Parintii isi pot inscrie copiii in clasa pregatitoare la orice scoala doresc, iar in cazul scolilor cu concurenta foarte mare se pot face ajustari ale cifrei de scolarizare, insa pana la capacitatea de cuprindere, a declarat Oana Badea, secretar de stat in cadrul Ministerului Educatiei. In cadrul unei conferinte de presa, aceasta a anuntat ca Legea Educatiei Nationale prevede ca intrarea in clasa pregatitoare se face in jurul varstei de 6 ani, dar daca un parinte doreste sa isi inscrie copilul de 5 ani in clasa I sau in clasa a II-a, el are aceasta posibilitate, daca evaluarea psihosomatica spune ca este in beneficiul copilului.

Clasa pregatitoareFoto: Agerpres

"Invatatorul cu care va incepe copilul clasa pregatitoare va coordona colectivul pana la sfarsitul clasei a IV-a", a precizat Oana Badea. Secretarul de stat a anuntat ca MECTS a finalizat recenzarea copiilor de 6-7 ani, iar datele sunt in curs de centralizare si procesare la minister. In ce priveste mobilierul din clasele pregatitoare, vor fi banci individuale, mobilierul va fi modular, astfel incat sa se poata schimba dupa tipul de activitate, si este conceput si un spatiu de joc in sala de clasa, sustine Badea.

Oana Badea

Oana Badea

Foto: Hotnews

Cele mai importante declaratii ale secretarului de stat in Ministerul Educatiei, Oana Badea:

  • 22 de state europene stabilesc prin lege debutul invatamantului obligatoriu la 6, 5 sau 4 ani. Majoritatea tarilor europene au optat pentru varsta de 6 ani. Romania este a 14-a tara din Europa care decide ca invatamantul obligatoriu sa inceapa la 6 ani.
  • 80% este rata bruta de cuprindere a copiilor in invatamantul prescolar, pentru anul 2010-2011. Obiectivul european este de peste 95% pentru anul 2020. Deci aproximativ 20% dintre copiii cu varste cuprinse intre 3 si 6 ani nu au fost niciodata la gradinita, in Romania.
  • Clasa pregatitoare egaleaza, intr-un fel, startul in invatamantul primar. Este anul care trebuie sa aduca pe o linie de plutire pe oricare dintre viitorii educabili.
  • Cadrul legal pentru ca incepand cu anul scolar 2012-2013 sa putem implementa clasa pregatitoare este Legea Educatiei Nationale, OM  nr. 3.064/19 ianuarie si OM nr. 4.925/ 8 septembrie 2005 - Regulamentul de Organizare si Functionare a Invatamantului Preuniversitar. Acesta din urma este un regulament valabil in Romania din 2005, si de atunci au fost multi ministri ai Educatiei care nu au schimbat prevederile 
  • Statisticile de etapa: Au avut loc in toate judetele intalnirile cu directorii scolilor, intalniri informative cu parintii copiilor de 6-7 ani, mai putin in Covasna si Caras Severin in mediul rural, s-a instituit telefonul verde si s-a realizat recenzarea copiilor de 6-7 ani si aceasta recenzare este in curs de centralizare si procesare in acest moment la Ministerul Educatiei. Vremea rea ne-a pus in situatia de a prelungi in unele judete perioada de recenzare.
  • Sunt organizate 775 de centre pentru evaluarea psihosomatica a copiilor
  • Dotarea spatiilor, mobilier scolar adecvat varstei: Se pune la dispozitia celor care lucreaza, si elevi si cadre didactice, un set complex de mijloace de invatamant si este consistent. Va fi o surpriza placuta atat pentru cadre didactice, cat si pentru elevi si parinti. 
  • Resursele financiare destinate acoperirii acestor costuri au fost din timp previzionate de catre MECTS. Incurajam autoritatile publice locale sa vina in sprijinul clasei pregatitoare, pe langa eforturile pe care noi le facem.
  • Vor fi banci individuale, mobilierul va fi modular, astfel incat sa se poata schimba dupa tipul de activitate, si este conceput si un spatiu de joc in sala de clasa 
  • Bugetul nu depinde de bugetul local
  • Formarea: selectarea formatorilor nationali (martie 2012), selectarea formatorilor judeteni - aproximativ 200 de formatori locali  (aprilie), dezvoltarea curriculumui de formare (aprilie), formare online (iulie), formare pe grupuri de lucru (august), consiliere (semestrul I al anului scolar 2012-2013) - este pentru prima data cand formarea continua si dupa inceperea anului scolar. Evaluare si feed-back (martie 2013).
  • Invatatorul cu care va incepe la clasa pregatitoare va coordona colectivul pana la sfarsitul clasei a IV-a
  • Curriculumul pentru clasa pregatitoare:
  • cadrul de referinta este realizat
  • planurile cadru si programele sunt realizate
  • dezbaterea publica - martie
  • integrarea propunerilor - martie
  • aprobarea programelor prin ordin de ministru in aprilie
  • Daca este un parinte care doreste sa isi inscrie copilul in clasa I si copilul are 5 ani, are aceasta posibilitate. Dar doar daca evaluarea psihosomatica spune ca este in beneficiul copilului si in interesul sau educational. Aceasta deschidere este pentru orice optiune are parintele.
  • Metodologia de care vorbim acum reglementeaza inscrierea in anul scolar 2012-2013. In anul scolar 2013-2014, daca exista semnale clare din teritoriu, metodologia trebuie sa raspunda acelor asteptari pe care le au parintii. Exista in acest moment in LEN un articol care permite oricarui permite care considera ca exista un drept al copilului sau de a-l inscrie pe o anumita treapta, e vorba de copiii exceptionali sau de copiii care trebuie sa recupereze, exista acest drept si nicio metodologie pe care o va emite MECTS nu poate sa se dezica de acest articol de lege.
  • Bucurestiul este un caz atipic. In cea mai mare parte a judetelor din Romania, 80% dintre parinti isi inscriu copiii la scoala cea mai apropiata de domiciliu. In consecinta, dupa prima etapa, un procent consistent de parinti din Romania vor avea liniste pentru ca propriul copil este inscris intr-o unitate scolara.
  • In ce priveste gestionarea specifica a orasului Bucuresti sau a altor orase mari, inspectoratele scolare au la dispozitie criteriul pe care si-l propune scoala, care este afisat in mod transparent, din timp, si toti parintii iau la cunostinta despre acest criteriu.
  • De ani buni exista scoli unde numarul de locuri era insuficient fata de cereri. Modalitatea de selectare era instituirea unor criterii de catre acea unitate de invatamant, ceea ce si anul acesta se intampla.
  • Exista in metodologie o etapa in care se pot ajusta planurile cu cifra de scolarizare pentru acele unitati de invatamant unde exista o cerere mult mai mare fata de oferta, insa pana la capacitatea de cuprindere
  • Inspectoratele scolare au avut in sarcina sa colaboreze cu autoritatea publica locala in dimensionarea arondarilor scolare, conform legii. 
  • Legea Educatiei Nationale prevede ca incepand cu anul scolar 2012-2013 intrarea in clasa pregatitoare se face in jurul varstei de 6 ani. De acum incolo, dupa ce terminam cu acest an scolar, trebuie sa devina reguli si celelalte sunt doar exceptii. Exceptiile sunt reglementate de lege. Legea prevede un articol explicit care da dreptul unui copil, pentru al carui interes educational se impune, sa mearga intr-o clasa - poate fi inscris in clasa a II-a, spre exemplu, nu in clasa I. Daca un copil de 6 ani dovedeste ca are o capacitate exceptionala si parintele solicita inscrierea direct in clasa a II-a, aceasta lege permite acest lucru.
  • Incepand de azi lansam invitatiile pentru liderii sindicali din preuniversitar, saptamana viitoare va avea loc intalnirea Ministerului Educatiei cu acestia pe tema clasa pregatitoare, implementarea clasei pregatitoare. 

UPDATE: Clasa pregatitoare, atacata in instanta

Patru grupuri de parinti au depus in instanta cereri de suspendare si de anulare a ordinului Ministrului Educatiei privind inscrierea in clasa pregatitoare si clasa I, iar primul termen va avea loc vineri, la Curtea de Apel Bucuresti, informeaza Romania TV.

"Vineri, 24.02.2012, ora 9.00, va avea loc la Curtea de Apel Bucuresti - Sectia a VIII-a contencios administrativ si fiscal, primul termen de judecata dintr-un sir de patru cereri de suspendare (avand termene in 27.02.2012, 02.03.2012, 06.03.2012) a Ordinului Ministrului Invatamantului nr. 3064/2012 emis de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului pentru aprobarea Metodologiei privind cuprinderea copiilor in clasa pregatitoare si in clasa I pentru anul scolar 2012-2013", se arata intr-un comunicat emis de Societatea civila profesionala avocatii Radu si Asociatii, citat de rtv.net.

Daniel Funeriu: Copiii pot fi inscrisi in orice scoala, politicienii care "sareau peste rand", deranjati

Daniel Funeriu

Daniel Funeriu

Foto: Agerpres

In urma cu o zi, fostul ministru al Educatiei Daniel Funeriu, cel care a lansat clasa pregatitoare, explica faptul ca parintii pot sa-si inscrie copiii in clasa pregatitoare si in clasa I la orice scoala doresc. Noile reglementari probabil ca ii deranjeaza pe directorii scolilor slabe si pe unii politicieni obisnuiti sa sara peste rand printr-un telefon dat unde trebuie, a declarat Daniel Funeriu, citat de Mediafax. Fostul ministru al Educatiei a explicat ca au aparut unele comentarii prin care i s-a reprosat ca prin ordinul privind inscrierea in clasa pregatitoare si in clasa I copiii sunt "legati de glie", respectiv obligati sa se inscrie la scoala la care este arondata locuinta.

"Vreau sa fiu extrem de clar: prin procedura de inscriere la clasa pregatitoare si la clasa I parintii pot sa-si inscrie copiii la orice scoala doresc. Desigur, in acelasi timp este asigurat accesul fiecarui copil la scoala din proximitatea casei, daca parintii doresc si solicita acest lucru. Este un principiu de baza al Legii educatiei ca banii urmeaza elevul. Politicienii care sustin sau cred contrariul nu au citit nici ordinul, nici brosura distribuita tuturor parintilor, nici presa si nici nu au sunat la telverde. Diferenta fata de anii trecuti este ca procesul este mult mai bine organizat si mult mai transparent. Parintii nu mai trebuie sa mearga cu dosarul la 10 scoli si nu se mai pot rezolva anumite cazuri prin pile si spaga. Ministerul nu trebuie sa cedeze la interferente politice legate de inscrierea la scoala si sa continue campania de comunicare minutioasa", a declarat Daniel Funeriu, in prezent consilier prezidential, informeaza sursa citata.

Potrivit acestuia, "este posibil ca acest lucru sa-i deranjeze pe directorii scolilor slabe, care ar ramane cu un numar mic de elevi, si acesti directori sa-i dezinformeze pe parintii care nu au accesat informatiile. De asemenea, s-ar putea sa fie deranjati unii politicieni care erau obisnuiti sa sara peste rand printr-un telefon dat unde trebuie, pentru ca acum copilul lor va fi tratat exact ca si copilul oricarui roman. Calculatorul nu este sensibil la pile! Sunt semnale ca si unii directori ale unor scoli cautate sunt nemultumiti pentru ca nu mai pot face trafic cu locurile la inscriere, si chiar presa a relatat in trecut astfel de ilegalitati. Atata timp cat lucrurile sunt in interesul elevilor eu cred ca este o masura corecta".

In ce priveste situatia din Capitala, Funeriu a precizat ca "in Bucuresti, cam 50 la suta dintre parinti vor sa-si dea copiii la alta scoala decat cea de arondare, iar din informatiile mele vor fi putine cazurile in care un elev va ajunge la alta scoala decat cea pe care o doreste. Parintii trebuie sa stie ca nu are rost sa se inregistreze flotant aproape de o scoala sau sa faca astfel de acrobatii administrative, pentru ca ele nu sunt nici legale, nici utile. Trebuie doar respectata procedura, care este in interesul copiilor".

Vezi cateva declaratii VIDEO facute de Oana Badea:

Citeste si: