VIDEO Ministerul Educatiei: Parintii isi pot inscrie copiii in clasa I si la 5 ani, daca evaluarea o permite / Invatatorul va duce elevii din clasa pregatitoare pana in clasa a IV-a

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Joi, 23 februarie 2012, 14:39 Actualitate | Esenţial


Clasa pregatitoare
Foto: Agerpres
Parintii isi pot inscrie copiii in clasa pregatitoare la orice scoala doresc, iar in cazul scolilor cu concurenta foarte mare se pot face ajustari ale cifrei de scolarizare, insa pana la capacitatea de cuprindere, a declarat Oana Badea, secretar de stat in cadrul Ministerului Educatiei. In cadrul unei conferinte de presa, aceasta a anuntat ca Legea Educatiei Nationale prevede ca intrarea in clasa pregatitoare se face in jurul varstei de 6 ani, dar daca un parinte doreste sa isi inscrie copilul de 5 ani in clasa I sau in clasa a II-a, el are aceasta posibilitate, daca evaluarea psihosomatica spune ca este in beneficiul copilului.

"Invatatorul cu care va incepe copilul clasa pregatitoare va coordona colectivul pana la sfarsitul clasei a IV-a", a precizat Oana Badea. Secretarul de stat a anuntat ca MECTS a finalizat recenzarea copiilor de 6-7 ani, iar datele sunt in curs de centralizare si procesare la minister. In ce priveste mobilierul din clasele pregatitoare, vor fi banci individuale, mobilierul va fi modular, astfel incat sa se poata schimba dupa tipul de activitate, si este conceput si un spatiu de joc in sala de clasa, sustine Badea.

Oana Badea
Foto: Hotnews
Cele mai importante declaratii ale secretarului de stat in Ministerul Educatiei, Oana Badea:
 • 22 de state europene stabilesc prin lege debutul invatamantului obligatoriu la 6, 5 sau 4 ani. Majoritatea tarilor europene au optat pentru varsta de 6 ani. Romania este a 14-a tara din Europa care decide ca invatamantul obligatoriu sa inceapa la 6 ani.
 • 80% este rata bruta de cuprindere a copiilor in invatamantul prescolar, pentru anul 2010-2011. Obiectivul european este de peste 95% pentru anul 2020. Deci aproximativ 20% dintre copiii cu varste cuprinse intre 3 si 6 ani nu au fost niciodata la gradinita, in Romania.
 • Clasa pregatitoare egaleaza, intr-un fel, startul in invatamantul primar. Este anul care trebuie sa aduca pe o linie de plutire pe oricare dintre viitorii educabili.
 • Cadrul legal pentru ca incepand cu anul scolar 2012-2013 sa putem implementa clasa pregatitoare este Legea Educatiei Nationale, OM  nr. 3.064/19 ianuarie si OM nr. 4.925/ 8 septembrie 2005 - Regulamentul de Organizare si Functionare a Invatamantului Preuniversitar. Acesta din urma este un regulament valabil in Romania din 2005, si de atunci au fost multi ministri ai Educatiei care nu au schimbat prevederile 
 • Statisticile de etapa: Au avut loc in toate judetele intalnirile cu directorii scolilor, intalniri informative cu parintii copiilor de 6-7 ani, mai putin in Covasna si Caras Severin in mediul rural, s-a instituit telefonul verde si s-a realizat recenzarea copiilor de 6-7 ani si aceasta recenzare este in curs de centralizare si procesare in acest moment la Ministerul Educatiei. Vremea rea ne-a pus in situatia de a prelungi in unele judete perioada de recenzare.
 • Sunt organizate 775 de centre pentru evaluarea psihosomatica a copiilor
 • Dotarea spatiilor, mobilier scolar adecvat varstei: Se pune la dispozitia celor care lucreaza, si elevi si cadre didactice, un set complex de mijloace de invatamant si este consistent. Va fi o surpriza placuta atat pentru cadre didactice, cat si pentru elevi si parinti. 
 • Resursele financiare destinate acoperirii acestor costuri au fost din timp previzionate de catre MECTS. Incurajam autoritatile publice locale sa vina in sprijinul clasei pregatitoare, pe langa eforturile pe care noi le facem.
 • Vor fi banci individuale, mobilierul va fi modular, astfel incat sa se poata schimba dupa tipul de activitate, si este conceput si un spatiu de joc in sala de clasa 
 • Bugetul nu depinde de bugetul local
 • Formarea: selectarea formatorilor nationali (martie 2012), selectarea formatorilor judeteni - aproximativ 200 de formatori locali  (aprilie), dezvoltarea curriculumui de formare (aprilie), formare online (iulie), formare pe grupuri de lucru (august), consiliere (semestrul I al anului scolar 2012-2013) - este pentru prima data cand formarea continua si dupa inceperea anului scolar. Evaluare si feed-back (martie 2013).
 • Invatatorul cu care va incepe la clasa pregatitoare va coordona colectivul pana la sfarsitul clasei a IV-a
 • Curriculumul pentru clasa pregatitoare:
 • cadrul de referinta este realizat
 • planurile cadru si programele sunt realizate
 • dezbaterea publica - martie
 • integrarea propunerilor - martie
 • aprobarea programelor prin ordin de ministru in aprilie
 • Daca este un parinte care doreste sa isi inscrie copilul in clasa I si copilul are 5 ani, are aceasta posibilitate. Dar doar daca evaluarea psihosomatica spune ca este in beneficiul copilului si in interesul sau educational. Aceasta deschidere este pentru orice optiune are parintele.
 • Metodologia de care vorbim acum reglementeaza inscrierea in anul scolar 2012-2013. In anul scolar 2013-2014, daca exista semnale clare din teritoriu, metodologia trebuie sa raspunda acelor asteptari pe care le au parintii. Exista in acest moment in LEN un articol care permite oricarui permite care considera ca exista un drept al copilului sau de a-l inscrie pe o anumita treapta, e vorba de copiii exceptionali sau de copiii care trebuie sa recupereze, exista acest drept si nicio metodologie pe care o va emite MECTS nu poate sa se dezica de acest articol de lege.
 • Bucurestiul este un caz atipic. In cea mai mare parte a judetelor din Romania, 80% dintre parinti isi inscriu copiii la scoala cea mai apropiata de domiciliu. In consecinta, dupa prima etapa, un procent consistent de parinti din Romania vor avea liniste pentru ca propriul copil este inscris intr-o unitate scolara.
 • In ce priveste gestionarea specifica a orasului Bucuresti sau a altor orase mari, inspectoratele scolare au la dispozitie criteriul pe care si-l propune scoala, care este afisat in mod transparent, din timp, si toti parintii iau la cunostinta despre acest criteriu.
 • De ani buni exista scoli unde numarul de locuri era insuficient fata de cereri. Modalitatea de selectare era instituirea unor criterii de catre acea unitate de invatamant, ceea ce si anul acesta se intampla.
 • Exista in metodologie o etapa in care se pot ajusta planurile cu cifra de scolarizare pentru acele unitati de invatamant unde exista o cerere mult mai mare fata de oferta, insa pana la capacitatea de cuprindere
 • Inspectoratele scolare au avut in sarcina sa colaboreze cu autoritatea publica locala in dimensionarea arondarilor scolare, conform legii. 
 • Legea Educatiei Nationale prevede ca incepand cu anul scolar 2012-2013 intrarea in clasa pregatitoare se face in jurul varstei de 6 ani. De acum incolo, dupa ce terminam cu acest an scolar, trebuie sa devina reguli si celelalte sunt doar exceptii. Exceptiile sunt reglementate de lege. Legea prevede un articol explicit care da dreptul unui copil, pentru al carui interes educational se impune, sa mearga intr-o clasa - poate fi inscris in clasa a II-a, spre exemplu, nu in clasa I. Daca un copil de 6 ani dovedeste ca are o capacitate exceptionala si parintele solicita inscrierea direct in clasa a II-a, aceasta lege permite acest lucru.
 • Incepand de azi lansam invitatiile pentru liderii sindicali din preuniversitar, saptamana viitoare va avea loc intalnirea Ministerului Educatiei cu acestia pe tema clasa pregatitoare, implementarea clasei pregatitoare. 


UPDATE: Clasa pregatitoare, atacata in instanta

Patru grupuri de parinti au depus in instanta cereri de suspendare si de anulare a ordinului Ministrului Educatiei privind inscrierea in clasa pregatitoare si clasa I, iar primul termen va avea loc vineri, la Curtea de Apel Bucuresti, informeaza Romania TV.

"Vineri, 24.02.2012, ora 9.00, va avea loc la Curtea de Apel Bucuresti - Sectia a VIII-a contencios administrativ si fiscal, primul termen de judecata dintr-un sir de patru cereri de suspendare (avand termene in 27.02.2012, 02.03.2012, 06.03.2012) a Ordinului Ministrului Invatamantului nr. 3064/2012 emis de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului pentru aprobarea Metodologiei privind cuprinderea copiilor in clasa pregatitoare si in clasa I pentru anul scolar 2012-2013", se arata intr-un comunicat emis de Societatea civila profesionala avocatii Radu si Asociatii, citat de rtv.net.


Daniel Funeriu: Copiii pot fi inscrisi in orice scoala, politicienii care "sareau peste rand", deranjati

Daniel Funeriu
Foto: Agerpres

In urma cu o zi, fostul ministru al Educatiei Daniel Funeriu, cel care a lansat clasa pregatitoare, explica faptul ca parintii pot sa-si inscrie copiii in clasa pregatitoare si in clasa I la orice scoala doresc. Noile reglementari probabil ca ii deranjeaza pe directorii scolilor slabe si pe unii politicieni obisnuiti sa sara peste rand printr-un telefon dat unde trebuie, a declarat Daniel Funeriu, citat de Mediafax. Fostul ministru al Educatiei a explicat ca au aparut unele comentarii prin care i s-a reprosat ca prin ordinul privind inscrierea in clasa pregatitoare si in clasa I copiii sunt "legati de glie", respectiv obligati sa se inscrie la scoala la care este arondata locuinta.

"Vreau sa fiu extrem de clar: prin procedura de inscriere la clasa pregatitoare si la clasa I parintii pot sa-si inscrie copiii la orice scoala doresc. Desigur, in acelasi timp este asigurat accesul fiecarui copil la scoala din proximitatea casei, daca parintii doresc si solicita acest lucru. Este un principiu de baza al Legii educatiei ca banii urmeaza elevul. Politicienii care sustin sau cred contrariul nu au citit nici ordinul, nici brosura distribuita tuturor parintilor, nici presa si nici nu au sunat la telverde. Diferenta fata de anii trecuti este ca procesul este mult mai bine organizat si mult mai transparent. Parintii nu mai trebuie sa mearga cu dosarul la 10 scoli si nu se mai pot rezolva anumite cazuri prin pile si spaga. Ministerul nu trebuie sa cedeze la interferente politice legate de inscrierea la scoala si sa continue campania de comunicare minutioasa", a declarat Daniel Funeriu, in prezent consilier prezidential, informeaza sursa citata.

Potrivit acestuia, "este posibil ca acest lucru sa-i deranjeze pe directorii scolilor slabe, care ar ramane cu un numar mic de elevi, si acesti directori sa-i dezinformeze pe parintii care nu au accesat informatiile. De asemenea, s-ar putea sa fie deranjati unii politicieni care erau obisnuiti sa sara peste rand printr-un telefon dat unde trebuie, pentru ca acum copilul lor va fi tratat exact ca si copilul oricarui roman. Calculatorul nu este sensibil la pile! Sunt semnale ca si unii directori ale unor scoli cautate sunt nemultumiti pentru ca nu mai pot face trafic cu locurile la inscriere, si chiar presa a relatat in trecut astfel de ilegalitati. Atata timp cat lucrurile sunt in interesul elevilor eu cred ca este o masura corecta".

In ce priveste situatia din Capitala, Funeriu a precizat ca "in Bucuresti, cam 50 la suta dintre parinti vor sa-si dea copiii la alta scoala decat cea de arondare, iar din informatiile mele vor fi putine cazurile in care un elev va ajunge la alta scoala decat cea pe care o doreste. Parintii trebuie sa stie ca nu are rost sa se inregistreze flotant aproape de o scoala sau sa faca astfel de acrobatii administrative, pentru ca ele nu sunt nici legale, nici utile. Trebuie doar respectata procedura, care este in interesul copiilor".

Vezi cateva declaratii VIDEO facute de Oana Badea:


Citeste si:Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5357 vizualizari

 • +1 (5 voturi)    
  mare e gradina.. (Joi, 23 februarie 2012, 15:16)

  bubu [anonim]

  un copil de 5 ani nu poate duce ghiozdanul in spate cu cate are un copil in cl.1. A... daca-i angajezi secretara si bona filipineza sa-i care tagarza e alta treaba
  • -5 (5 voturi)    
   >>>>>>>>> (Joi, 23 februarie 2012, 16:11)

   Invincible [utilizator] i-a raspuns lui bubu

   Ba poate.
   Si mai poate pe deasupra sa invete mult mai bine decat tine pentru ca asta face el de obicei, invata, nu are alte preocupari.
   Eu, pe timpul lui Ceasca, am mers la scoala la varsta de 5 ani si 6 luni si nu-mi amintesc sa fi fost vreo problema cu geanta care, in comparatie cu gentile din ziua de azi, cred ca era de doua ori mai grea.
   • +2 (2 voturi)    
    ei vezi , (Joi, 23 februarie 2012, 16:59)

    om [anonim] i-a raspuns lui Invincible

    daca te dadea ca pe un copil normal de 6 ani juma poate tineai minte .. asa ai obosit prea devreme..
    si ai mers tu la scoala pe timpu lui ceasca de 5 ani cum am mers eu la tzintirim ieri,mai Pinochio!
   • 0 (2 voturi)    
    vremea lui Ceasca reloaded... (Joi, 23 februarie 2012, 17:08)

    invatati, invatati...??? [anonim] i-a raspuns lui Invincible

    poate cara un geamantan - distrugandu-si coloana.
    de invatat - sigur ca poate, doar ca invata foarte bine si la gradinita - cred ca grupa pregatitoare de la gradinita ar trebui mentinuta - iar clasa pregatitoare la scoala disponibila pentru cei ce nu au la dispozitie gradinita.
    in plus, daca un copil citeste cursiv de la 6 ani, sunt si copii care fac inca cifrele in oglinda la 7 ani - incarcati cu exercitii kilometrice de matematica, se vor speria pe veci de aceasta materie esentiala, desi obstacolul nu este la nivelul gandirii matematice, ci la nivel grafic, formal.

    la varsta asta copiii invata foarte multe, dar JOCUL este printre cele mai bune instrumente de invatare pentru ei. uitati-va la modelele scolare din strainatate - Italia, Franta, Anglia, SUA - in primele clase copiii mai mult se joaca, dar asta-i transforma in adolescenti si apoi adulti capabili sa rationeze singuri, nu in indivizi mankurtizati - cum se intampla in cazul scolii romanesti - care scoate anual cateva sute de "creiere" si o armata de imbecili. in Romania, un absolvent de gimnaziu e mai slab decat un elev de scoala primara, iar un absolvent de liceu mai slab decat un elev de-a noua. daca elevii romani "invata de rup" in clasele primare, la sfarsitul liceului sunt mult in urma elevilor de varsta lor din alte tari.
    din nou, aceasta miza pe varsta scolara cat mai mica e stabilita din interese extrinseci: sa "integram" cat mai multi copii in scoli, caci nr elevilor scade dramatic de la un an la altul. de ce scade? - pentru ca tinerii, aia care ar putea avea copii, pleaca din tara, din lipsa unei industrii si a unei economii viabile, majoritatea dintre ei carand stigmatul unei diplome inutile care le va reaminti de situatia lor de cersetori "dincolo", la spalatul podelelor.

    in plus, la violenta din scolile romanesti nu s-a gandit nimeni cand a trimis acolo copii de 5 ani? abilitatea copiilor din scolile si liceele din Romania de a rezista violentei scolare este dramatica. e un motiv sa plusati?
  • -2 (2 voturi)    
   Nu e clasa I-a (Joi, 23 februarie 2012, 16:18)

   Lol Lolovici [utilizator] i-a raspuns lui bubu

   Era vorba de clasa pregatitoare, clasa 0. Presupun ca e un fel de gradinita deci nu are de ce sa aiba ghiozdan asa mare. Nici la clasa I-a nu vad de ce ar fi asa mare.
   • 0 (0 voturi)    
    Daca e tot gradinita, de ce atata deranj? (Joi, 23 februarie 2012, 17:50)

    .... [utilizator] i-a raspuns lui Lol Lolovici

    doar un idiot putea bulversa fara rost tocmai pe cei mai vulnerabili. Din pacate prostia e deja politica de stat.
  • 0 (0 voturi)    
   alta examinare? (Vineri, 24 februarie 2012, 11:28)

   curios [anonim] i-a raspuns lui bubu

   daca la scoala Y se aduna 300 de copii pt. 100 locuri ce facem? facem examen de admitere? Iar daca la gradinite si crese cei ce stau in jurul gradinitei au prioritate de ce e anormal sa fie la fel la clasa pregatitoare?
 • +2 (2 voturi)    
  Recensamant (Joi, 23 februarie 2012, 15:36)

  Andrei [anonim]

  Noi nu am fost recenzati. Inseamna ca nu s-a terminat.
  Totusi, astazi am facut evaluarea psihosomatica si sper sa ne putem inscrie la pregatitoare.
  Mare problema e ca majoritatea scolilor nu doresc sa infiinteze after-school pentru aceasta clasa. Si nu toti ne permitem bone. Ar putea, totusi, sa se reglementeze la nivel de minister si acest aspect.
  • +1 (1 vot)    
   incearca.. (Joi, 23 februarie 2012, 16:31)

   hash [anonim] i-a raspuns lui Andrei

   o solutie de compromis 1,2 ani, pana face 7-8 ani. pe urma sta singur acasa, pana vii tu de la munca (apropo, scoala-te la 6 ca sa ajungi la 8, ca la 17 cel tarziu sa fii acasa, cu piciul).

   de la 7 ani am stat singur acasa dupa scoala, pana veneau parintii.
   • 0 (0 voturi)    
    Poate fi o solutie (Joi, 23 februarie 2012, 23:28)

    usand100 [utilizator] i-a raspuns lui hash

    Asta este programul de acum, cu gradinita. Dar in ziua de azi, cel putin in Bucuresti, nu cred ca se mai poate aplica solutia cu cheia de gat.
    Cred ca cel putin pana la 10 - 11 ani, va trebui sa o duc si sa o aduc de la scoala - deci e fetita.
    Si nu vreau after school gratuit; sunt dispus sa platesc, dar nu pot plati 13 - 15 milioane cat cere o bona serioasa in Bucuresti.
  • 0 (0 voturi)    
   evaluare? (Joi, 23 februarie 2012, 17:06)

   Marinela [anonim] i-a raspuns lui Andrei

   Andrei, poate ma lamuresti, caci intru si mai rau in ceata; eu stiam ca evaluarea se face doar in cazul in care se opteaza pentru inscrierea copilului in clasa I, in anul scolar 2012-2013, nicidecum pentru inscrierea in clasa 0...
   • 0 (0 voturi)    
    evaluare (Joi, 23 februarie 2012, 19:35)

    Alsta [anonim] i-a raspuns lui Marinela

    Copii care implinesc 6 ani intre 1 sept 2012 si 31 dec 2012 trebuie evaluati pntru inscriere la pregatitoare.
    • 0 (0 voturi)    
     Multumesc pentru raspuns, Alsta (Joi, 23 februarie 2012, 23:24)

     usand100 [utilizator] i-a raspuns lui Alsta

     Evaluare se mai face pentru intrarea in clasa I pentru cei nascuti intre 01.01.2006 si 31.08.2006
 • +2 (2 voturi)    
  mda... (Joi, 23 februarie 2012, 16:05)

  me [anonim]

  "22 de state europene stabilesc prin lege debutul invatamantului obligatoriu la 6, 5 sau 4 ani."

  eu propun ca scoala sa inceapa la 2 ani... daca poate sa mearga se poate duce si la scoala

  secolu asta al vitezei in care firmele si staul vor cat mai repede sa exploateze oamenii este de-a dreptul aberant...
  o sa se ajunga sa nu-si mai recunoasca copii parintii... pai sunt dusi la scoala la 4-5 ani... parintii muncesc 10 ore/zi ...
  • +1 (1 vot)    
   22 state... (Joi, 23 februarie 2012, 16:34)

   DV [utilizator] i-a raspuns lui me

   Dar nu se spune ca nicaieri nu se termina ziua de scoala la 12.00 ca in Romania, in general scolile au cantine si un soi de after-school inclus, se termina dupa 15.00-16.00 de regula.
  • -1 (3 voturi)    
   nu este nimic aberant. (Joi, 23 februarie 2012, 16:39)

   hash [anonim] i-a raspuns lui me

   daca cel mic poate, nu vad de ce ar pierde timpul. daca ai avea copil ai sti deja ca poti ajunge in situatia in care cel mic se plictiseste, colegii sai fiind in urma. asta nu e prea bine, pentru ca poate ajunge sa faca pe grozavul - autosuficienta, ingamfare, delasare.

   ba din contra, eu zic ca e foarte bine sa nu mai depindem asa mult de varsta. in felul asta clasele vor fi mai omogene dpdv al dezvoltarii intelectuale a copiiilor.

   daca ai fi fost dascal, ai fi stiut ca e mult mai usor sa antrenezi la studiu un grup de copii de acelasi nivel; pentru ca altfel risti ca unii sa se plictiseasca, in timp ce altii pot sa nu ajunga sa inteleaga - frustrari de ambele parti, de vreme ce tu predai la nivelul mediei.

   eu propun sa te gandesti mai mult inainte sa exprimi pareri despre lucruri la care nu te pricepi prea bine. generalizarile astea de tip 'mos Teaca' le cunoastem cu totii foarte bine; ele se incadreaza la categoria 'zgomot'. incearca sa nu mai judeci in clisee. nu ai decat de pierdut, plus ca te auto-ambalezi degeaba :)
   • +2 (2 voturi)    
    dezvoltarea socio-emotionala si mediile de lucru (Joi, 23 februarie 2012, 18:22)

    probleme [anonim] i-a raspuns lui hash

    doua obiectii - impotriva cliseelor cu care veniti dvs :D

    - dezvoltarea socio-emotionala este mult mai importanta decat cea cognitiva la varsta aceasta. copilul poate fi un mic Einstein - caz in care oricum va depasi repede ce se face la nivelul clasei intai. dar daca acel copil are probleme de socializare, daca eul sau social nu e inca bine consolidat etc. - atunci faptul ca intra intr-o clasa in care restul sunt mai mari ca varsta il va expune instantaneu manipularii celor mai mari.
    or, din ce am vazut eu - evaluarea psihologului nu acopera acest aspect. dupa o astfel de evaluare, un copil cu probleme de socializare, dar apt dpdv intelectual este considerat apt pt clasa I - ceea ce este o greseala.

    - in al doilea rand, clasele "omogene" risca sa nu ajute copilul sa isi formeze acel eu social. daca toti din jurul sau sunt asemanatori in ce priveste preocuparile, dezvoltarea intelectuala etc. - atunci se va simti in continuare ca in familie. cum va incasa socul intrarii in lumea reala, eterogena, inegala atunci cand aceasta se va produce?

    este, prin urmare, vorba despre un echilibru foarte fragil pe care sistemul educational ar trebui sa-l respecte: echilibrul dintre maturitatea emotionala a copiilor si nevoia lor de socializare in medii cat mai diverse, echilibrul dintre sensibilitatea vulnerabila la traume si necesitatea de a invata sa faca fata, treptat, agresiunii lumii exterioare.
    or exact asta NU urmareste invatamantul romanesc: nr de psihologi scolari este ridicol de mic, nr elevilor in clase este imens - indiferent ca-i vorba despre copii cu aptitudini normale de invatare sau despre copii cu probleme grave cognitive sau emotionale.

    in conditiile in care scolile sunt intesate de "cazuri sociale" - de copii turbulenti, alienati, agresivi proveniti din familii cu nivel inalt de promiscuitate, infractionalitate, violenta - sistemul de invatamant transfera aceasta presiune asupra copiilor, in loc sa o rezolve la nivelul parintilor.
    • 0 (0 voturi)    
     cred ca.. (Joi, 23 februarie 2012, 23:23)

     hash [anonim] i-a raspuns lui probleme

     puneti problema in mod gresit.

     inca de la gradinita exista copii mai cumiti sau mai turbulenti. invata sa coopereze/socializeze cu ei, ori echilibrul emotional si modalitatea de interactiune este deja formata. mai ales la micul einstein!

     ma deranjeaza extraordinar de mult cocoloseala parinteasca. oricum copiii interactioneaza in scoala cu alti copii de toate varstele. ca sunt si mici delicventi in formare printre ei, nu e un secret. cocoloseala acasa nu ajuta. (ca o paranteza, eu socializam in clasa I cu mici hoti de buzunare si batausi. ai mei n-au aflat decat tarziu ca ne bateam cu curelele de la ndragi in pauza ca ar fi facut atac de cord. ca sa nu mai zic ca spargeam 2-3 perechi de ochelari pe an.). copiii sunt rai intre ei, si orice am face noi adultii nu putem reglementa asta.

     trebuie sa va hotarati. daca sunt clase omogene dpdv al dezv. intelectuale, se seimte ca in familie cum sustineti, inseamna ca nu mai exista copii mai mari, vazuti ca probleme sociale, cum afirmati in paragraful anterior ? :) va contraziceti.

     ce intelegeti prin 'eu' social? personalitatea? asta se formeaza pe parcursul anilor.

     echilibru fragil? oh, nu e cazul de atata cocoloseala. tratati-i ca niste mici adulti. va vor multumi cand vor creste mari.

     sa-mi aratati mie un parinte care recunoaste ca al sau copil are probleme de socializare si eu il mananc. copilul lui e cel mai cuminte, silitor etc. si daca recunoaste, nu e in stare sa faca ceva pentru ca asa l-a crescut. el, parintele, este primul vinovat. copilul este stricat de mediul de acasa, in primul rand. aici putem discuta mult. de fapt puteti sa va dati foarte usor seama de asta urmarind modul cum se comporta copiii la varste mici. sunt oglinda fidela a parintilor. scoala incearca sa mai repare pe ici pe colo. dar primul vinovat este parintele.
     • 0 (0 voturi)    
      vorbiti in cunostinta de cauza? (Vineri, 24 februarie 2012, 8:46)

      probleme [anonim] i-a raspuns lui hash

      - nu cred.

      eu da. sunt parinte si sunt cadru didactic. vad zilnic zeci si sute de elevi, plus al meu copil. si da, recunosc probleme de socializare, in primul rand la al meu, dar si la colegi de gradinita de-ai sai. pentru ca asa ceva exista si daca vrei sa-l ajuti sa se dezvolte armonios trebuie sa intelegi exact ce comportament si cand se formeaza.
      vad aceleasi probleme de socializare - nerezolvate - la multi dintre elevii mei, si vad parinti care aleg sa le ignore.

      nu vad nicio cocoloseala in a opta pentru medii adecvate si pentru rezolvarea problemelor. daca optiunile sunt: lasa-i sa se descurce singuri si obtii 30% perdanti; sau monitorizeaza ce se intampla si scazi proportia perdantilor, adica a celor inadaptati, la 5% - atunci consider, evident, ca varianta 2 e mai buna.

      nu vad nicio cocoloseala in a pune la dispozitia copilului medii cat mai diverse pentru a-l ajuta sa intre in contact cu necunoscuti, dar a veghea in acelasi timp ca respectivele medii sa nu ajunga la violenta si la fenomene de bully-ing (intimidare) extreme.
      (a, nu sunt psiholog - prin eu social inteleg fatetele pe care un om si le foloseste in relatia cu ceilalti, in functie de necesitatile de comunicare ale fiecarui caz in parte; e de preferat ca acestea sa fie distincte de eul sau propriu, astfel incat sa poata fi obiectiv si greu influentabil - tine de comportamentul in cadrul grupului, si incepe sa se formeze inca de pe la 6 ani).

      un exemplu natural :D - uitati-va cum se joaca animalele salbatice cu puii lor - ii expun la agresivitate, dar moderata. e acea joaca de-a lupta. e si motivul pentru care un copil crescut cu un control al nivelului de agresivitate la care-i expus va deveni un adult mai coerent decat unul traumatizat in familie (sau in scoala) de violenta extrema. da, sunt copii care rezista violentei (exacerbate - in Romania) din scoala - dar mai tarziu: dupa 11-12 ani. nu la 6 ani, cand procesul de formare a personalitatii e inca in curs.
      se spune: "cei 7 ani de-acasa"
  • 0 (0 voturi)    
   ... (Joi, 23 februarie 2012, 16:48)

   un oarecare [utilizator] i-a raspuns lui me

   cineva vede dincolo de titlu...
   faith in RO...restored...
  • 0 (0 voturi)    
   clei.... (Joi, 23 februarie 2012, 16:49)

   mgc [anonim] i-a raspuns lui me

   N-ai inteles nimic!
 • +1 (3 voturi)    
  goana dupa epuizare (Joi, 23 februarie 2012, 16:57)

  dana [anonim]

  Lasati copiii in pace, sa doarma bine, sa-si consolideze sistemul imunitar, sa se joace, sa cunoasca mai degraba natura inconjuratoare, generoasa si frumoasa, decat natura umana, atat de meschina si bolnava dupa profit si eficienta...
  • +1 (3 voturi)    
   nu se doreste asta! (Joi, 23 februarie 2012, 17:13)

   ChavaLito [anonim] i-a raspuns lui dana

   ei doresc ca ... copilul tau al meu al tuturor sa devina un sclav , un angajat ... astia care "conduc" lumea nu doresc o societate prospera desteapta si morala ... asta e impotriva intereselor lor ... un sfat din partea mea: nu va vaccinati copilul daca doriti sa fie sanatos dpdv fizic si psihic !!! noua generatie a oamenilor destepti va fi formata din cei care nu s'au vaccinat. folositi gandirea critica ... de ce de la o varsta asa frageda (5 - 10) sa va otraviti copii cu niste substante NEUROTOXICE (mercur) pe care Toate companiile farmaceutice il folosesc introduc in vaccin
   • +1 (3 voturi)    
    asa o gugumanie.. (Joi, 23 februarie 2012, 18:03)

    hash [anonim] i-a raspuns lui ChavaLito

    mai rar.

    cum sa nu-ti vaccinezi copilul?! adica tu arunci la gunoi toate descoperirile de la Pasteur incoace? chiar vrei sa te blesteme, cand s-o imbonlavi grav, ca n-ai avut minte tu, om mare, cand a trebuit?

    nu pot sa cred ce citesc.
  • -1 (1 vot)    
   natura inconjuratoare.. (Joi, 23 februarie 2012, 18:11)

   hash [anonim] i-a raspuns lui dana

   se cunoaste prin studiu. o gramada de oameni au inventat / descoperit o gramada de concepte pana la noi.

   rolul copiilor nostri e sa cladeasca pe aceasta baza de concepte.

   copiii nostri iau ce-i mai bun in noi, sunt si vor fi mult mai destepti decat noi, atat ca baza de cunostinte cat si ca putere de sinteza si creatie intelectuala. e un fapt.

   intr-adevar nu toti.. :)
   • 0 (0 voturi)    
    concepte... (Vineri, 24 februarie 2012, 20:01)

    dana [anonim] i-a raspuns lui hash

    Scuze... CE sa cladeasca ?

    O lume plina de ura, de neincredere, de insingurare, de lacomie si aroganta ?
    Sa perpetuieze la nesfarsit ura conceptualizata de generatiile anterioare si actuale ?

    Stiti ce spunea Einstein ? "Imagination is more important than knowledge."
    Dar, pentru imaginatie ai nevoie de o minte deschisa, sanatoasa, de puterea si curajul de a gandi singur...
    Ori, la 5 ani, de cele mai multe ori copiii ii imita pe cei din jur. Nu discern. Iar daca timpul de joaca, bucuria de a fi liber si neconstrans se reduc, mi-e teama ca si capacitatea de visare scade drastic. Masa de manevra...
 • +2 (2 voturi)    
  ca sa fim intelesi : (Joi, 23 februarie 2012, 17:15)

  unu [anonim]

  orar cl 1 de miercuri : mate/rom/religie/ cun. mediului.
  2c+man. mate, 2c+man rom, 1c+1man rel. ,1c +1man cun. med.= 4 manuale , 6 caiete ,un penar dichisit
  +un pachetel acolo discret +ghiozdanul = 4 kile fix.
  la un copil de 5 ani si 16 kile mi se pare ca avem o problema. (programa clasei 1 nu se subtiaza)
  ideea e ca se doreste scurtarea intervalului de copilareala si integrarea rapida pe piata muncii vezi programe de ucenicie ..sc. profesionale etc- macar sa stim care-i treaba si sa nu inghitim galusca cu copilul supradotat cu pampers si laptop
  • -2 (2 voturi)    
   da, si cand o mai creste, (Joi, 23 februarie 2012, 18:09)

   hash [anonim] i-a raspuns lui unu

   din cauza atitudinii asteia protectoare, de nemunca, o sa-ti 'copilareasca' la cafenea, in chiul de la ora ca, nu-i asa, e surmenat(a), si se va drege cu-o tigara. pot da exemple concrete daca doresti.

   daca nu-ti inveti copilul de mic ca viata e o competitie, o sa creasca un frustrat.

   in fine, cineva va trebui sa spele buzile si in viitor. asta daca nu o sa ingroase randurile noii generatii de interlopi.
   • +2 (2 voturi)    
    se vede ca te pricepi la educatie! (Joi, 23 februarie 2012, 18:47)

    basile [anonim] i-a raspuns lui hash

    de la 3 ani, cu curea, ca sa iasa om din el!
    • 0 (0 voturi)    
     se vede ca ai vederi limitate.. (Joi, 23 februarie 2012, 23:30)

     hash [anonim] i-a raspuns lui basile

     de-mi pui vorbe in gura. competitie nu insteamna bataie.

     este problema ta ca nu stii sa trezesti interesul copilului pentru studiu, sau pentru orice fel de activitati, ca nu stii sa-i deschizi ochii asupra lumii.

     am antrenat produsul cocoloselii multor parinti ani de zile si cred ca pot sa am o parere. ca din pacate parintilor nu le convine nu am ce face.

     tine-ti copilul mai departe in puf. ne plac "Dl. Goe", "Vizita", "Lantul Slabiciunilor", dar, oare, ne dam seama la timp cand/unde apar ele in mediul nostru?
 • 0 (0 voturi)    
  Glumeste cand spune "Invatatorul va duce elevii di (Joi, 23 februarie 2012, 17:29)

  Acelasi cadru didactic????? [anonim]

  Stie ce vorbeste cand spune "Invatatorul va duce elevii din clasa pregatitoare pana in clasa a IV-a"? S-a interesat in teritoriu ca e asa? Sau primeste raportari maretze si le crede.
  Poate invatatorul care preia clasa 0 sa fie un/o pensionar/pensionara sau un/o suplinitor/suplinitoare si atunci are dreptate. Sa intrebe (ca la clientul misterios) invatatoarele de clasa a 4-a ce clasa vor lua?
 • +3 (3 voturi)    
  un copil de gradinita la WCul scolii?? (Joi, 23 februarie 2012, 18:45)

  cine nu are copil, sa nu posteze [anonim]

  oare ce va face? Nici nu ajunge la pisoar, care, folosit de baietii mari, e o mizerie!

  Sau Oana Badea nu se gandeste la "detalii"?
  • +1 (1 vot)    
   acesti imbecili au desfiintat orele de dirigentie (Joi, 23 februarie 2012, 19:06)

   vai [anonim] i-a raspuns lui cine nu are copil, sa nu posteze

   din liceu...
   ce sa le mai ceri?

   psihologia si sociologia sunt cenusaresele societatii romanesti. sunt chemate doar sa mature cioburile dupa ce nimic nu mai poate fi salvat.

   as adauga: cine nu a petrecut macar o zi intr-o scoala de nivel mediu din Romania sa nu-si dea cu presupusul.
   scoala romaneasca administreaza copiilor violenta in doze fatale. ameliorarea mediilor scolare este, insa, o problema "secundara" - mai important este sa ai cat mai multi cobai la dispozitie.
   • 0 (0 voturi)    
    si? (Joi, 23 februarie 2012, 23:45)

    hash [anonim] i-a raspuns lui vai

    ce te opreste sa ceri reintroducerea orelor? FA ceva.

    mda, e usor sa injuri sistemul. omule, sistemul suntem toti! cat timp o sa postam injuraturi pe forumuri, nu facem nimic.

    eu as zice mai degraba ca parintii sunt tare eterogeni, tare dezbinati. si unora practic nu le pasa de copiii lor. a, n-avem timp sa luam atitudine? buna scuza.

    imi aduc aminte ca si pe vremea mea scoala era exact la fel - wc-uri murdare, rupte, mizerie, banci rupte, ne bateam, prastii cu bolduri in forma de U, tuburi de spray cu orez, pungi cu apa de la etaj, chiusoare, carbid (!), cornete (unele erau si cu ac in varf), bulgareala, bataie la iesire dupa ore etc. oi fi fost eu la o scoala mai de nebuni. dar eram destul de tampiti si pe vremea aia.

    lucrurile astea tin de educatia de-acasa. si de multe ori si parintii au carente mari.
  • 0 (0 voturi)    
   Sau tigarile care se fumeaza la baie? (Joi, 23 februarie 2012, 23:31)

   usand100 [utilizator] i-a raspuns lui cine nu are copil, sa nu posteze

   Si asta e o problema reala. Un copil se poate inhiba din cauza acestui lucru
 • 0 (0 voturi)    
  inscrierea in clasa pregatitoare (Vineri, 24 februarie 2012, 2:01)

  Emilia [anonim]

  Indiferent de ceea ce declara dl. consilier Funeriu, noi, ca parinti, nu putem opta la ce scoala ii trimitem pe copiii de 6 ani. Dar trebuie sa ii inscriem. In plus, nici nu stim cum va arata programul copiilor nostri incepand cu 1 sau 15 septembrie 2012. Mediul scolii: incert. In aceeasi scoala raman incepand de acest an, si clasele a IX-a. Cati copii, de cate varste, in cate incaperi, grupuri sanitare, cu alte cuvinte, in ce conditii? Nu stim. Dar trebuie sa ii dam la scoala. Psihologic, dupa ce varsta 6-7 ani este una la fel de fragila ca cea a pubertatii, noi le servim niste probleme suplimentare: accesul "liber" la comportamentul tinerilor de clasa a 8-a, a 9-a: in curtea scolii, pe culoare, in toalete. Atentie, nu in scolile pentru care optam, ci in scolile pentru care "opteaza" inspectoratele scolare care fac circumscriptiile. Noi, ca si parinti, nu mai avem dreptul sa ne protejam copiii. Dl. Funeriu vorbeste de secretari de stat care dadeau telefoane pentru inscrieri? Eu as vorbi acum de copii de angajati in invatamant (parintii nelucrand neaparat la scoala la care isi inscriu copiii) care au prioritate fata de copiii cu frati mai mari in acea scoala. Tot discriminare pozitiva e si aceasta?
  • 0 (0 voturi)    
   nu-i chiar asa (Vineri, 24 februarie 2012, 10:15)

   nu [anonim] i-a raspuns lui Emilia

   sunt cadru didactic. trebuie sa-mi inscriu copilul la scoala. nu vreau la scoala de circumscriptie. m-am dus la secretariatul scolii la care vreau sa-mi inscriu copilul - doamna secretara mi-a spus ca in martie e prima faza de repartizare a copiilor din circumscriptie, iar apoi, prin aprilie, vin cu cererile de inscriere parintii din afara circumscriptiei. asa ca voi depune atunci dosarul.

   asta-i tot. nu stiu sa existe vreo conditie speciala pt copiii de cadre didactice - ar fi aberant. de altfel, scolile sunt in cautare de elevi, numarul acestora este in continua scadere - motiv probabil si pentru aceasta goana dupa elevi a ministerului. personal, as fi preferat mentinerea grupei pregatitoare - obligatorii - in cadrul gradinitelor.
 • 0 (0 voturi)    
  opreste-te! (Vineri, 24 februarie 2012, 9:05)

  aschie [anonim]

  un creier asaltat de informatii de la o varsta cat mai frageda poate este mai performant (ca si un computer) dar este mai obosit. Oamenii, azi, sunt hiperstimulati, de multe ori informatia nici nu mai are timp sa faca tot traseul si nici sa se mai aseze in forma de convingeri, valori, trairi, etc. Omul este vazut ca "a face" si nu "a fi". Sunt copii care incearca zeci de activitati extrascolare si ajung sa nu mai faca nimic, sa nu-i mai intereseze nimic, sa nu mai reactioneze la nimic. Bomba informatica pe care o poarta in cap'sorul lor trebuie sa se dezintegreze si ei sa se simta mai usurati. Credem ca multa informatie face copilul destept si eu va spun ca doar informatia utila ajuta creierul, corpul si psihicul sa traiasca. Vezi adolescenti, tineri blazati. Nu mai au nici-un interes si purtarea pantalonilor lasati in jos pe fund pana...la un punct :) imita stadiul primei copilariei. Vor sa retraiasca sau sa traiasca acea faza atat de necesara, acel "a fi" lipsit de griji, intr-o lume in care ei sunt centrul (egocentrismul acum nu mai este specific copilariei ci adultului dpdv cronologic dar ne-adultizat dpdv afectiv). Copilul este vazut ca un mic adult concentrat pe A FACE. Cu agenda, orar, programari, etc. Ca si timp este hiperstructurat iar cand iese din acea structura se face bucati: depresie, gol interior, acel A FI (fiinta, individualitate, singularitate, unicitate, valoare, etc. nu se simte). Toti parintii care sunt incantati de cat de bine este structurat copilul lor, ce randament da in diferite activitati ca si cum i-ar place totul si nu mai poate distinge intre preocupari, care isi privesc copilul din perspectiva perfectionista sa fie atenti la semnale. Copilul nu trebuie sa multumesca doar adultul ci sa fie si el multumit. Cum vezi asta? in nici un caz folosind parametrii pa care ii foloseste un adult in autoevaluare. Observati cu atentie si puneti intrebari. Ascultati si veti afla. Traiasca viata, traiasca plimbarea in aer liber :)
 • 0 (0 voturi)    
  clasa pregatitoare la scoala (Vineri, 24 februarie 2012, 18:01)

  monib [anonim]

  Mare atentie la violenta din scoli! Scolile au resurse putine si copiii mici sunt mai putin rezistenti la diversele traumatisme la care sunt expusi!
  Din pacate ne-am convins pe propria piele ca la scoala trebuie dat cat mai tarziu posibil, deoarece scoala nu il fereste de agresiune si violenta!

  Ideea nu e rea daca ar exista resursele necesare : mai putini copii in clasa,mai mult personal de supraveghere,posibilitate de afterschool in aceeasi scoala...personal motivat;cum nu exista, e un fel de scapa cine poate....
  Unii care tocmai au patit-o..la clasa I


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by