Proiectul de lege privind învăţământul superior prevede că mandatul rectorilor este de cinci ani şi poate fi reînnoit o singură dată, o persoană neputând fi rector mai mult de 10 ani, conform proiectului Legii învățământului universitar publicat luni de Ministerul Educației.

Ligia DecaFoto: Guvernul Romaniei

Proiectul Legii învățământului preuniversitar și cel al Legii învățământului universitar au fost prezentate luni de ministrul Educaţiei, Ligia Deca, criticată pentru lipsa de transparenţă privind aceste legi.

Cele două proiecte au fost publicate luni pe site-ul Ministerului Educației, unde vor sta în dezbatere publică 10 zile.

  • Consultă aici Legea Învățământului Superior
  • „Mandatele rectorilor sunt limitate în mod clar. Durata unui mandat de rector este de cinci ani. Un mandat poate fi înnoit doar o singură dată, iar o persoană nu poate fi rector în aceeaşi universitate mai mult de zece ani, indiferent de întreruperile celor două mandate", a precizat Deca, într-o conferinţă de presă.

Întrebată de ce se începe numărătoarea mandatelor rectorilor de la zero şi nu se iau în calcul şi celelalte mandate pe care le-au deţinut, Ligia Deca a răspuns: „Nu începem numărătoarea de la zero. Singura chestiune pe care juriştii mi-au spus-o este că legea nu retroactivează, nu pot să fac o prevedere care este inclusă într-o lege care intră în vigoare într-o anumită zi să se aplice şi în urmă”.

Potrivit acesteia, procedura pentru acordarea, retragerea, anularea titlurilor de doctor este una clară şi transparentă în acord cu cadrul legislativ existent, inclusiv cu deciziile Curţii Constituţionale.

  • „Am considerat că este nevoie să aducem mai multă transparenţă şi să punem mai mult accent pe prevenţie. Cum facem asta?
  • Nu se mai poate renunţa unilateral la titlul de doctor. Tezele devin documente publice.
  • Înainte de susţinerea lor există 90 de zile în care ele vor sta într-o platformă publică, în aşa fel încât oricine doreşte să le poată consulta şi să poată sesiza eventuale abateri de la etica universitară înainte ca teza să fie susţinută în comisia respectivă. Universităţile analizează în primă instanţă sesizările de plagiat”, a spus Ligia Deca.

În cazul în care sunt suspiciuni cu privire la decizia Comisiei de etică a universităţii, CNATDCU va rezolva contestaţiile:

  • „În cazul în care CNATDCU decide că o teză este plagiată, există o direcţionare clară legală pentru ca cei care au emis diploma, adică rectorul, să meargă în instanţă şi să ceară anularea titlului sau dacă nu a produs încă efecte juridice o poate revoca.
  • Se poate retrage acreditarea domeniului din cadrul universităţii ca instituţie organizatoare de doctorat, ceea ce înseamnă retragerea dreptului universităţii de a mai admite noi studenţi la doctorat.
  • În cazul în care se constată abateri mai grave sau repetate, se poate merge până la retragerea autorizaţiei de funcţionare a instituţiei de învăţământ superior”.

În proiect sunt prevăzute şi sancţiuni pentru conducătorii de doctorat, membrii comisiei de susţinere sau alte persoane implicate în incidente dovedite de fraudare în procesul de emitere a titlurilor de doctor.