Anul scolar 2012-2013 are 36 de saptamani de cursuri, insumand 178 de zile lucratoare. Pentru clasele terminale din invatamantul liceal, anul scolar are 37 de saptamani din care durata cursurilor este de 33 de saptamani, 4 saptamani fiind dedicate desfasurarii examenului de bacalaureat. Cursurile claselor terminale se incheie la data de 31 mai 2013, potrivit Ordinului MECTS nr. 5635/31.08.2012 .
Pentru clasa a VIII-a, anul scolar are 36 de saptamani din care durata cursurilor este de 35 de saptamani, o saptamana fiind dedicata desfasurarii evaluarii nationale. Cursurile claselor a VIII-a se incheie la data de 14 iunie 2013.
Anul scolar 2012-2013 incepe la data de 1 septembrie 2012, se incheie la data de 31 august 2013 si se structureaza pe doua semestre dupa cum urmeaza:
Semestrul I
Cursuri: luni, 17 septembrie 2012 - vineri, 21 decembrie 2012.
In perioada 5 - 11 noiembrie 2012, clasele din invatamantul primar si grupele din invatamantul prescolar sunt in vacanta.
Vacanta de iarna: sambata, 22 decembrie 2012 - duminica, 13 ianuarie 2013
Semestrul al II-lea
Cursuri: luni, 14 ianuarie 2013 - vineri, 5 aprilie 2013
Vacanta de primavara: sambata, 6 aprilie 2013 - duminica, 14 aprilie 2013
Cursuri: luni, 15 aprilie 2013 - vineri, 21 iunie 2013
Vacanta de vara: sambata, 22 iunie 2013 - duminica, 15 septembrie 2013
Saptamana 1 - 5 aprilie 2013 din semestrul al doilea este saptamana dedicata activitatilor extracurriculare si extrascolare, in cadrul programului numit "Sa stii mai multe, sa fii mai bun!", avand un orar specific.
Tezele din semestrul I al anului scolar 2012-2013 se sustin, de regula, pana la data de 30 noiembrie 2012.
Tezele din semestrul al II-lea al anului scolar 2012-2013 se sustin, de regula, pana la data de 25 mai 2013.
Programul Sa stii mai multe, sa fii mai bun!
Saptamana 1 - 5 aprilie 2013 va fi dedicata activitatilor educative extracurriculare si extrascolare, in cadrul programului numit "Sa stii mai multe, sa fii mai bun!". In aceasta saptamana nu se organizeaza cursuri conform orarului obisnuit al unitatii de invatamant, iar programul "Sa stii mai multe, sa fii mai bun!" se va desfasura in conformitate cu un orar special, se arata in ordinul semnat de ministrul Ecaterina Andronescu.
In perioada 2 - 7 aprilie 2013, Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului organizeaza etapele nationale ale olimpiadelor scolare pe discipline de invatamant si, dupa caz, ale concursurilor scolare.
In programul "Sa stii mai multe, sa fii mai bun!", elaborat si organizat de fiecare unitate de invatamant, vor fi inclusi toti copiii prescolari/elevii si toate cadrele didactice care nu participa la etapa nationala a olimpiadelor si concursurilor scolare.
In vederea elaborarii programului de activitati, in timpul primului semestru, se vor solicita propuneri elevilor, la orele de dirigentie, si cadrelor didactice, in cadrul sedintelor comisiilor metodice, parintilor, in cadrul sedintelor cu parintii, precum si reprezentatilor autoritatilor administratiei publice locale/ai comunitatii, in cadrul sedintelor consiliului de administratie.
Tipurile de activitati care se organizeaza in saptamana mentionata, durata acestora, modalitatile de organizare si responsabilitatile se stabilesc in consiliul profesoral si se aproba de catre consiliul de administratie al unitatii de invatamant, pana la data de 15 februarie 2013.
Tipurile de activitati care pot fi organizate in cadrul programului "Sa stii mai multe, sa fii mai bun!", pot include:
- activitati culturale;
- activitati tehnico-stiintifice;
- activitati sportive;
- activitati de educatie pentru cetatenie democratica, pentru promovarea valorilor umanitare (inclusiv voluntariat, caritate, implicare activa in societate, responsabilitate sociala, relatii si comunicare etc.);
- activitati de educatie pentru sanatate si stil de viata sanatos (inclusiv referitoare la dependenta de calculator, siguranta pe internet etc.);
- activitati de educatie ecologica si de protectie a mediului (inclusiv colectare selectiva, economisirea energiei, energie alternativa etc.);
- activitati de educatie rutiera, PSI, educatie pentru reactii corecte in situatii de urgenta etc.;
Dupa aprobarea de catre consiliul de administratie, programul adoptat devine obligatoriu, atat pentru elevi, cat si pentru cadrele didactice.
Elevii au obligatia de a participa la activitatile pentru care s-au inscris, absentele fiind inregistrate in catalog la rubrica Purtare. Activitatile aprobate se vor mentiona in condica de prezenta a cadrelor didactice si vor fi monitorizate de conducerea unitatii de invatamant.
La sfarsitul anului scolar, inspectoratele scolare vor include in raportul privind starea invatamantului un capitol referitor la relevanta si valoarea formativa a tuturor activitatilor desfasurate in cadrul programului "Sa stii mai multe, sa fii mai bun!", evidentiind nivelul interesului manifestat de elevi si cadre didactice fata de organizarea si desfasurarea acestuia.
Descarca de aici Ordinul MECTS privind structura anului scolar 2012-2013
Descarca de aici anexa care priveste Programul "Sa stii mai multe, sa fii mai bun!"
Citeste si:
Despre reforma in educatie, oricine a luat contact profesional cu exteriorul poate confirma ca e necesara. La fel cum e de necontestat ca de zeci de ani educatia romaneasca inregistreaza un regres. Funeriu a avut schimbat dupa o viziune, urmarind principii corecte, cum ar fi acela al centrarii educatiei pe elev, respectiv student, sau cel al dobandirii de cunostinte utile in loc de uzata "predare".
ha ha ha
Despre reforma in educatie, oricine a luat contact profesional cu exteriorul poate confirma ca e necesara. La fel cum e de necontestat ca de zeci de ani educatia romaneasca inregistreaza un regres. Funeriu a avut schimbat dupa o viziune, urmarind principii corecte, cum ar fi acela al centrarii educatiei pe elev, respectiv student, sau cel al dobandirii de cunostinte utile in loc de uzata "predare".
Adică mai lăsaţi mă nene civilizaţia asta, noi suntem ţărani simpli, nu ne trebuie nouă nave spaţiale, sateliţi.
Da' ne place ifonu şi să ne dăm pe net, invenţii diavoleşti de la occidentalii ăia fără tradiţii
cu exceptia faptului ca incepe cu o saptamana intarziere.
se pastreaza si "scoala altfel" dar o denumesc altfel, se pastreaza si disproportia aberanta dintre lungimile celor doua semestre, se pastreaza si saptamana in plus la sfarsitul sem.II.
se pastreaza si clasa 0.
marea "reforma" a abramburicai, un plagiat de tip copy-paste.
in loc sa inceapa scoala la 1 sept si eventual sa mai mareasca vacanta de iarna cu o sapt, ea ce face?
cum crede ea ca o sa se descurce un copil care incepe scoala pe 13 ianuarie si o termina pe 21 iunie cu doar o saptamana de vacanta?
consilierii ei sunt la fel de tampiti ca ea?
nu-i spune nimeni ca incepand cu luna martie sunt toate concursurile scolare de tip Cangur, Smart...?
ce vor de la copiii astia?
in loc sa echilibreze perioadele de vacante cu perioadele de scoala, ea vine cu idei cat se poate de nefericite;
si, va rog, sa nu-mi spuneti ca si la altii e la fel, ca nu este; chiar daca au vacante mai scurte sunt mai echilibrat impartite si, in orice caz, nu se compara programa scolara de la noi cu cele din occident, in sensul ca este mult mai stufoasa si mai greoaie, iar bietii copii sunt presati din toate partile: o gramada de lectii, lucru suplimentar pentru tot felul de concursuri, presiunea scolii pentru participarea la concursuri, presiunea parintilor pentru rezultate maxime ...
Nu se mai gandeste nimeni ca acesti copii trebuie sa se mai si joace, sa mai aiba timp si pentru un sport, si pentru altfel de activitati? toata lumea vrea sa-i scoata doctori din clasa intaia.
Dragi parinti, incercati sa le protejati copilaria, luati atitudine la sedintele cu parintii fata de presiunile care se fac asupra copiiilor cu atatea lectii si lucru suplimentar si concursuri.
Un copil are nevoie si de joaca, si de miscare, si de citit de placere, si de cantat...
Haideti sa ne sprijinim copiii si sa-i aparam de excese.
Sigur ca si eu vreau ca si copilul meu sa invete foarte bine si sa aiba rezultate bune la concursuri, dar vreau , in primul rand sa am un copil sanatos fizic si psihic, care sa iubeasca scoala si cartea, dar care sa si alerge, sa se joace, sa faca sport...
Altfel ne trezim la 14-15 ani ca vrea sa se joace dar nu mai vrea papusi si masinute, vrea jucari de adolescent, vrea poate tigari, vrea sex, vrea droguri... si desigur ca scoala va fi un obstacol in viata lui, drept urmare va face mai putina scoala si mai multa ''joaca''.
zici ca la 14-15 ani nu mai vrea papusi si masinute.
dar tu ai vrea ca, (virgula) copilul tau, la 15 ani, in loc sa invete o limba straina, de exemplu, sa se joace cu masinute!?!?!?!?!?
vroiam sa spun ca daca un copil nu se joaca la vremea lui cu masinute si papusi, atunci o sa se joace cand scapa oarecum de sub urmarirea permanenta a parintilor, numai ca nu o sa mai vrea jucarii, o sa vrea altceva;
eu cred ca se obtin rezultate scolare mai bune atunci cand un copil are program si de joaca si de alte activitati care sa-i faca placere, nu numai de scoala.
mi se face greata. cat timp linge-dosuri asta va ramane la ministerul invatamantului, se va alege praful de educatie si nu numai.
pareri despre plagiatul lu' sefu, vad ca n-ai!
Daca nu ai o problema decat cu denumirea programului, nu inteleg de ce esti asa de iritat de schimbare. Proabil pentru ca ai ceva impotriva d-nei Andronescu sau a partidului din caer face parte.
Ce a spus d-na Andronescu pare ceva mai structurat, nu lasat la voia intamplarii sau la alegerea fiecarui invatator/diriginte.
Poate vom vedea diferente in continutul acestei saptamani.
E numai bun sa ii descurajeze pe bietii copii...ca si cum scoala n-are ca obiectiv fundamental informarea si educatia elevilor:))
In saptamana "fatala" se va face suprascoala!
Azi se strica cea ce s-a inceput.
Si educatia trebuie reformata conform interesului PSD, care are nevoie de cit mai multi cetateni creduli.
Dar noi nu ştim să ne respectăm tradiţia şi nici valorile autentice autohtone, inclusiv în domeniul educaţiei.
Restul sunt discuţii derizorii.