Sindicatele din Educație continuă greva și vor ține vineri un nou mare protest în fața Guvernului și, apoi, a Palatului Cotroceni, la care sunt așteptate aproximativ 20.000 de persoane. Foarte important, vineri este ultima zi de încheiere a mediilor pentru elevii de clasa a XII-a și pentru înscrierea la Bacalaureat. De asemenea, luni ar urma să înceapă probele de competențe pentru Bac, iar Ministerul Educației trebuie să ia o decizie în privința acestora dacă greva profesorilor va continua.

Cadrele didactice, protest la CotroceniFoto: Hotnews / Adrian Vasilache

Protestul va începe în jurul orei 11:00 în Piața Victoriei, iar la ora 12:30 manifestanții vor pleca din fața Guvernului spre Palatul Cotroceni unde ar trebui să ajungă în jurul orei 15:00, potrivit programului trimis Primăriei Capitalei.

Municipalitatea va autoriza manifestațiile profesorilor, a spus miercuri primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan. „Evident, vom autoriza toate protestele”, a declarat edilul.

Peste 10.000 de cadre didactice au protestat în 25 mai în centrul Capitalei, inițial în Piața Victoriei, de unde au mers în marș până la Parlament, în cea de a patra zi a grevei generale.

În 30 mai, au ieșit în stradă peste 20.000 de angajați din învățământ, mulți dintre ei venind cu autocarele din alte județe. După ce au protestat în fața Guvernului, profesorii au plecat în marș până la Palatul Cotroceni: „Nu cedăm, ghinion!”.

Greva din Educație continuă

Peste 134.000 de angajați din învățământ, adică 86,93% din totalul membrilor de sindicat care au semnat referendumul pentru declanșarea grevei generale, continuă această acțiune începută în 22 mai, conform datelor transmise miercuri de federațiile sindicale.

Luni ar urma să înceapă examenul de bacalaureat 2023, cu probele de competențe.

Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat că deocamdată calendarul examenelor naționale rămâne neschimbat, însă probele de competențe de la bacalaureat 2023, care ar trebui să înceapă luni, ar putea fi suspendate și echivalate cu notele obținute de elevii de clasa a XII-a în timpul liceului, dacă greva se va prelungi.

Deca susține că nu va exista situația în care mediile nu vor fi încheiate, iar elevii nu își vor putea da examenele.

Guvernul spune că va adopta un memorandum care să ducă la încetarea grevei

Guvernul a anunțat miercuri că va adopta un memorandum privind majorările salariale ale personalului din Educație prin noua lege a salarizării. Ligia Deca a susținut că anunțul Executivului „ar trebui să ducă la o încetare a grevei”.

În memorandum - document fără putere de lege - se prevede că noua lege va avea la bază principiul potrivit căruia salariul de bază al profesorului debutant/ asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2023.

De asemenea, stabilirea unei prevederi în contractul colectiv de muncă la nivel de sector „învățământ preuniversitar”, prin care pe perioada concediului de odihnă, precum și pentru zilele de concediu plătit, personalul din învățământ va avea dreptul la o indemnizație de concediu calculată în raport cu numărul zilelor de concediu înmulțite cu media zilnică a salariului de bază și a sporurilor/ indemnizațiilor de care beneficiază, potrivit legii, corespunzător fiecărei luni calendaristice în care se efectuează concediu de odihnă, se arată în document.