Este un veritabil blestem al plagiatului care loveste guvernul roman, de aceasta data la varf, scrie Le Figaro, in editia online de marti. De altfel, subiectul presupusului plagiat dezvaluit de revista Nature a fost preluat in presa internationala, atat pe batranul continent, cat si in Statele Unite.

Victor Ponta a gasit "comic" faptul ca revista Nature, specializata in stiinta si medicina, s-a interesat de teza sa in drept international, scrie Le Figaro, care noteaza insa ca revista a urmarit de-a lungul timpului activitatea universitara din Romania si politica stiintifica a tarii.

Acest scandal ridica temeri legate de o perioada de incertitudine pentru Romania. "Victor Ponta, daca aceasta controversa se extinde, ar putea gasi dificil sa-si mentina postul. Cu atat mai mult dupa precedentul Ioan Mang. Numit in 7 mai, ministrul Educatiei al lui Victor Ponta a fost si el vizat de acuzatii de furt intelectual si a demisionat o saptamana mai tarziu", adauga publicatia franceza.

Le Figaro adauga ca este vorba de o serie de scandaluri legate de plagiat: Ioan Mang fusese numit ministru deoarece prima alegere a lui Victor Ponta, Corina Dumitrescu, fusese nevoita sa renunte la postul de ministru al Educatiei tot in urma unui scandal de plagiat.

Si Le Monde trateaza acest subiect, pe blogul Big Browser, sub titlul: "Daca plagiati, sa nu fiti prim ministru in Romania".

Presa americana preia, prin intermediul stirii Associated Press, informatia Nature legata de presupusul plagiat al lui Victor Ponta, prin Washington Post, CBSNews, LiveScience, ABC News sau FoxNews.

Si Guardian sau El Mundo relateaza aceasta informatie, facand trimiteri la scandalurile care au antrenat demisia ministrului Apararii in Germania si, mai recent, a presedintelui Ungariei.