Ministrul Educației, Ligia Deca, susține că nu va exista situația în care mediile nu vor fi încheiate, iar elevii nu își vor putea da examenele. Ea a mai spus, miercuri, la Euronews, că anunțul guvernului privind adoptarea unui memorandum privind salarizarea profesorilor „ar trebui să ducă la o încetare a grevei”.

Ministrul Ligia DecaFoto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ea a spus că „nu are rost să discutăm” despre câți profesori mai sunt în grevă și că important este să fie respectat calendarul examenelor, iar asta se va putea ști cu certitudine vineri.

  • „Demersul de astăzi (decizia de adoptare a unui memorandum - n.r.) ar trebui să ne ducă la o încetare a grevei, bazându-ne pe încrederea faptului că profesorii vor primi ceea ce cu legitimitate au solicitat, și anume o salarizare decentă și investiție în Educație.(...)
  • Ziua de vineri este importantă din perspectiva evaluării modului în care continuăm, nu există situația în care nu se finalizează situațiile școlare sau examenele. Toată lumea va avea mediile încheiate, toată lumea va avea situațiile încheiate.
  • Ceea ce este într-adevăr dependent de alegerea federațiilor sindicale și cadrelor didactice care sunt în grevă este calendarul, iar acolo facem un pas către dumnealor cu acest memorandum, în ideea de a adăuga încredere.”, a declarat Ligia Deca pentru Euronews România.

Deca a mai spus că Guvernul își va respecta angajamentul de a mări salariile profesorilor, conform înțelegerii făcute cu sindicatele din Educație, indiferent de cine va fi premierul României.

Guvernul a anunțat că va adopta un memorandum privind majorările salariale ale personalului din Educație prin noua lege a salarizării.

În memorandum - document fără putere de lege - se prevede că noua lege va avea la bază principiul potrivit căruia salariul de bază al profesorului debutant/ asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2023.

Profesorii au cerut stabilirea prin lege a faptului că salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, aplicarea grilei de salarizare pentru învățământ într-un termen mai scurt decât cei trei ani anunțați de Guvern, majorări de salarii și mai mari decât în ordonanța dată zilele trecute, acordarea, de la 1 ianuarie 2024, a cel puțin 15% din cheltuielile bugetului consolidat pentru învățământ.

Angajații din învățământ sunt în a treia săptămână de grevă generală.

Circa 183.000 elevi de clasa a VIII-a trebuie să susțină Evaluarea Națională, iar 142.000 de elevi de clasa a XII-a trebuie să susțină Bacalaureatul.

Înscrierea la examenul de Bacalaureat 2023 era programată să înceapă luni, 29 mai, iar Ministerul Educației a prelungit până la 9 iunie perioada de înscriere a candidaților la BAC, dar și încheierea situației școlare pentru elevii din anii terminali.

Conform calendarului actual, în 12 iunie ar urma să înceapă prima probă din cadrul competențelor, iar prima probă scrisă este programată din 26 iunie.

Evaluarea Națională 2023 pentru elevii clasei a VIII-a ar urma să înceapă în 19 iunie, cu proba la Limba română, iar înscrierea la Evaluarea Națională era programată să înceapă de marți, 6 iunie. Calendarul examenelor naționale - Evaluarea Națională și Bacalaureat - rămâne deocamdată nemodificat, a anunțat marți ministrul Educației.