Preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi Învăţământ Preuniversitar, , Iulian Cristache, a susținut duminică, după ce Guvernul a anunțat pregătirea unei OUG pentru voucherele deja anunțate și ferm respinse de cadrele didactice, că modelul de comunicare al Executivului este de neînțeles și că nu ar fi trebuit să iasă cu o astfel de informare înainte de o nouă întâlnire cu sindicatele.

Iulian Cristache, Asociația parintilorFoto: Agerpres

„Nu înţeleg modul de comunicare al Guvernului. Sunt convins că domnul Cărbunaru nu iese de bună voie să declare ce doreşte domnia sa. De cine este împins? De PNL, de PSD? Dacă ar fi de amândouă, la pachet, este grav, înseamnă că sunt şanse mici să vorbim de o înţelegere rapidă. Cum să faci astfel de «daruri», care mai mult agită, înaintea unei noi întâlniri?”, a scris Iulian Cristache, duminică pe Facebook.

El a adăugat că pare că Guvernul nu doreşte un dialog.

„Adevărat că şi sindicatele şi-au schimbat cererea, de la 15% la 25%, dar se pot găsi soluţii la jumătate. Practic, vorbim de acoperirea inflaţiei, nu de altceva. Stopaţi jocul ăsta de şah, devine periculos!”, a completat Cristache.

El a mai declarat, duminică la Digi 24, că declaraţia de la Guvern a lui Dan Cărbunaru vine „fix ca nuca în perete”, scrie news.ro.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a anunțat duminică la prânz că a fost „pregătită” Ordonanța care „va asigura majorări ale veniturilor pentru personalul didactic, auxiliar și nedidactic”.

Este vorba, de fapt, despre aceeași ofertă făcută și până acum și respinsă vehement de către cadrele didactice - o primă de 2.500 de lei pentru profesori, pentru „cariera didactică” și 1.000 de lei pentru personalul nedidactic.

Declaraţiile au venit în condiţiile în care sindicaliştii din educaţie afirmă că nici până la această oră nu au primit invitaţii pentru o nouă rundă de negocieri cu reprezentanţii Executivului. Profesorii cer o mărire a salariilor cu 25%.

După anunțul de la Palatul Victoria, cele două federații sindicale reprezentantive au spus că greva în învățământ va continua.

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” spun că „Guvernul este singurul responsabil pentru continuarea acestei forme extreme de protest”.