Curtea Constitutionala a Romaniei anunta, intr-un comunicat remis presei, ca "isi exprima grava ingrijorare in legatura cu faptul ca doamna judecator Aspazia Cojocaru a fost amenintata inainte de inceperea dezbaterilor asupra avizului de suspendare din functie a presedintelui Romaniei, cu privire la votul pe care urmeaza sa il dea.".

Aspazia CojocaruFoto: CCR.ro

Aspazia Cojocaru (66 de ani) a fost numita de catre Camera Deputatilor judecator la Curtea Constitutionala in anul 2004, pentru un mandat de 9 ani, la propunerea PSD.

UPDATE ora 14.10: O sursa din Curtea Constitutionala, intrebata cine a amenintat-o pe Aspazia Cojocaru, a rapuns: "Ea nu stie".

Potrivit informatiilor de pe site-ul Curtii, Aspazia Cojocaru a absolvit Facultatea de drept din cadrul Universitatii Bucuresti, promotia 1972 precum si Facultatea Internationala de Drept Comparat, Strasbourg, Franta, 1978, 1980.

Aspazia Cojocaru este profesor universitar doctor la Facultatea de drept "Yolanda Eminescu, Universitatea "Valahia" din Targoviste. Intre 1993 si 2009 a fost profesor universitar doctor la Facultatea de Stiinte Juridice si Administrative, Universitatea Crestina "Dimitrie Cantemir", iar intre 1972 si 2004 a fost cercetator stiintific gradul I la Institutul de Cercetari Juridice al Academiei Romane.

Colegiului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) i-a dat judecatoarei, in 26 aprilie 2007, un verdict de colaborare cu Securitatea. Verdictul a fost dat de catre CNSAS in unanimitate, fiind bazat pe doua note informative aflate in dosarul Aspaziei Cojocaru.

Judecatoarea a recunoscut ca a fost fortata in anul 1984 sa scrie respectivele note, despre o colega care pleca in strainatate definitiv, in cadrul unei anchete judiciare, sustinand insa ca nu a semnat angajament cu Securitatea si nici nu a facut politie politica. La cateva saptamini, CNSAS a revenit asupra verdictului, in urma contestatiei facute de judecatoarea Cojocaru, spunand ca nu a facut politie politica, noteaza Adevarul.ro

Cotidianul.ro a publicat o dezvaluire potrivit careia Aspazia Cojocaru a fost implicata in anii '70, intr-o retea de falsificare a examenelor de admitere de la Facultatea de Drept din Bucuresti.

Aspazia Cojocaru a fost colega cu Adrian Nastase si Rodica Stanoiu la Institutul de Cercetari Juridice al Academiei Romane. Potrivit presei Aspazia Cojocaru a fost recrutata si supervizata din partea Securitatii de catre Rodica Stanoiu, detalii aici.