Reprezentantii Federatiei Nationale a Sindicatelor Pensionarilor cer Guvernului sa dispuna restituirea sumelor incasate din contributii pentru asigurari de sanatate pentru pensiile mai mici de 740 de lei, masura fiind necesara, in opinia lor, pentru evitarea aglomerarii tribunalelor, informeaza Mediafax.

"Pentru a se evita punerea pe drumuri a milioanelor de pensionari, cu cereri adresate instantelor de judecata in vederea recuperarii sumelor care nu trebuiau incasate de Ministerul Finantelor, Federatia Nationala a Sindicatelor Pensionarilor cere Guvernului sa dispuna imediat institutiilor abilitate sa restituie celor in drept banii incasati in baza Ordonantei de Urgenta 107/2010. Se evita in acest mod supraaglomerarea tribunalelor", se arata intr-un comunicatul remis agentiei de presa.

In 13 martie, Curtea Constitutionala a constatat ca dispozitiile art. 259 alin.(2) din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, care au format obiectul exceptiei de neconstitutionalitate ridicate de Kiss Andrei in dosarul 204/33/2011 al Curtii de Apel Cluj - Sectia comerciala, de contencios administrativ si fiscal, sunt constitutionale in masura in care se interpreteaza in sensul ca procentul de 5,5 se aplica numai asupra veniturilor din pensii care depasesc 740 de lei.

Casa Nationala de Pensii Publice a atras atentia ca, de la data publicarii in Monitorul Oficial, deciziile sunt general obligatorii si au putere numai pentru viitor, iar noua modalitate de calcul al contributiilor de asigurari sociale de sanatate se va aplica in mod automat pentru toti pensionarii care au pensii mai mici de 740 de lei, nefiind necesara depunerea unor cereri. Presedintele CNNP, Doina Parcalabu, a precizat ca deciziile Curtii Constitutionale produc efecte numai pentru viitor, neputand fi restituite sume retinute pana acum.

Presedintele CNPP a mai declarat, joi, ca decizia Curtii Constitutionale privind contributiile de asigurari de sanatate in cazul pensionarilor devine aplicabila din luna mai, pe motiv ca pensiile pe luna aprilie au fost platite in avans, ca urmare a sarbatorilor Pascale.

Citeste si: