Mii de elevi si parinti au semnat o petitie online prin care cer Ministerului Educatiei sa revizuiasca baremul de la examenul de Limba si literatura romana, din cadrul Evaluarii Nationale 2012. "Solicitam revizuirea de urgenta a baremului aprobat, in sensul punctarii ca si corecte atat a variantei C. 'propozitie subiectiva', cat si a variantei B. 'propozitie predicativa'", se arata in petitia online.

PetitieFoto: petitieonline.com

Demersul online semnat pana la ora publicarii articolului de peste 11.500 de persoane a pornit de la urmatorul subiect pe care absolventii claselor a VIII-a l-au avut de rezolvat la Evaluarea Nationala 2012:

"3. Noteaza litera corespunzatoare raspunsului corect: 6 puncte

Propozitia subordonata din fraza Ceea ce ma jeneaza este dificultatea rasfoirii este:

a. atributiva;

b. predicativa;

c. subiectiva."

Baremul de corectare prevede urmatoarele:

"3. notarea raspunsului corect: c 6 puncte"

Ce spun semnatarii petitiei

Sub titlul "Revizuire barem proba romana EN 2012, sesiunea 25 iunie 2012", semnatarii petitiei cer urmatoarele:

"Catre Ministerul Educatiei,

Avand in vedere discutiile de pe forumuri si dezbaterile aprinse din presa, este evident ca subiectul II.A.3 a fost unul de dificultate mare care a dat nastere la interpretari si controverse, chiar in randul profesorilor, contrar prevederilor Ordinului Ministrului Educatiei nr. 5220/2011 care solicita elaborarea unor subiecte de dificultate medie pentru examenul de limba si literatura romana din cadrul Evaluarii Nationale 2012,

solicitam revizuirea de urgenta a baremului aprobat, in sensul punctarii ca si corecte atat a variantei C.'propozitie subiectiva', cat si a variantei B. 'propozitie predicativa'".

Amintim ca luni, 25 iunie, absolventii claselor a VIII-a au sustinut examenul de Limba si literatura romana din cadrul Evaluarii Nationale. Dupa publicarea baremului de corectare la Limba si literatura romana, pe forumuri a inceput o adevarata dezbatere cu privire la corectitudinea raspunsului indicat de barem, la acest subiect.

Sub topicuri precum "Examen Romana: subiectiva sau predicativa???, O alta balarie de examen" si "Semnal de alarma la evaluarea nationala 2012, Limba si literatura romana", de pe forumul oficial al Ministerului Educatiei, numeroase persoane ii cer ministrului Liviu Pop sa refaca baremul.

Iata cateva dintre mesajele postate pe forumuri:

"Domnule Ministru,

In numele numerosilor parinti ai copiilor care au mentionat astazi la examenul de la limba romana ca la subiectul al II -lea punctul 3 raspunsul este "predicativa" va rugam sa analizati subiectul si sa decideti ca ambele variante "b)predicativa" si "c)subiectiva" sa se ia in cosiderare ca fiind corecte si sa se noteze cu punctaj maxim conform baremului de evaluare si notare. Va rugam sa analizati comentariile profesorilor aparute astazi in presa".

"Domnule Ministru,

Va rugam frumos, in numele celor mai multi elevi care au interpretat, tipul de subordonata ca fiind predicativa, sa admiteti notarea celor 2 variante b si c notate cu cate 6 puncte".

"D-le ministru Liviu Marian Pop,

Avand in vedere ambiguitatea subordonatei din fraza propusa la Evaluarea Nationala, va rugam sa cadeti de acord ca ambele raspunsuri sa fie corecte(suiectiava si predicativa)".

Citeste si: