​Miercuri, în cea de a treia zi a grevei generale din educație, Guvernul a modificat prin ordonanță Legea dialogului social, astfel încât profesorilor protestatari le-ar putea fi afectată vechimea în muncă, reclamă Liderul Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, Marius Nistor.

Protest al sindicatelor din educatie în fața GuvernuluiFoto: INQUAM Photos / Octav Ganea
  • „Au promovat prin ordonanță de urgență modificarea legii dialogului social, în sensul în care din momentul acesta cadrele didactice care intră în grevă ar fi afectate la vechime.
  • Deci, iată răspunsul unui guvern care are tupeul să vină să spună cât de interesat este de soarta învățământului românesc”, a declarat Marius Nistor la Antena3, conform Edupedu.ro.

Conform surselor Edupedu.ro, pe lângă afectarea vechimii angajaților care intră în grevă după intrarea în vigoare a ordonanței, ar putea fi afectată și participarea la Definitivat pentru tinerii profesori. Aceștia, prin participarea la grevă, ar putea să nu mai facă vechimea necesară pentru a putea participa la examenul de definitivare în Învățământ.

Ordonanța de Urgență a fost adoptată miercuri de guvern, publicată în Monitorul Oficial joi, în ziua mitingului cadrelor didactice, și vizează modificarea și completarea Legii nr. 367/2022 privind dialogul social și a Legii nr. 53/2003 - Codul muncii.

În Legea 367/2022, la articolul 160, alineatul 1, a fost introdusă următoarea prevedere:

  • „Pe toată durata participării la grevă contractul individual de muncă sau raportul de serviciu al angajatului se suspendă la inițiativa angajatului. Pe perioada suspendării se mențin doar drepturile de asigurări de sănătate”.

În forma anterioară era prevăzut că în perioada grevei contractul de muncă „se suspendă de drept”. Pentru suspendari de drept, vechimea într-un domeniu nu e afectată, în timp ce pentru suspendări la cererea angajatului vechimea se întrerupe, scrie Edupedu.ro.

Peste 150.000 de cadre didactice și peste 70.000 de angajați din categoria personalului didactic auxiliar și nedidactic sunt în grevă generală de luni.

Peste 10.000 de cadre didactice au protestat în centrul Capitalei, inițial în Piața Victoriei, de unde au mers în marș până la Parlament, în cea de a patra zi a grevei generale. Și vineri câteva mii de profesori au protestat în stradă, în fața sediilor prefecturilor, la Craiova, Sibiu, Suceava, Timișoara, Iași, Hunedoara, iar pentru luni sunt programate astfel de proteste și în alte orașe, precum Galați și Brăila, a spus liderul Federației Sindicatelor din Educație.

CITEȘTE ȘI: