Avocatul lui Adrian Nastase, Ion Cazacu, a anuntat joi ca aparatorii fostului premier vor formula o cerere de intrerupere a executarii pedepsei la Tribunalul Bucuresti pe motive medicale, informeaza Agerpres.

Avocatul Ioan Cazacu a declarat joi ca, in cel mai scurt timp, va fi inaintata la Tribunalul Bucuresti, instanta de fond, o cerere de intrerupere a executarii pedepsei din motive medicale pentru fostul premier.

UPDATE 12:18 "Vom face o cerere la instanta pentru ca in situatii exceptionale se poate cere amanarea executarii pedepsei. Pe litera c) vorbim de un termen de maxim 3 luni. Daca sunt folosite si alte argumente in cerere, instanta poate avea in vedere si un alt termen. Cererea de amanare a executarii pedepsei se acorda o singura data, pe o perioada de maxim trei luni", a mai declarat avocatul Ion Cazacu, in fata resedintei lui Adrian Nastase, citat de televiziunile de stiri.

UPDATE 14:00 "Cererea de amanare este o cerere legala, ea poate fi atacata de procuror, procurorul participa la solutionarea ei, decizia este data de un judecator. (...) In aceasta dupa-amiaza va fi depusa cererea de amanare a executarii pedepsei. (...) In situatia in care, de pilda, s-ar admite in mod definitiv cererea noastra de amanare, timp de trei luni dl Nastase nu ar mai putea fi incarcerat", a explicat Cazacu, informeaza Agerpres.

El a subliniat ca aparatorii se concentreaza in prezent pe conceperea unor cereri care vor fi adresate atat Curtii Europene a Drepturilor Omului, cat si organelor judiciare din Romania.

"Chiar daca, sper si cred din tot sufletul, ca vom avea succes la CEDO, nu va insemna, practic, decat o problema de imagine, pentru ca pana atunci pedeapsa va fi efectiv executata", a explicat Cazacu.

"Se argumenteaza cererile la CEDO pe probleme strict de natura principiala: principiul unui proces echitabil, principiul nerespectarii dreptului la aparare. Acolo este condamnata Romania si nu magistratii, sau nu este revizuit un caz juridic. Sigur ca dupa o solutie favorabila la CEDO exista proceduri in Codul de procedura din Romania care presupun revizuirea cauzei, dar asa cum v-am spus asta este practic dupa executarea pedepsei", a completat aparatorul.

Intrebat daca ia in calcul sa solicite gratierea, avocatul fostului premier a spus: 'Nu m-am consultat cu clientul meu din acest punct de vedere'.

Joi dimineata, Adrian Nastase a fost dus in sala de operatie pentru a fi supus unei interventii chirurgicale la Spitalul Floreasca din Capitala.

Reamintim ca Adrian Nastase, condamnat miercuri definitiv la doi ani de inchisoare cu executare, a fost adus la Spitalul Floreasca, miercuri seara, dupa o tentativa de suicid.

Anterior, fostul premier Adrian Nastase ar fi incercat sa se impuste in momentul in care doi reprezentanti ai Politiei au venit pentru a-l ridica de la resedinta sa din strada Zambaccian. Potrivit Mediafax, Nastase le-ar fi cerut voie politistilor ce urmau sa-l insoteasca la inchisoare sa-si ia citeva carti. In acel moment a incercat sa se impuste, dar politistii l-ar fi impiedicat.