Codrut Marta, fostul sef de cabinet al lui Blejnar, asigura legatura dintre firmele implicate in activitatea de evaziune fiscala si factorii de decizie ai ANAF, iar Secareanu si Comanita au sprijinit grupul infractional prin deconspirarea unor actiuni operative sau prin controale formale la firmele implicate, potrivit unui comunicat de presa al DNA, citat de Mediafax.

Codrut MartaFoto: Politia Romana

Unsprezece persoane, printre care fostul sef al Autoritatii Nationale a Vamilor Viorel Comanita si ofiterul DGIPI Dan Secareanu, fost sef al Serviciului de Informatii si Protectie Interna Constanta, au fost retinute, iar pentru alte sase, printre care Codrut Marta, fostul sef de cabinet al fostului presedinte ANAF, si Radu Nemes, coordonatorul grupului infractional, procurorii vor propune arestarea preventiva in lipsa, in dosarul de evaziune fiscala de peste 15 milioane de euro.

Codrut Marta, fostul sef de cabinet al lui Sorin Blejnar, a fost dat in urmarire internationala, prin Interpol, la sfarsitul lunii mai, dupa ce sotia sa a anuntat politiei disparitia acestuia. Marta a fost vazut ultima oara in tara, potrivit sotiei sale, in data de 21 mai 2012.

Codrut Alexandru Marta si Viorel Comanita sunt cercetati in acest dosar pentru complicitate la evaziune fiscala si constituire sau sprijinire a unui grup infractional organizat, iar Florin Dan Secareanu este acuzat si de permiterea accesului unor persoane neautorizate la informatii ce nu sunt destinate publicitatii, potrivit sursei citate.

"Persoana care asigura legatura dintre firmele implicate in activitatea de evaziune fiscala si factorii de decizie ai ANAF este inculpatul Marta Codrut Alexandru", noteaza procurorii in Ordonanta de punere in miscare a actiunii penale.

Totodata, procurorii ii acuza pe Florin Dan Secareanu si pe Viorel Comanita ca au sprijinit grupul infractional, fie prin deconspirarea unor actiuni operative, fie prin efectuarea unor controale formale la firmele implicate.

Procurorii au dispus, luni si marti, retinerea lui Viorel Comanita, Florin Dan Secareanu, George Guliu, Dumitru Chirvasitu, Andrei-Florin Juganaru, Dumitru Emilian Preda, Lucian Florin Ionescu, Georgiana Nicoleta Lengiu, Mariana Cozma, Nicolae Belba si Mihai Buliga, pe o perioada de 24 de ore, urmand sa fie prezentati Curtii de Apel Bucuresti cu propunere de arestare preventiva pentru 29 de zile.

Alti sase inculpati, respectiv Radu Nemes, Codrut Alexandru Marta, Ovidiu Ioan Moldovan, Dana Nemes, Mihai Gulea si Stefan Puscasu, vor fi prezentati la Curtea de Apel Bucuresti cu propunere de arestare preventiva in lipsa pentru 30 de zile de la data prinderii lor.

Procurorii precizeaza ca in aceasta cauza se efectueaza acte de urmarire penala si fata de alte persoane.

Potrivit Ordonantei de punere in miscare a actiunii penale intocmita de procurori, in perioada mai 2011 - iulie 2012, George Guliu, Dumitru Chirvasitu, Andrei Florin Juganaru, Radu Nemes si Dana Nemes au constituit si coordonat o grupare infractionala organizata prin initierea unui amplu mecanism evazionist ce vizeaza sustragerea de la plata accizelor aferente a peste 33.000 de tone de motorina care au fost comercializate pe piata interna sub denumirea unor produse petroliere inferioare.

In aceasta modalitate, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 15.203.024 euro, reprezentand accize si TVA neachitate.

Concret, motorina era achizitionata in regim suspensiv de la plata accizelor (deci fara a se achita aceste taxe) in scopul declarativ de a fi transformata in pacura. In realitate, motorina era de fapt revanduta ca atare prin statiile de distributie de carburanti.

Transportul motorinei catre statiile de distributie era asigurat de catre Dumitru Emilian Preda si Andrei Florin Juganaru prin intermediul firmelor SC Crivas Logistic SRL Bucuresti si SC Rad Trans Concept SRL Bucuresti.

Pentru a intra in posesia sumelor de bani obtinute prin evaziune fiscala, in contabilitatea SC Excella Real Grup SRL erau inregistrate achizitii fictive, pentru ca in final, printr-un circuit financiar in care erau implicate firme "fantoma", banii sa ajunga la persoanele care coordonau grupul.

"In paralel, aceste operatiuni sunt justificate scriptic in contabilitatea SC Excella Real Grup SRL care, aparent, comercializeaza catre firme tip 'fantoma' produse asimilate pacurii, taxate cu un nivel mult mai scazut al accizelor decat motorina. Aceleasi firme 'fantoma' pun la dispozitie companiilor specializate in distributia carburantilor documente contabile din care sa rezulte, in mod nereal, ca au achizitionat motorina euro 5 pentru care a fost achitata acciza corespunzatoare", noteaza procurorii DNA in documentul citat.