Turista japoneza ucisa la Otopeni: Studiu de caz - cum si-a rezolvat Georgia, o tara ex-sovietica, problema cu politistii care protejau infractorii

de Victor Cozmei     HotNews.ro
Miercuri, 5 septembrie 2012, 19:17 Actualitate | Esenţial


Tbilisi este una dintre cele mai sigure capitale din Europa, potrivit Comisiei Europene, iar in prezent increderea gruzinilor in politie este de 87%, spre deosebire de 5% cat era in 2005. Asta dupa ce Georgia, stat ex-sovietic, a aplicat inca din 2004 o reforma dura la nivelul Politiei: a dat afara 30.000 de politisti, aproape intreg efectivul fortelor de ordine, a recrutat si a antrenat tineri in loc, i-a dotat cu tehnica noua si le-a marit substantial salariile. In plus, coruptia si mita sunt sanctionate drastic. Intre timp, in Romania, autoritatile nu pot gestiona securitatea nici la Aeroportul Otopeni, prima poarta de intrare in tara si granita care ar fi deschisa prima in cazul unei integrari partiale in Schengen - fapt dovedit de cazul uciderii turistei japoneze. O crima ce putea fi evitata daca politistii nu ofereau protectie interlopilor care agata clientii.

Sorin Ionita scria, intr-un articol publicat pe 4 septembrie pe Contributors.ro,  despre cum "mafia interlopilor din aeroport (n.r. Otopeni) e mai tare decat Politia, SRI" si cum rezista de ani de zile in ciuda sesizarilor sau incidentelor raportate. Ba mai mult, aminteste si de faptul ca zona nu a fost "curatata" nici dupa ce un fost ministru al transporturilor a fost "agatat" de piratii de la aeroport.
"La un moment dat l-au luat cu "mister, mister" pe Radu Berceanu, cand era ministru, ca era cu spatele si nu l-au recunoscut. Omul s-a ofuscat si a strigat cu glas mare ca gata, termina cu tigania de la Otopeni. Lucru care s-a si intamplat - o saptamana, dupa care lucrurile au revenit la normal, semn ca atata poate la noi un membru al guvernului, iar mai mult nu. Dupa o saptamana, spaga bate ordinul, fie el si de ministru", scria Sorin Ionita.
Toate problemele semnalate in ultimii ani, toate neregulile constatate, dar lasate fara urmari, incapacitatea fortelor de ordine de a asigura paza cetatenilor romani si straini, toate au culminat cu uciderea turistei japoneze. Acum, autoritatile cauta noi modalitati de a asigura paza si siguranta celor care tranziteaza aeroportul, si nu numai.

Evenimente precum cazul japonezei aduc mereu in actualitate discutii privind reformarea politiei si restructurarea diverselor departamente de forte de ordine pentru a putea oferi siguranta atat cetatenilor romani, cat si celor straini care intra la noi in tara.

Un exemplu de reformare de la radacina a sistemului il poate oferi Georgia, un stat ex-sovietic ce si-a restrcturat din temelii fortele de politie si aproape a eliminat total mita si coruptia in randul agentilor.

Peste 15.000 de politisti dati afara intr-o singura noapte

Politia din Georgia in trafic
Foto: Police.ge
In 2004, dupa venirea la putere a presedintelui Mihail Saakasvili, Georgia a pus in miscare una dintre cele mai duri reforme dintr-un stat ex-soviectic, cea a Ministerului de Interne si, in special, a Politiei rutiere. Intr-o singura zi au fost dati afara peste 15.000 de politisti si sefi de politie, iar in total, pe tot parcursul procesului de reforma, au fost dati afara 30.000 de oameni din sistemul vechi de politie. Timp de trei luni, drumurile din Georgia au ramas fara agenti de politie pe strazi.

In locul zecilor de mii de ofitieri dati afara, statul gruzin a inceput sa recruteze si sa antreneze, cu sprijin american, mii de tineri pe care i-a dotat cu tehnologie noua, cu masini moderne si cu uniforme care nu semanau deloc cu vechile uniforme in stil sovietic. Pentru a tine la distanta noii agenti de politie de mirajul coruptiei, salariul a fost marit, in unele cazuri, chiar si de 20 de ori.

In plus, guvernul georgian a instaurat legi mult mai aspre anticoruptie pe care le-au impus cu severitate: pentru o mita mai mare de 50 de dolari, un agent de politie prins in flagrant primeste 10 ani de inchisoare.

Rezultatul? Reforma serviciului de politie a devenit un simbol al procesului democratic in Georgia si a dus increderea populatiei in politie de la 5% la 87% in doar opti ani, un grad de incredere mai mare decat in guvernul care a infaptuit reforma.

Presedintele georgian, Mihail Saakasvili: Aveam inainte cea mai corupta politie din lume


Dupa Revolutia Rozelor si alegerea in functie a presedintelui  Mihail Saakasvili (96% din voturi), guvernul din Georgia a inceput sa puna in aplicare promisiunile de lupta anticoruptiei, promisiuni care le-au asigurat buna parte din voturi in campania dinaintea alegerilor.

Prima tinta a fost Politia rutiera, simbolul coruptiei pentru gruzini. Practic, dupa cum scrie analistul Zachary Fillingham in Geopolitical Monitor, mita pentru agentii de circulatie intrase deja in bugetul de naveta pentru fiecare georgian.

Presedintele Saakasvili, intr-un interviu pentru NPR in 2005, recunoastea ca politia georgiana era una dintre cele mai corupte din lume si povesteste cum functiona sistemul inainte.

"Sistemul functiona simplu. Guvernul le spunea politistilor: 'Voi trebuie sa fiti acolo, pe strazi, si sa instaurati ordinea. Veti avea nevoie de masini, dar noi nu va vom cumpara masini. Nu va vom pune nici benzina in masina, asa ca va trebui sa gasiti voi banii pentru asta. Va trebui sa purtati si o uniforma, dar nu ne pasa de unde le luati. Si sigur ca va trebui sa va sustineti voi singuri, noi nu va dam mai multi bani decat o suma simbolica. Si daca veti lua mita, atunci va trebui sa impartiti o parte din ea cu superiorii vostri - cu guvernul care v-a numit'.

In primele luni (n.r. de la preluarea puterii) am incercat sa-i temperam. I-am somat sa fie cinstiti, le-am marit salariile. Nu a fost de folos. Asa ca, in final, am ajuns sa dam afara 80-90% dintre politisti. Aproape 30.000 de oameni", declara presedintele georgian Mihail Saakasvili in 2005.

Intr-o singura noapte din iulie 2004, peste 15.000 de politisti au fost dati afara. In urmatoarele luni, disponibilizarile au ajuns la peste 80% din efectivele politiei.

Fostilor politisti li s-a dat salariile pe doua luni si au fost amnistiati pentru orice activitate de coruptie in care au participat, iar celor mai in varsta li s-a dat o pensie intreaga. Totul pentru a parasi posturile fara a protesta.  (Sursa)

"Numai intr-o singura zi, in 2004, au fost concediati 15 mii de ofiteri de politie si ai inspectoratului auto de stat. Timp de doua luni in tara nu a existat nici un organ, care sa se fi ocupat de problemele securitatii circulatiei rutiere. De altfel, lucrul acesta nu a condus la cresterea numarului de accidente rutiere. Aceasta ne vorbeste despre faptul ca, realmente, institutia inspectoratului auto de stat nu functiona si nu contribuia la ameliorarea situatiei pe drumurile tarii", declara Avtandil Mikatadze insarcinat cu afaceri interimar al Georgiei in Republica Moldova. (Sursa)

Tineri recurtati, pregatiti, dotati cu masini si uniforme noi si embleme asemanatoare cu cele americane

Masina de Politie din Tbilisi
Foto: Police.ge
In locul fostilor politisti, statul georgian a inceput recrutarea de tineri pe care a inceput sa-i instruiasca intr-o academie cu sprijin al SUA. Pentru acesti noi politisti, guvernul a achizitionat tehnica noua, masini noi (VW, Opel, Skoda), i-a imbracat in uniforme noi, diferite ca design fata de cele vechi ce aminteau de uniformele sovietice si le-a dat embleme asemanatoare celor folosite de politistii americani.

"In plus, le-am marit salariile, in unele cazuri de 20 de ori mai mult. Inaintea primeau intre 40 si 30 de dolari pe luna, salariul minim. Dupa le-am marit la 300-400 de dolari pe luna", declara presedintele georgian Saakasvili.

Politica "Toleranta zero" fata de coruptie - 10 ani pentru o mita de peste 50 de dolari si agenti sub acoperire care ofera mita drept test

In plus, pe langa valurile de demisii si instaurarea unei noi forte de politie, legislatia georgiana a fost puternic inasprita, guvernul georgian a adoptat politica "tolerantei zero" fata de coruptie. Potrivit directorului de informatii si analize din cadrul Ministerului georgian de Interne, Sota Utiasvili, numai in anul 2005, 200 de politisti au fost condamnati pentru luare de mita. Astfel, la un an dupa reforma lui Saakasvili, penitenciarele s-au umplut cu 25.000 de condamnati, noteaza Timpul.md.

Legea impotriva mitei in cazul politistilor a devenit una drastica: pentru o mita mai mare de 50 de dolari, un agent de politie prins in flagrant primeste 10 ani de inchisoare.

Politisti georgieni
Foto: Police.ge
Portalul svpressa.ru publica un interviu cu un oficial georgian care vorbeste despre aceasta schimbare radicala in politica anticoruptie. "Pe langa concedierea colaboratorilor vechi si angajarea altora noi, in toate institutiile publice, inclusiv politia si Ministerul de Finante, a fost creata asa numita Inspectia Generala - un organ al carui scop este contracararea coruptiei in fiecare institutie a puterii de stat", dezvaluie sursa citata.

In Georgia a fost creat un serviciu special care are drept scop sa provoace politistii si functionarii la actiuni de coruptie. De exemplu, in cadrul fiecarei licitatii publice participa cel putin o companie fantoma care ofera organizatorilor mita. Pe drumurile tarii circula zeci de automobile, soferii carora intentionat incalca regulile de circulatie, iar dupa ce sunt prinsi incearca sa le ofere politistilor mita. Politistii si functionarii refuza sa ia mita deoarece persoana care propune banii ar putea fi un agent sub acoperire. (Karadeniz Press)

Noua forta de Politie - promovata prin campanii de publicitate / Noul Sediu - o cladire moderna cu pereti din sticla, simbol al transparentei

Intrebat in 2005 daca rata criminalitatii in Georgia a scazut ca urmare a masurilor drastice luate de guvern, presedintele Saakasvili declara ca "Nu. Dimpotriva".

Sediul MAI si al Politiei din Georgia
Foto: Police.ge
"Daca va uitati la cifre veti constata ca rata criminalitatii este mult, mult mai mare, dar sa va explic de ce este asa. Politia vechiului sistem nu inregistra ilegalitatile, iar multi nici nu mai mergeau la politie ca sa nu aiba batai de cap. Acum, oamenii apeleaza la politie pana si pentru cele mai mici conflicte in familie. Am avut vecini care si-au pierdut cheile si au chemat politia sa-i ajute sa deschida usa. Toate aceste cazuri sunt inregistrate", declara Saakasvili.

Un alt element important al reformei sistemului de politie a fost si modul de comunicare a statului catre cetateni. S-au pus in practica numeroase campanii de promovare a imaginii politistului, prin clipuri publicitare televizate si billboard-uri care afisau imaginea unor agenti tineri de ambele sexe. In plus, a fost construit un nou sediu al politiei - o cladire cu design modern si pereti din sticla ca simbol al transparentei.

"Spoturile video chiar daca exagereaza, exagereaza doar putin atunci cand infatiseaza politisti tineri, zambitori, bine platiti, care locuiesc in case moderne, poarta uniforme in stil american, patruleaza strazi ingrijite, calare sau insotiti de caini inteligenti, cu masini moderne, chiar cu masini prietenoase cu mediul ambiant, cu elicoptere sau cu nave ale garzilor de coasta pe mare", scrie Europa Libera.

Jurnalist georgian: Nimanui nu-i este frica sa lase masina neincuiata la Tbilisi

Politsti calare in Georgia
Foto: Police.ge
Jurnalistul Koba Liklikadze, expert al Serviciului georgian al Europei Libere in probleme de securitate, spune ca reformarea Politiei, a fost o masura aspra si chiar inumana, dar guvernul a prezentat-o oamenilor ca pe singura cale de a scapa de coruptie: "Un rau mic, care justifica binele imens pe care-l va vedea societatea".

In ciuda efectelor secundare ale reformei, Politia georgiana este atat de populara, un loc atat de ravnit de multi tineri si tinere georgiene, incat Academiei de Politie i-a fost consacrat pana si un reality show televizat.

Jurnalist georgian: Exista si un pericol. Politia este in afara oricarui control public si civil. Dimpotriva ea controleaza puterea civila

Popularitatea este usor de explicat, spune jurnalistul serviciului georgian al Europei Libere, Koba Liklikadze, insa atrage atentia ca Politia si Ministeruld e Interne au devenit un stat in stat si ca Politia uneste intr-un tot unic si structura Ministerului Securitatii.

"Coruptia cotidiana a disparut si exista sentimentul de securitate. Nimanui nu-i este frica sa lase masina neincuiata la Tbilisi. Oamenii au nevoia de asta si vad aceasta schimbare. Dar expertii vad pericolele pe care le reprezinta monstrul imens in care s-au transformat fortele de securitate. Abia iesita dintr-o reforma, politia georgiana ar avea nevoie sa fie reformata de la capat. Astazi, ea este in afara oricarui control public si civil. Dimpotriva ea controleaza puterea civila", mai spune Liklikadze.

Rezultatul reformei din politie dupa 8 ani?

Politia din Georgia
Foto: Police.ge
"Rezultatele acesteia in cifre se prezinta astfel: in anul 2011 cota de incredere fata de politie a constituit in Georgia nivelul-record de 87%. Pentru comparatie: in anul 2005, indicatorul respectiv constituia doar 5 la suta. Apropo, imediat dupa efectuarea reformei si tot timpul dupa aceasta, nivelul de incredere fata de politie n-a coborat mai jos de 70%", sustine Avtandil Mikatadze, insarcinat cu afaceri interimar al Georgiei in Republica Moldova.

Dupa opt ani, mita in randul georgienilor a ajuns de la ceva obisnuit, de zi-cu-zi, la a fi aproape inexistenta, scrie Geopolitical Monitor. Intr-un sondaj al BERD realizat recent, doar 1% dintre georgieni spun ca le-a fost ceruta mita de catre politie in ultimul an (spre deosebire de 7% in unele tari din UE). (Sursa)

Tbilisi - una dintre cele mai sigure capitale Europene / Politia din Georgia, intrecuta doar de cea din Finlanda in topul celor mai putin corupte

Politisti georgieni pe un peron de gara
Foto: Police.ge
Un studiu al Comisiei Europene derulat in 2011, pune Capitala Georgiei, Tbilisi, in topul celor mai sigure capitale europene, iar potrivit unui studiu desfasurat in 86 de state de catre Transparency International, politia din Georgia este una dintre cele mai putin corupte, fiind surclasata doar de catre fortele de ordine din Finlanda.

Reformele guvernului Georgian nu s-au oprit doar la politiei, ci au continuat si in alte sectoare civile, iar codul fiscal a fost schimbat si simplificat.

Alte masuri impotriva coruptiei - cat mai putina birocratie, cat mai putin contact intre oficial si cetatean

Pentru a consolida reformele, guvernul georgian a realizat ca, pe langa curatarea agentiilor de stat corupte, era si reducerea pe cat posibil a situatiilor de coruptie pentru viitor. Acest lucru s-a facut prin reducerea la un minim a punctelor de contact dintre cetateni si oficialii statului, prin simplificarea procedurilor de zi cu zi in care atata cetatenii, cat si oficialii puteau recurge la mita: eliberarea de permise, stampilarea unor documente sau alte acte birocratice pe care un om obisnuit trebuia sa le indeplineasca pentru a obtine autorizatii sa construiasca o casa, sa deschida o afacere, sa conduca o masina etc.

Spre exemplu, potrivit unui raport al Bancii Mondiale din februarie 2012, intre 2003 si 2011 numarul de permise si autorizatii pentru a porni o afacere a fost redus de la 909 la 137. La fel si in cazul autorizatiilor de constructie: de la 25 la 9. Simplificarea codului fiscal a dus la reducerea numarului de taxe de la 22 la 5. Drept rezultat, veniturile la bugetul statului din taxe reprezenta in 2011 circa 25%, fata de 12% cat reprezenta in 2003.

Republica Moldova analizeaza modelul Georgiei de reforma a Politiei

Ministerul Afacerilor Interne din Republica Moldova ar putea merge pe exemplul Georgiei, in procesul de implementare a reformei Politiei. Discutii pe aceasta tema s-au purtat chiar in aceasta vara la o intalnire a reprezentantilor MAI din R. Moldova si omologii lor din Georgia in cadrul conferintei "Experienta Georgiei in reformarea politiei si sugestii pentru Moldova".

Despre aceste discutii presa de peste Prut a scris aici, aici si aici.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

34008 vizualizari

 • +21 (23 voturi)    
  Cazul studentei japoneze (Miercuri, 5 septembrie 2012, 19:47)

  Kepler [utilizator]

  va fi luat foarte serios in considerare in legatura cu pretentiile Schengen ale Romaniei. Si exact cum se spune in acest bun articol, indica un anumit tip de coruptie al politiei din Romania.
  • +12 (12 voturi)    
   Este vorba de disolutia autoritatii statului (Joi, 6 septembrie 2012, 10:50)

   cboengiu1284466354445 [utilizator] i-a raspuns lui Kepler

   La noi, unii politisti, in loc sa se bata cu infractorii, merg la Cotroceni, isi arunca peste gard chipiurile si striga presedintelui tarii "Iesi afara, javra ordinara!"
   Ar fi trebuit sa se procedeze ca in Georgia, sa fie dati cu totii afara si se angajajeze tineri integri in locul lor.
 • +2 (8 voturi)    
  Fain (Miercuri, 5 septembrie 2012, 19:57)

  Sharutza [utilizator]

  ..dar la ultimul paragraf m-a pufnit rasul
 • +34 (34 voturi)    
  Confirm (Miercuri, 5 septembrie 2012, 19:58)

  Clerval [utilizator]

  Am fost în Georgia și pot să confirm că la nivelul relației cu reprezentanții autorităților este totul corect, ba chiar surprinzător de comfortabil, eu venind din Turcia.
  Tot acolo mi s-a povestit cum a făcut Sakașvili cu Sanepidul lor. L-a desființat total, oricum era total ineficient - cam ca multe instituții de la noi - și guvernul a rugat populația ca până pregătesc oameni și structura nouă să-și poarte singuri de grijă, de exemplu dacă au probleme la o cârciumă/magazin să o boicoteze și să spună și în comunitate.
  Sprijinul american a fost masiv, în Ge la bancomate poți opta pentru a retrage bani în Lari sau dolari, economia e puternic dolarizată.
  Închei spunând că la noi nu va merge fără un Sakașvili, adică unul venit din afara sistemului. Până una alta TOATE partidele parlamentare sunt parte a sistemului, aproape o rețea de criminalitate organizată care urmărește acapararea fondurilor publice prin numiri politice urmate de contracte oneroase. Hidroelectrica, construcția de autostrăzi, stadionul care a costat mai mult ca geamănul din Germania etc. Iar independența justiției va fi atunci când vom avea și noi un „mani pulite” care în mod normal ar trebui să se încheie cu destructurarea tuturor partidelor parlamentare, ca în Italia.
  În Italia, care nu are totuși lipsa de cultură politică de la noi, a apărut Forza Italia, Berlusconi și Liga Nordulu. La noi ce o să fie? Hai Steaua și Dan Diaconescu? Vai de viitorul nostru.
 • +25 (25 voturi)    
  Aha! (Miercuri, 5 septembrie 2012, 20:05)

  patrick_higher [utilizator]

  Deci chiar e posibil!
  În România cine va face asta, cu cel puțin patru mari segmente ale Statului: Poliția, sistemul sanitar, administrațiile locale și, evident, cu sistemul politic?
  • +12 (14 voturi)    
   Noua Republica (Miercuri, 5 septembrie 2012, 21:36)

   Ritzi Pitzi [utilizator] i-a raspuns lui patrick_higher

   Daca e bagata in seama de electorat...
 • +24 (24 voturi)    
  ideea de capatai este ca (Miercuri, 5 septembrie 2012, 20:07)

  naufragiatul [utilizator]

  cel prins ca ia mita ia peste 10 ani puscarie, si mai ales ca se si aplica, altfel faceau degeaba orice restructurare.
  • +2 (2 voturi)    
   corect.... (Joi, 6 septembrie 2012, 12:27)

   lucyan [utilizator] i-a raspuns lui naufragiatul

   asta este esenta articolului si acest principiu ar trebui sa se aplice in toate sectoarele...
   numai ca la noi se fura ca in codru si pe urma se striga ca sunt dosare politice...
   va amintiti ce zicea ponta? politistiul care a ajuns la pensionare sau aproape de pensionare sa paraseasca sistemul si in locul lui sa fie angajati 4 tineri cu aceleasi costuri... deci noi dorim doar cantitate, nu calitate.... e adevarat ca salariile nu sunt foarte mari, dar raportat la economie in general, sunt foarte bune, iar daca tinem cont si de rezultate, sunt al naibii de bune si fara nici o raspundere...
 • +15 (17 voturi)    
  Daca vrei (Miercuri, 5 septembrie 2012, 20:08)

  Vizitiul [utilizator]

  Se poate!
 • +26 (26 voturi)    
  ASTA E MOSTENIREA COMUNISMULUI (Miercuri, 5 septembrie 2012, 20:27)

  pointless man [utilizator]

  singurul sistem politic cunoscut in istorie care a adus la putere criminalii si borfasii LA NIVEL DE STATE INTREGI. In paranteza Sanepidul nostru era renumit pentru coruptie inca din anii '60 ai secolului trecut.

  Intrebare: pentru ce mass-media romana (TOATA) evita tratarea sistematica a subiectului "reformele din Georgia" ?

  PENTRU CE ?
  • +13 (13 voturi)    
   Pentru ca poate deveni contagios (Miercuri, 5 septembrie 2012, 21:38)

   Ritzi Pitzi [utilizator] i-a raspuns lui pointless man

   Daca se trezeste populatia ca se poate fara mita, fara ploconeli, cine se mai angajeaza in institutiile statului ca sa moara de foame ?
   • +4 (4 voturi)    
    CONCLUZIE INEVITABILA: (Joi, 6 septembrie 2012, 7:16)

    pointless man [utilizator] i-a raspuns lui Ritzi Pitzi

    Deci TOATA mass media are un interes in mentinerea starii de lucruri, indiferent sub ce masca defileaza. Tertium non datur !
 • +6 (6 voturi)    
  Chiar? (Miercuri, 5 septembrie 2012, 21:04)

  danbxx [utilizator]

  Niciodata nu se va aplica in Rromanika.
  • +8 (8 voturi)    
   Si eu cred la fel. (Miercuri, 5 septembrie 2012, 21:22)

   Alius [utilizator] i-a raspuns lui danbxx

   Cine sa faca asta? Ce motive ar avea sa faca aceasta "reorganizare"? Cine ar fi beneficiarul reformei? Poporul? Cui ii pasa de "popor"? Nimeni nu demonstreaza pentru o reorganizare a serviciilor. Cine sa o faca, cei care lucreaza la stat?...

   Politicienii au nevoie de structuri politizate, ca sa-si aduca voturi, ca sa pot fura cat mai mult si sa-si faca averi mare si case multe.

   Pai il opreste un "tablagiu" pe alde Mircea Badea pentru depasirea vitezei regulamentare si incepe sa fie injurat la latrinele tv si pe blogul lui MB ca la usa cortului.

   Sa nu mai vorbim de sindicate care s-a vazut cum reactioneaza la astfel de incercari de reorganizare.
 • +11 (11 voturi)    
  Metoda georgiana nu merge la noi (Miercuri, 5 septembrie 2012, 21:45)

  TK9 [utilizator]

  Va rog sa intrebati pe cine vreti (de la Basescu si Ponta pina la ultimul deputat sau membru al guvernului) si vi se va explica, cu zimbet parintesc si mult calm, de ce metoda georgiana nu e aplicabila in Romania. Nu ca ei, Doamne fereste, ar avea vreun interes sa intretina coruptia, ori sa-i protejeze pe corupti, dar - in mod obiectiv - la noi nu e posibil asa ceva. Va vor explica ei de ce. Veti fi uimiti cite argumente se vor gasi impotriva metodei georgiene.
  • 0 (2 voturi)    
   mai greu (Joi, 6 septembrie 2012, 13:17)

   Etre [utilizator] i-a raspuns lui TK9

   Bine , unul din motivele pt care nu ar merge la noi consta in faptul ca avem un stat de drept cat de cat functional, chiar daca ne plangem. La noi s-ar lasa cu zeci de procese si statul le-ar pierde pe toate ...

   Asta nu inseamna ca nu-mi doresc sa se faca ... dar e greu de realizat
 • +7 (7 voturi)    
  ! (Miercuri, 5 septembrie 2012, 22:13)

  chiuaua [utilizator]

  Cred ca suntem constienti de faptl ca perioada comunista a intors valorile cu susul in jos, iar sistemul a fost impotriva cetatenilor. Din pacate asa este si acum, sistemul este impotriva romanilor. De ce? Simplu! Avem inca oameni ce conduc din vechile structuri si la fel i-au educat si pe copii lor. Apoi , daca va uitati la legi veti vedea ca sunt facute inca sa mentina un stat corupt. Cum? Prin amenzile penibile. Un exemplu ? Legea 211/2011 privind regimul deseurilor, art.61-Sanctiuni: alin.b) amenda de la 15.000 la 30.000 pt nerespectarea art 22, alin 3. Ce prevede ? Va spun eu: intocmirea unei fraze pe o coala A4, anume desemnarea unei persoane responsabile pentru probleme de mediu. Chiar crede careva ca i s-a dat aceasta amenda ? NU! Este doar pentru intimidare, pentru mentinerea unui sistem corupt, bolnav. Mentionez ca exemplul de mai sus este doar unul simplu ales, fara sa intru in polemica utilitatii acestei legi, paragraf sau articol. Stiti cat dureaza sa obtii autorizatia de constructie a unui imobil ? Va raspund tot eu : cel putin 1 an. Intrebati pe cei care si-au construit o casa cate bete in roate au avut sau cat au platit ciubuc/spaga functionarilor din primarii sau consilii judetene , etc. La medic ? .... stim prea bine cu totii. Si lista ar continua... insa nervii m-au lasat si doresc sa pun punct.
 • +13 (13 voturi)    
  Iliescu (Miercuri, 5 septembrie 2012, 22:35)

  methylique [utilizator]

  Vise, frate, vise...

  Faceti tabara sub fereastra tov-ului Iliescu, care a strambat Constitutia, care a facut legi de nu pot fi concediati oamenii de la stat (il dau in judecata si castiga despagubiri).

  La noi trebuie sa moara muuult mai multi pana se trezesc cetatenii...
  • 0 (8 voturi)    
   Pai si astia ce fac? (Joi, 6 septembrie 2012, 0:24)

   Marian G. [utilizator] i-a raspuns lui methylique

   Sa schimbe constitutia. De ce nu au modificat-o fortele democratice de dreapta cand au marit mandatul presedintelui la 5 ani? Atunci era un moment bun sa schimbe si alte tampenii, daca era ceva de schimbat in constitutie.
   • +8 (10 voturi)    
    Treci la loc... (Joi, 6 septembrie 2012, 0:45)

    GorillaKilla [utilizator] i-a raspuns lui Marian G.

    ...nota 1. Mandatul a fost lungit la 5 ani pe vremea lui...lui...lui...Bombonel! Adica in 2004! Deatunci dateaza si constitutia.
 • +8 (8 voturi)    
  Adevarata reforma (Miercuri, 5 septembrie 2012, 23:47)

  M.aura [utilizator]

  Iata ce se poate face in 8 ani de mandat prezidential cu o tara si mai corupta decit Romania atunci cind exista vointa politica autentica.

  Rezultate concrete, nu doar discursuri.
 • +4 (8 voturi)    
  fabulos (Joi, 6 septembrie 2012, 1:18)

  valmon [utilizator]

  norocul loc ca nu au avut aparatori vajnici ai poporului (aka = antenele & co).....la noi daca s-ar trimite acasa 15 mii de persoane intr-o zi ar lua "foc" tot intact-ul....
  • -2 (2 voturi)    
   :) (Joi, 6 septembrie 2012, 10:24)

   victordragos [utilizator] i-a raspuns lui valmon

   D-le Valmon, vreti sa spuneti ca de frica antenelor&co, Baselu&co nu au putut face nimic in acest sens, saracutii de ei, nu ca nu au avut interes...
   Aa...mi-am amintit...au taiat un sfert din salariile politistilor, deci au incercat si ei ceva!
 • 0 (0 voturi)    
  SE POATE (Joi, 6 septembrie 2012, 10:27)

  KEMPES [utilizator]

  Bravo lor...
 • 0 (0 voturi)    
  greu (Joi, 6 septembrie 2012, 13:12)

  Etre [utilizator]

  Exista un raport ONU parca pe tema asta ... e bine ca se aude in sfarsit si pe la noi.
  Macar atat ca de aplicat nu o sa se aplice nimic. Cand o sa avem si posibilitatea de a vota si altceva in afara de mafiotii ce s-au perpetuat din epoca comunista, cine stie ...
 • +1 (1 vot)    
  solutie (Joi, 6 septembrie 2012, 18:15)

  kostake [utilizator]

  Hai sa-i dam posibilitatea lui basescu de a sta macar 4 ani ca prim ministru. Sa vedeti atunci reforma!
 • +1 (1 vot)    
  Politia si interlopii (Vineri, 7 septembrie 2012, 10:46)

  andreesanu [utilizator]

  Nimic nou ,din todeauna politia,jandarmeria,fosta militie,toate au mers mina in mina cu hotii-interlopii-mafiotii,cu golanii,cu derbedeii si asta ca sa se faca si unii si altii ca-si fac treaba.
  Sacrifici un derbedeu de ochii lumii si cu presa de fata ,iar dupa o saptamina individul toarna pe altul si-l fac scapat ca n-au dovezi,asta-i politia romana.
  Mai intra la bulau cite unul care sare calul si la bautura o face de oaie,dar primeste o condamnare de forma sau fara executare din motive ca nu suporta detentia,are claustrofobie,mincarici la degetele nefolosite,frisoane din insuficienta alcolica.
  La vro razie comandata telefoanele zbirnie,partenerii se informeaza.
  Ii cade cu tronc vro fatua ,suna la baiatu s-o faca pachet sa i-o serveasca pe tava.
  E potul mare ,cit lucreaza baietii e normal -poitia sta de sase,si afacerile merg ,solda-i doar mizilicul.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by