​Varianta de admitere la liceu în limita a 60% din locurile pe profilurile cu concurență dă de fapt două șanse fiecărui elev, a spus joi Ligia Deca, ministrul educației. „Chiar dacă un copil ar avea o zi prostă în ziua de admitere, el are șansa să concureze din nou pe baza repartizării computerizate, pe baza notelor de la Evaluarea națională”, susține Ligia Deca.

Admitere liceu eleviFoto: Agerpres
  • „După Evaluarea națională elevii merg la concursul de admitere și sunt 2 variante - fie intră pe locurile pentru care concurează, fie nu reușesc și atunci mai au șansa să opteze pentru acel profil la acel liceu în contextul celor 40% din locuri care se vor baza pe repartizare computerizată pe baza notelor de la Evaluarea națională.”, a declarat joi Ligia Deca, ministrul Educației, la finalul ședinței de Guvern.

Proiectele de legi privind Învățământul preuniversitar și Învățământul Universitar au intrat joi în procesul de avizare interministerială, iar Guvernul vrea să adopte aceste legi până pe 23 martie.

În proiectul Legii Învățământului Preuniversitar s-a introdus ideea de concurs de admitere la profilurile liceelor unde există concurenţă dovedită în ultimii ani dacă liceele vor să scoată aceste locuri prin concurs.

  • „Pentru acele profiluri pe care le doresc scoase la concurs liceele pot alege două probe pliate pe profil. De exemplu, pentru Științele naturii pot alege chimia şi biologia în aşa fel încât să poată selecta dedicat pentru potrivirea cu profilul respectiv.
  • Pentru 60% din locurile de pe profilurile vizate se poate da concurs, 40% din locuri rămânând în repartizare computerizată. Din aceste 40%, prioritate pe 10% dintre acestea vor avea elevii cu cerinţe educaţionale speciale sau elevii de etnie rromă.”, a declarat Ligia Deca în 27 februarie la prezentarea acestor proiecte.

Repartizarea computerizată se va face după Evaluarea Națională și după concursul de admitere la liceu.