Episodul 1 – Fasaiala lui Emil Boc sau o petarda pentru mai tarziu

Razvan OrasanuFoto: Arhiva personala

Profesorul de drept constitutional Emil Boc iese furibund intr-o conferinta de presa si scoate fum pe urechi, aruncand cu laturi, fara dovezi, in stanga si in dreapta. Echivalentul lui Dorel din reclama: “nu asa, da cu capatul ascutit”. Traznaile sunt amplificate mediatic de parca s-a coborat iadul pe pamant si Fiara cu 666 in frunte, calare pe o oaste, vine sa cotropeasca tarisoara. Presa romaneasca nu verifica povestea cu japonezul plagiat, bine ca nu e japonezul zburator. Autorul a fost contactat de subsemnatul, fara raspuns insa panala ora scrierii acestui material. Fostul premier isi da insa cu parerea despre comparatia dintre o lucrare de 14 pagini si una de 6 pagini si vine cu argumentul “irefutabil” ca ar fi fost “plagiata 100%” din lucrarea nefericitului japonez. Daca tara i-o cere, vajnicul domn Boc se da peste cap si se transforma instant in expert in criptanaliza si blocurile cifrate RC5 si RC6 si nu mai ramane doar celebrul expert in ale guvernarii. Presa inghite pe nemestecate – domnul Boc a fost expert in economie, drumuri (cum ati putea uita celebrele calatorii pe soseaua de centura cu paharelul de apa pe bordul Loganului?), a fost expert si in dezapezit, cu lopata in mana, se pricepe si la cosit, in fine este expert si in Sarbatoarea Pastelui – tatal lui ii sparge oul de cap.

Genul asta de “file din poveste” (sau va mai amintiti “mapa profesionala” a Noricai Nicolai?) sunt in general puse cap la cap fie cu ceva ajutor “local” (dusmani din universitate care nu il prea inghit pe noul ministru), fie cu ajutorul serviciilor secrete – iar fara re-verificarea resurselor primare se pot comite, teoretic, erori cu viata unor oameni. Cu asa un conducator, partidul risca sa ajunga pe locul doi si daca ar candida singur in alegeri. Nu s-a obosit, nimeni, repet, sa verifice povestea, contactand autorul acestui document, singurul in masura sa confirme sau nu, mai ales avand in vedere cripticul raspuns obtinut de la impricinat. Intrebarea ramane- cele doua documente de mai jos sunt independente sau sunt copiate, fie si partial? Ramane un mister.

https://media.hotnews.ro/media_server1/document-2012-05-9-12207755-0-articol-japonia.pdf

https://media.hotnews.ro/media_server1/document-2012-05-9-12207779-0-articolul-semnat-ioan-mang.pdf

Episodul 2 – Masina de porcait se porneste

Principiul indubitabil al “masinii de porcait” in care se trensforma uneori mass-media de la noi, copiind informatii fara a le verifica de la sursa se aplica din plin. Atacuri coordonate din mai multe zone ale vietii publice – dom’ Lazaroiu facebook-uia de zor informatia, neverificata, cu Japonia. Informatii “pe surse” . Amorsarea se face cu cateva linkuri pe internet, urmata de ceva susur usor pe facebook. Apoi, vin tancurile din televiziuni si Kalasnikovurile de la partid…. La sfarsitul zilei, daca domnul Mang era, sa presupunem, un ilustru si nevinovat cercetator acuzat pe nedrept, tot ar fi fost ingropat in atata noroi. E atat de mult aruncat, incat omul nu mai are cum se extrage. Vom vedea, insa, ca noroiul este meritat. Aveti insa putintica rabdare!

Episodul 3 – Hotnews prelucreaza stirea, in detaliu

Linkul la poveste il aveti mai jos :

http://www.hotnews.ro/stiri-politic-12207691-emil-boc-pdl-cere-demisia-ministrului-educatiei-ioan-mang-acuzandu-plagiat.htm

, Insa, in toata insiruirea de cuvinte, o reluare a spuselor domnului Boc criptologul de bloc RC5 si RC6 – subiectul incriminatei lucrari – intervine un cititor providential, cu mesajul de mai jos, pe care il puteti gasi si pe firul articolului de mai sus. Mesajul se refera la un ALT plagiat:

Episodul 4 – Un cititor informeaza

Un alt plagiat confirmat! (Miercuri, 9 mai 2012, 13:34)

triciupa [utilizator]

Va rog sa verificati lucrarea PUBLIC-KEY CRYPTOSYSTEM BASED ON THE

DIOPHANTINE EQUATIONS, Ioan Mang, Erica Mang, http://electroinf.uoradea.ro/reviste%20CSCS/documente/JCSCS_2008/JCSCS_2008_11_MangI_1.pdf.

Practic este copia articolului “A new public-key cipher system based upon the Diophantine equations”, Lin, C.H., Dept. of Comput. Sci. & Inf. Technol., Tunghai Univ., Taichung, Chang, C.C. ; Lee, R.C.T. aparaut in IEEE Transactions on Computers, vol. 44, no. 1, January 1995

Am facut exact ce a indicat cititorul. Am accesat linkul unei ALTE lucrari, am lasat in plata Domnului idea lucrarii japoneze . Am luat firul indicat al lucrarii intitulate, in traducere aproximativa (de nespecialist) “Sisteme de criptografiere bazate pe ecuatii diofantine” (?) – lucrare cu autori Ioan Mang si Erica Mang – bazat pe lucrarea aproape omonima scrisa de un cercetator al Universitatii Tunghai, din Taiwan si alti doi colaboratori. Las lejer la o parte faptul ca mereu la momentele potrivite avem cititorii potriviti cu informatia potrivita – asta ramane un mister al Romaniei profunde care merita un articol separate.

Episodul 5 – DOVADA

Aici a incurcat-o sarmanul dom’ Ministru. A apucat sa spuna ca va demisiona daca vreun cercetator va interveni in discutie, revendicand vreuna din lucrarile plagiate. Probabil se baza pe faptul ca Taiwanul si Japonia sunt greu accesibile si isi facea probabil socoteala ca povestea se va fasai progresiv. Se baza probabil si pe o oarecare scormoneala in dorul lelii din partea mass-media – aproape a avut noroc, insa doar pana la un punct. Totusi, un neica nimeni de la Harvard (eu) ma apuc sa ii scriu o scrisorica draguta domnului Chu Hsin Ling, unul dintre cei trei autori citati de postacul de mai sus. Supriza – se confirma punct cu punct plagiatul! Dl Chu Hsin Ling nu este un oarecare, este absolvent de doctorat in 1991 al celei mai prestigioase universitati chineze, TsingHua (rata de admitere sub 0.5%, proabil “ceva” mai bine decat in universitatea domnului plagiator) – specializat apoi la Departamentul Informatic al Universitatii Tunghai din Taichung, Taiwan. A avut premiul pentru cea mai buna lucrare de doctorat, in 1991. Al doilea cercetator, Chin Cheng-Chang este editor asociat la foarte multe publicatii de cercetare: Journal of Computers, International Journal on Policy and Information Journal of Information and Education castigand vreo 10 burse de cercetare : Xerox, Consiliul de Stat al Chinei (ganditi-va la Cancelaria lui Dumnezeu, daca Partidul Comunist Chinez ar crede in asa ceva), Consiliul Britanic,membru in Asociatia Internationala de Criptologie, etc. Ultimul, R.C.T. Lee are un doctorat de la University of California at Berkeley fiind si el editor plin sau asociat la mai multe jurnale academice mai serioase decat pot expune eu aici, fara sa plictisesc.

Bomboana de pe coliva – domnul cercetator nu doar confirma plagiatul in clar (a se vedea textul de mai jos) dar, fiind un specialist in sisteme IT, imi pune la dispozitie, in exclusivitate pentru Hotnews.ro, screen-shot-uri facute comparativ intre cele doua lucrari, in care paragrafele plagiate sunt incercuite cu rosu de insusi cercetatorul care a scris lucrarea originala, publicata in Ianuarie 1995 in jurnalul IEEE Transactions on Computers, vol. 44. Traducerea (in original engleza, vezi mai jos). Autorul plagiat confirma, probabil fumegand: “Dupa o verificare a similaritatii, am aflat ca majoritatea continutului acestui manuscris este copiat din lucrarea noastra, iar in atasament am indicat blocurile 1-4 cu linii rosii. Va rog sa faceti referire la cele doua fisiere atasate pentru a afla similaritatea dintre ele”

Nu cred ca aceata dovada clara, flagranta, poate fi contestata in vreun fel – scrisa fiind de cel care ar putea acum sa ii faca o plangere penala de toata frumusestea stimabilului domn, daca nu ar avea, probabil a 78 lucrare de cercetare la care lucreaza (aceasta era a 77-a). Astept demisia ministrului – nu doar din calitatea de functie publica, ci din toate calitatile didactice, inclusiv cea de profesor. Pentru ca Romania sa se insanatoseasca, propun acestui plagiator penibil alte posibile ocupatii: agricultura sau apicultura, dupa caz. Si poate nu ar strica si niste scuze domnului cercetator taiwanez! Nu il judecati insa prea aspru pe stimabilul domn: probabil ca nu este singurul din universitate intr-o astfel de situatie! Este insa singurul care a ajuns Ministru al Educatiei – calitate publica din care ar continua sa echivaleze, sub inalta semnatura a domniei sale, diplome de Harvard, London School of Economics, Columbia, etc. Aferim viteaz,viteazule!

Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro