Inspectoratul Şcolar Judeţean Bacău a decis eliberarea din funcţie a directoarei Liceului Tehnologic „Dumitru Mangeron” din Bacău, unde un elev de 15 ani i-a sechestrat, bătut şi umilit pe doi dintre colegii săi, faptele având loc în una dintre băile unităţii de învăţământ şi fiind filmate. În cadrul anchetei interne, oficialii IŞJ au constatat „cel puţin şapte situaţii de bullying”, dintre care unele nu au fost raportate de către conducerea şcolii şi au conchis că acestea s-au produs în contextul „unui act managerial cu carenţe, cu breşe procedurale care au permis ca elevii să fie expuşi bullyingului şi violenţei”.

Elevi la scoalaFoto: Agerpres

Potrivit unui comunicat dat publicităţii de Inspectoratul Şcolar Judeţean (IȘJ) Bacău și citat de News.ro, cercetările realizate la Liceul Mangeron au arătat existenţa a cel puţin şapte situaţii de bullying şi violenţă între elevi începând din octombrie 2022, fapte cunoscute de conducerea unităţii de învăţământ, unele nefiind transmise către ISJ Bacău. Verificările inspectorilor şcolari au scos de asemenea la iveală „deficienţe manageriale ce privesc lipsa, respectiv incompleta sau greşita realizare a documentelor şcolare; ineficienţă în coordonarea activităţii din şcoală; permiterea creării unui climat nesigur pentru elevi”.

Ancheta internă a mai constatat că directoarea liceului nu a făcut o prioritate din rezolvarea conflictelor şi nici nu a intervenit pentru a-i proteja pe elevii cu cerinţe educaţionale speciale.

„Ţinând cont de gravitatea constatărilor, Consiliul de administraţie al Inspectoratului Şcolar Judeţean Bacău a votat, astăzi, 10.02.2023, eliberarea din funcţie a doamnei director de la Liceul Tehnologic Dumitru Mangeron Bacău. Aceasta decizie survine unui act managerial cu carenţe, cu breşe procedurale care au permis ca elevii să fie expuşi bullyingului şi violenţei”, a transmis IŞJ Bacău.

Controalele la acest liceu au avut loc după ce, luna trecută, un elev de 15 ani a fost arestat preventiv pentru lipsire de libertate în mod ilegal şi lovire sau alte violenţe, victime fiind doi colegi încadraţi în categoria celor cu cerinţe educaţionale deosebite.

Poliţiştii s-au sesizat din oficiu după ce jurnaliştii de la Ziarul de Bacău au scris că mai mulţi elevi ai Colegiului „Dumitru Mangeron” din municipiul Bacău i-au agresat pe cei doi colegi. Unul dintre agresori i-a lovit cu palmele peste faţă, i-a pus să stea în genunchi în faţa lui, să îi pupe mâna şi l-a băgat cu capul în vasul de toaletă pe unul dintre băieţii agresaţi.

În imagini se vede cum cei doi băieţi sunt forţaţi să intre în cabinele băii, deşi ei se opun.

Incidentul a avut loc, conform Inspectoratului Şcolar Judeţean Bacău, în 26 ianuarie şi nu a fost unul singular, agresorul fiind acuzat că anterior a mai dat dovadă de comportament neadecvat faţă de colegi, el fiind sancţionat cu scăderea notei la purtare şi avertisment.

Faptele tânărului bătăuş au devenit publice după ce bunicul unuia dintre elevi a postat filmarea cu agresiunea asupra celor doi elevi, pe Facebook.