UPDATE Consiliul National de Integritate (CNI), in calitatea sa de garant al independentei operationale a Agentiei Nationale de Integritate, solicita in mod ferm Parlamentului aplicarea si respectarea hotararii Inaltei Curti de Casatie si Justitie, precum si a actelor emise de ANI ramase definitive conform prevederilor legale si care comporta consecinte juridice, se arata intr-un comunicat al CNI citat de Agerpres.

Reactia CNI are loc dupa ce Agentia Nationala de Integritate a solicitat Consiliului National de Integritate (CNI) sa ia o pozitie publica fata de Hotararea adoptata marti de Comisia Juridica, de Disciplina si Imunitati din Camera Deputatilor prin care a respins solicitarea ANI de de revocare din functie a deputatilor Sergiu Andon (PC) si Florin Paslaru (PSD).

Potrivit CNI, prin Raportul privind progresele realizate in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare, remis opiniei publice in iulie 2011, Romaniei i-a fost recomandat "sa demonstreze existenta unor rezultate pozitive in ceea ce priveste pronuntarea de sanctiuni prin care sa se dea curs hotararilor Agentiei Nationale de Integritate", subliniind ca "reactiile insuficiente ale autoritatilor administrative si judiciare la constatarile si sesizarile ANI submineaza eficienta intregului proces de consolidare a integritatii administratiei publice si limiteaza rezultatele activitatii ANI". In conditiile prezentate, raportul privind progresele MCV recomanda "o reactie prompta si cuprinzatoare a autoritatilor administrative si judiciare pentru a asigura obtinerea de rezultate de catre sistemul de integritate in aceasta privinta".

"Consiliul National de Integritate este un organism reprezentativ, cu activitate nepermanenta, care reprezinta garantul independentei Agentiei Nationale de Integritate. Mentionam faptul ca CNI este format dintr-un numar de membri desemnati de catre fiecare grup parlamentar din Senat, plus grupul minoritatilor nationale din Camera Deputatilor, reprezentanti ai Ministerului Justitiei, Ministerului Finantelor Publice, Uniunii Nationale a Consiliilor Judetene din Romania, Asociatiei Comunelor din Romania, precum si reprezentanti ai functionarilor publici sau ai asociatiilor magistratilor", se mai arata in comunicatul de presa.

Amintim ca ANI a solicitat luni aplicarea sanctiunilor disciplinare, respectiv revocarea din functie a deputatilor Sergiu Andon si Florin Costin Paslaru.

Comisia juridica a respins marti solicitarea ANI de punere in aplicare a deciziei Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) in cazul deputatului Sergiu Andon si a raportului de evaluare cu caracter definitiv in cazul deputatului Florin Paslaru.

Agentia Nationala de Integritate catalogheaza decizia Comisiei juridice drept o "actiune fara precedent care reprezinta o grava imixtiune in actul de justitie. Potrivit ANI, "in acest fel, Comisia de resort din cadrul Camerei Deputatilor s-a substituit unei instante de judecata, ignorand deliberat o decizie definitiva a Inaltei Curti de Casatie si Justitie precum si alte acte ale Agentiei care comporta consecinte juridice".

"Acest fapt vine in contradictie cu recent adoptata declaratie a Parlamentului Romaniei privind sprijinirea implementarii noii Strategii Nationale Anticoruptie 2012-2015 si pune sub semnul intrebarii, in mod grav, existenta statului de drept si a separatiei puterilor in stat, conform Constitutiei Romaniei", se mai arata in comunicatul ANI.

Reamintim ca ANI a castigat in instanta, in urma unor decizii definitive, procesele cu cei doi parlamentari, acestia fiind gasiti de Inalta Curte drept incompatibili. ANI a facut cereri repetate catre conducerea Camerei Deputatilor pentru ca aceasta sa constate incetarea calitatii de deputat pentru Sergiu Andon si Florin Pislaru.