Noua modalitate de calcul al contributiilor de asigurari sociale de sanatate se va aplica in mod automat pentru toti pensionarii care au pensii mai mici de 740 de lei, nefiind necesara depunerea unor cereri, se arata intr-un comunicat de presa al Casei Nationala de Pensii Publice (CNPP) citat de Mediafax. CNPP atrage atentia ca de la data publicarii in Monitorul Oficial, deciziile sunt general obligatorii si au putere numai pentru viitor. Magistratii CCR s-a pronuntat pe data de 13 martie asupra unor exceptii de neconstitutionalitate pe tema coplatii pentru unele servicii medicale, aplicate la pensiile mai mari de 740 de lei, hotarand ca acestea sunt constitutionale. Deciziile nu au fost publicata pana la aceasta ora in Monitorul Oficial astfel incat nu au intrat in vigoare.

Casa Nationala de Pensii Publice (CNPP) informeaza ca in urma ridicarii unor exceptii de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.259 alin.(2) din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, acestea sunt constitutionale in masura in care se interpreteaza in sensul ca procentul de 5,5 se aplica numai asupra veniturilor din pensii care depasesc 740 de lei. CNPP atrage insa atentia ca deciziile vor fi general obligatorii incepand cu data publicarii in Monitorul Oficial si ca acestea au putere numai pentru viitor.

"In acest sens s-a pronuntat Curtea si in Decizia 223/13 martie 2012, prin care a constatat ca ᅡdeciziile sale produc efecte numai pentru viitor iar cele stabilite prin prezenta decizie urmeaza a se aplica de catre Casa Nationala de Pensii Publice, prin casele judetene de pensii, si casele sectoriale de pensii, de la data publicarii deciziei Curtii Constitutionale in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea Iᅡ", se arata in comunicatul de presa.

CNPP precizeaza ca deciziile Curtii Constitutionale nu au fost publicate in Monitorul Oficial.

Curtea Constitutionala a publicat, marti, pe site-ul sau, decizia pe care a dat-o in 13 martie privind constitutionalitatea dispozitiilor articolului 259 alineatul (2) din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, in masura in care se interpreteaza in sensul ca procentul de 5,5 se aplica numai asupra veniturilor din pensii care depasesc 740 de lei.

In 13 martie Curtea Constitutionala a constatat ca dispozitiile art.259 alin.(2) din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, care au format obiectul exceptiei de neconstitutionalitate ridicate de Kiss Andrei in dosarul 204/33/2011 al Curtii de Apel Cluj - Sectia comerciala, de contencios administrativ si fiscal, sunt constitutionale in masura in care se interpreteaza in sensul ca procentul de 5,5 se aplica numai asupra veniturilor din pensii care depasesc 740 de lei.