconescu vine pe fondul presiunilor crescute din partea Guvernului si a premierului Ponta de a semna contractul si de a plati cei 45 de milioane de euro promisi pentru Oltchim dar si pe fondul presiunilor salariatiilor, care au protestat in fiecare zi a saptamanii trecute.

Sambata la pranz insa Diaconescu a afirmat ca luni vrea sa plateasca salariile angajatilor Oltchim, chiar in avans, pentru luna octombrie.

"Noi vom scoate sacii cu bani de la OTP Bank luni dimineata sau la pranz. Domnul Ponta trebuie sa gaseasca solutia juridica pentru a plati salariile", a spus Dan Diaconescu. El a adaugat ca "Acesti bani de salarii pot fi considerati un avans pentru Oltchim" si a subliniat ca "Nu vom da restul de bani in afara celor de salarii pana cand nu semnam contractul".

Guvernul are un plan B

Daca an Diaconescu nu va plati cele 45 de milioane de euro pana pe 1 octombrie, data limita, Guvernul va numi un administrator special la Oltchim care va opri toate contractele paguboase, a spus premierul Victor Ponta. Acesta a precizat ca banii, "daca vor fi platiti, pot sa fie acordati ca imprumut de salvgardare pentru o perioada de cel mult 6 luni, pentru functionarea combinatului".

Ministrul Eocnomiei, Daniel Chitoiu anuntase ca in prima sedinta de guvern de miercuri, va fi aprobata o ordonanta de urgenta pentru salvarea Oltchim.

"In discutiile cu conducerea combinatului am prezentat stadiul pregatirii documentatiei pentru acordarea ajutorului de salvgardare de 40 de milioane de euro, in cazul in care nu se incheie contractul de vanzare cumparare, din fondurile de privatizare pentru reluarea activitatii combinatului etapizata (...) Asta este suma minima, suma care poate fi acordata sub forma de ajutor de salvare pentru ca se calculeaza pe baza unei formule conform directivelor Comisiei Europene si reprezinta suma pentru reluarea activitatii la o capacitate de 65 la suta", a precizat Daniel Chitoiu.

Potrivit ministrului Economiei activitatea combinatului va fi realuata "in minim 2 saptamani si maxim o luna pana se ajunge la capacitatea de 65%".