VIDEO Traian Basescu a sesizat la Curtea Constitutionala legea care modifica Legea Educatiei Nationale si care faciliteaza trecerea patrimoniului universitatilor private in mainile fondatorilor

de R.P.     HotNews.ro
Vineri, 25 mai 2012, 13:57 Actualitate | Esenţial


Traian Basescu a sesizat Curtea Constitutionala in legatura cu legea de modificare a Legii Educatiei Nationale, care faciliteaza desfiintarea universitatilor private de catre fondatori si trecerea patrimoniului in mainile acestora. Este vorba despre legea initiata de Petru Filip si Catalin Croitoru. "Prevederea continuta de legea transmisa spre promulgare, potrivit careia patrimoniul institutiilor de invatamant superior particulare si confesionale particulare este proprietatea privata a fondatorilor si nu a persoanei juridice, constituie o ingradire a dreptului de proprietate", se arata in sesizarea de neconstitutionalitate trimisa de presedinte.

Textul sesizarii de neconstitutionalitate trimise de Traian Basescu la Curtea Constitutionala:

"Sesizare de neconstitutionalitate asupra Legii pentru modificarea si completarea Legii educatiei nationale nr. 1/2011

Motivele sesizarii sunt urmatoarele:

Legea pentru modificarea si completarea Legii educatiei nationale nr. 1/2011 a fost adoptata de Senat, in calitate de Camera decizionala, in data de 23 aprilie 2012.

Invederam ca Legea pentru modificarea si completarea Legii educatiei nationale nr. 1/2011, transmisa Presedintelui Romaniei spre promulgare, este neconstitutionala deoarece contravine dispozitiilor art. 44 alin. (1) din Constitutia Romaniei, potrivit carora 'Dreptul de proprietate, precum si creantele asupra statului, sunt garantate', dispozitiilor art. 44 alin. (2) din Constitutia Romaniei conform carora 'Proprietatea privata este garantata in mod egal de lege, indiferent de titular', precum si prevederilor art. 32 alin. (6) din Constitutia Romaniei, care garanteaza autonomia universitara.

Articolul unic al Legii pentru modificarea si completarea Legii educatiei nationale nr. 1/2011 la pct. 14 stabileste ca art. 229 din Legea educatiei nationale nr. 1/2011 va avea urmatorul cuprins: '(1) Patrimoniul institutiilor de invatamant superior particulare si confesionale particulare consta din patrimoniul initial al fondatorilor, la care se adauga patrimoniul dobandit ulterior. Acesta este compus din bunuri mobile si imobile si din creante si este proprietatea privata a fondatorilor. (2) Institutiile de invatamant superior particulare si confesionale particulare, pe durata existentei lor, dispun in mod liber de patrimoniul pus la dispozitia lor, cu acordul fondatorilor'. Potrivit art. 114 alin. (3) din Legea educatiei nationale nr. 1/2011 institutiile de invatamant superior, fie ca sunt de stat sau particulare ori confesionale particulare, au personalitate juridica.

Astfel, prevederea continuta de legea transmisa spre promulgare, potrivit careia patrimoniul institutiilor de invatamant superior particulare si confesionale particulare este proprietatea privata a fondatorilor si nu a persoanei juridice constituie o ingradire a dreptului de proprietate asupra propriului patrimoniu al acestor institutii de invatamant superior, ca persoane juridice. In acelasi timp, prevederile potrivit carora dispozitia asupra patrimoniului institutiei de invatamant superior este conditionata de acordul fondatorilor, limiteaza dreptul de dispozitie, ca parte componenta a dreptului de proprietate al persoanei juridice.

De asemenea, art. 123 alin. (2) al Legii educatiei nationale nr. 1/2011 stabileste ca 'Autonomia universitara da dreptul comunitatii universitare sa isi stabileasca misiunea proprie, strategia institutionala, structura, activitatile, organizarea si functionarea proprie, gestionarea resurselor materiale si umane'. Astfel, prevederile pct. 14 al articolului unic al legii transmise spre promulgare, prin care dreptul de dispozitie asupra patrimoniului propriu al institutiilor de invatamant superior particulare si confesionale particulare este conditionat de acordul fondatorilor, incalca principiul constitutional al autonomiei universitare.

Avand in vedere cele expuse, va solicitam sa constatati neconstitutionalitatea Legii pentru modificarea si completarea Legii educatiei nationale nr. 1/2011".Proiectul de lege initiat de Petru Filip si Catalin Croitoru (ambii fosti parlamentari PDL, in prezent PSD) a fost adoptat de Senat, camera decizionala, pe 23 aprilie. In aceeasi zi, senatorul Petru Filip si-a anuntat intentia de a parasi PDL. Senatorul Petru Filip este profesor universitar la Universitatea particulara Dimitrie Cantemir din Bucuresti, iar deputatul Catalin Croitoru este lector universitar la aceeasi universitate particulara.

Principala modificare adusa de acest proiect Legii Educatiei Nationale si care a fost contestata azi, 25 mai, la Curtea Constitutionala:
 • O universitate va putea fi infiintata si de o singura persoana si in mainile acesteia se va intoarce intreg patrimoniul universitatii, atat cel initial cat si cel dobandit ulterior infiintarii, in cazul in care universitatea particulara se desfiinteaza, dizolva sau lichideaza. Mai mult, desfiintarea universitatilor particulare se va putea face si la propunerea acestui unic fondator - spune legea care modifica Legea Educatiei Nationale (LEN) 
 • Spre deosebire, LEN prevede ca institutiile de invatamant superior particulare sunt fondate de o fundatie, asociatie sau de persoane juridice de drept privat, dar nu de o singura persoana. De asemenea, LEN prevede ca "desfiintarea universitatilor particulare se va face cu protectia intereselor studentilor", articol care dispare prin Legea celor doi parlamentari PDL

Citeste si:
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4320 vizualizari

 • +43 (43 voturi)    
  CCR (Vineri, 25 mai 2012, 14:01)

  Soljenitin [utilizator]

  Sa nu se permita schimbarea atributiilor CCR de catre USL! Cat a fost USL in Opozitie CCR a fost ok, nu? Acuma, cand usl poate fi atacat tot cu CCR, brusc atributiile CCR trebuie schimbate, astfel incat securistii de la usl sa faca ce ii taie capul. NU! Marsh afara, usl! Jos labele de pe Romania! Prost care o vota usl!
  • +29 (31 voturi)    
   Adica Filip si Croitoru au plecat degeaba din PDL? (Vineri, 25 mai 2012, 14:37)

   Impotriva prostiei din tara [utilizator] i-a raspuns lui Soljenitin

   Bravo domnule Presedinte, vroiau hotii sa-si insuseasca patriomiul universitatilor care nu erau ale loo!!!
  • +6 (6 voturi)    
   exact! Mîîrrr la USL (Vineri, 25 mai 2012, 16:43)

   Straistaru Eugen [utilizator] i-a raspuns lui Soljenitin

   BRAVO Domnului Presedinte, un om care este interesat de binele tarii, nu ca USL care ar nimici orice spre binele lor
 • +40 (40 voturi)    
  Doamne ajuta (Vineri, 25 mai 2012, 14:07)

  Rasmus [utilizator]

  sa o declare CC neconstitutionala!
  Ar fi a doua in doua saptamani :)
 • +36 (36 voturi)    
  In ritmul asta... (Vineri, 25 mai 2012, 14:07)

  bogdan [anonim]

  In ritmul asta CCR nu cred sa apuce alegerile generale. pare sa fie filtrul perfect pus in calea restauratiei...
 • +21 (31 voturi)    
  Dece "jos basescu"? (Vineri, 25 mai 2012, 14:24)

  Agamemnon [anonim]

  Cine nu era convins ca Presedintele trebuie suspendat,
  are ocazia sa inteleaga mai bine utilitatea acestui demers.
  "Cum domle,un fost marinar sa ne incurce pe noi,profesori universitari,doctori ,etc.,etc.?Este curat neconstitutional"
  Trebuie sa convingem prostimea ca este absolut necesar sa suspendam Presedintele!
  • 0 (0 voturi)    
   cred că... (Luni, 28 mai 2012, 19:20)

   Tina Mayer [anonim] i-a raspuns lui Agamemnon

   mai bine zis sunt sigură că ai vorbit pe ton ironic. mie, ca studentă la o universitate particulară, nu îmi mai protejează nimeni interesele în condițiile acestei legi. viitorul învățământului superior este în intituțiile particulare, pentru că au altă capacitate de a atrage fonduri (mă refer la cercetare și dezvoltare, nu la șpăgile despre care, să fim serioși, se aude și la stat). universitățile de renume mondial sunt particulare. este vreun student la Oxford amenințat cu deființarea din interese de ordin patrimonial?
 • -18 (26 voturi)    
  De ce dati numai stiri din politica si politicieni (Vineri, 25 mai 2012, 14:34)

  Frankie [utilizator]

  Alte stiri nu mai aveti ? Numai despre politica ?
  Cu izolarea blocurilor gratuita din fonduri europene nerambursabile de ce nu dati stire ? Aia intereseaza mai mult pe oameni decat certurile dintre maimutele politice
  • +14 (16 voturi)    
   Mergi pe site-urile Antenelor! (Vineri, 25 mai 2012, 14:56)

   Impotriva prostiei din tara [utilizator] i-a raspuns lui Frankie

   Daca pana acum se vorbea doar de Traian Basescu si PDL, acum, de cand s-a schimbat guvernarea sunt stiri despre orice altceva dar numai despre actele de coruptie ale guvernului, nu!!!
  • +15 (17 voturi)    
   Daca vrei altceva (Vineri, 25 mai 2012, 15:00)

   , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator] i-a raspuns lui Frankie

   cumpara click, Can-Can, Libertatea, ...
   Mi se pare ca HotNews are alta menire!
   Ce ai vrea sa il "omorati" si pe asta?
   Va sta in gat?
   Lasa sa stie lumea, neprivitoare de latrine, ca mai exista si altceva!
  • +8 (10 voturi)    
   interese si interese... (Vineri, 25 mai 2012, 15:22)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui Frankie

   aia cu izolarea grauita si alte gratuitati intereseaza oameni care nu folosesc internetul (decat daca e gratuit si scris in cuvinte simple, propozitii scurte, poze colorate), deci e un subiect inutil, nu crezi? :)
  • +4 (6 voturi)    
   Gratuit? (Vineri, 25 mai 2012, 15:30)

   SERBAN [anonim] i-a raspuns lui Frankie

   Ba da cine esti tu ca sa ti se faca totul gratuit. nu exista nimic gratis. orice obiect creat de om se face cu munca. hai tu si izoleaza casa mea gratuit!!! iti convine. pune naibii mana si munceste ceva maimuto. lasa tigara si alcoolu si munceste pentru bani si cu aia fa tu ce vrei. peste un an o sa urli ca nu ti-au facut bine lucrarea "gratis".
  • +1 (5 voturi)    
   reabilitarea termica (Vineri, 25 mai 2012, 16:08)

   andrimix [anonim] i-a raspuns lui Frankie

   Da' ai dreptate, pe mine ma intereseaza cat e procentul de spaga pentru aceste proiecte, ce zici, faci un studiu de caz in sectorul 1?

   ca nu sunt sigura daca e 30% sau 40%, desi tinand cont ca sunt in medie cam 4 subcontractanti (adica mai pe romaneste, firma X castiga licitatia, si subcontracteza firma Y sa faca lucrarea, Y sucontracteaza pe Z, si Z gaseste pe W care e de fapt cel care va face lucrarea, pe bani putini, si de calitate proasta, ca altfel nu mai ramane nimic si pentru X, Y, Z dinainte).

   Cate 10% de la fiecare, eu zic ca ar putea ajunge si la 40! Ce zici? sau ai alte procente de bani care in loc sa ajunga in reabilitare ajung in buzunarele baietilor destepti?
   • +2 (2 voturi)    
    Gratisul o sa le iasa pe nas (Vineri, 25 mai 2012, 19:42)

    mitic [anonim] i-a raspuns lui andrimix

    La imprumutul pe care l-a facut primarul de la sectorul 1-125 milioane euro- nu stiu cate generatii vor suferi. Nu uitati de dobanda ca si aia tot pe bani e! Si mai ales, nu uitati ca anul acesta vor fi 2 runde de campanii electorale.
    E gratis pentru fraieri, nu????
 • +6 (6 voturi)    
  legea fundatiilor / asociatiilor (Vineri, 25 mai 2012, 15:46)

  ION I [anonim]

  e cam incalcita, "constituie o ingradire a dreptului de proprietate", exprimarea lui Basescu, dar, exista deja legi, nu?

  eu stiu din legea fundatiilor si a asociatiilor ca patrimoniul nu revine fondatorilor ci este transferat, in instanta, catre alte fundatii/asociatii de profil... nu revine la persoane fizice si nu se valorifica..

  any comments?
 • +1 (1 vot)    
  E simplu (Vineri, 25 mai 2012, 19:52)

  mitic [anonim]

  Se incaseaza taxe scolare, nu se platesc impozite sau taxe la bugetul statului pentru ca sunt lasate la dispozitia ONG pentru largirea bazelor de invatamant. Si acum surpriza: se inchide facultatea privata iar cei 3 oameni care au infiintat ONG-ul se trezesc dintr-o data bogati, in top 300.
  Neconstitutional este pentru ca dobandesc bogatii (venituri) fara nici un impozit platit la stat in timp ce angajatul cu un salariu minim, plateste de se speteste la impozite.
  In acest caz sarcina fiscala nu este echitabila.
  Eu i-as lasa dar le-as cere 25% impozit.
 • -1 (1 vot)    
  Proiectul de ordonanta prevedea si alte masuri (Sâmbătă, 26 mai 2012, 11:06)

  Nicolae George [anonim]

  Proiectul de ordonanta sesizat la CCR pentru neconstitutionalitate prevedea si alte masuri POZITIVE implicand modificarea LEN:
  - pensionarea profesorilor universitari pentru limita de varsta sa se efectueze doar la terminarea anului universitar in cursul caruia s-a atins limita (si NU in ziua urmatoare aceleia in care s-a atins limita asa cum prevede in MOD STUPID actuala LEN !!)
  - profesorii universitari cu merite deosebite (in limitele a 2% din posturi) sa fie reincadrati pentru maximum 3 ani, cu renuntarea la pensie...
  Nu este prima data când in legislatia noastra sau in modificarile acesteia, o data cu lăturile in care s-a scaldat copilul se aruncă si copilul!
  Nu era mai OMENESC pentru Presedinte sa respinga DOAR ceea ce era neconstitutional dar sa promulgheze restul????
  A bon entendeur salut!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by