Presedintele ICR, Horia Roman Patapievici, a declarat joi ca scopul ordonantei de urgenta prin care guvernul a trecut institutul de sub autoritatea simbolica a presedintelui in subordinea Senatului este acela de a-l politiza, si nu a-l depolitiza, asa cum sustine guvernul.

Horia Roman Patapievici, aparat de tot mai multe figuri publiceFoto: AGERPRES

El a sustinut, intr-o conferinta de presa, ca nu a existat nicio ingerinta din partea sefului statului in politica ICR din 2005, de cand acesta este presedinte, si pana in prezent, iar institutul a avut tot timpul autonomie totala.

Presedintele ICR spune ca institutul a fost trecut sub autoritatea simbolica a presedintelui in 2003, cand seful statului era Ion Iliescu iar premier Adrian Nastase, tocmai ca o garantie a autonomiei si nepolitizarii ICR.

"Astazi, tot un guvern PSD (condus de pupilul premierului de atunci), considera ca, dimpotriva, functionarea ICR sub autoritatea sefului statului constituie o politizare a institutului. Din doua una: fie solutia PSD initiala era menita din capul locului sa politizeze institutul, si acum PSD e nemultumit ca politizarea nu se mai face in sensul dorit de el, deoarece presedinte nu mai este Ion Iliescu, ci Traian Basescu; fie solutia initiala era buna pentru ca scotea definitv institutul de sub influenta politicii, dar acum PSD doreste sa renunte la ea deoarece vrea cu toata taria sa politizeze activitatea ICR", spune conducerea ICR, intr-un comunicat de presa.

"Concluzia este ca Guvernul USL doreste cu atata urgenta sa modifice legea pe care singur a creat-o in 2003 deoarece stie ca, legal, in actuala formula legala, nu poate dispune politic de ICR", potrivit sursei citate.

"In viziunea ordonantei de urgenta, conducerea ICR si consiliul de conducere trebuie puse sub autoritatea biroului permanent al Senatului, ori deciziile biroului permanent al senatului nu pot fi decat politice, reflectand echilibrul politic la zi din interiorul acestuia. In acest mod, si ICR va fi adus la politizarea nociva care paralizeaza activitatea unor institutii precum CNSAS, CNA si TVR".

Reprezentantii ICR afirma ca a mai existat o tentativa de politizare a institutului venita in 2004 din partea fostului sef al statului Ion Iliescu, care voia sa-si impuna oamenii in consiliul de conducere, dar presedintele ICR de atunci, Augustin Buzura, s-a opus.

Referitor la acuzele potrivit carora ICR ar risipi banul public, Patapievici a declarat ca unul din cinci evenimente organizate de ICR a fost finantat din parteneriate iar bugetul anual nu a depasit niciodata 8 milioane de euro, bani cu care sunt finantate 17 filiale ale institutului din strainatate.

De asemenea, acesta spune ca niciun artist nu a fost vreodata discriminat pe criterii politice.

Mai mult, ei afirma ca au fost transparenti chiar si atunci cand a fost vorba de finantari din alte surse in afara celor de la bugetul de stat, informatiile fiind postate pe site-ul ICR.

Ordonanta de urgenta pregatita de guvernul Ponta va trece Institutul Cultural Roman in subordinea Senatului Romaniei, au precizat miercuri, pentru HotNews, mai multe surse.

Presedintele ICR ar urma sa fie numit prin votul membrilor Senatului. Pana acum, presedintele ICR (in prezent H.R.Patapievici) a fost numit de catre presedintele Romaniei.