Elevii claselor a XII-a vor susține examen la Limba română, indiferent de profil, iar o modificare importantă prin noua lege a educației va fi introducerea unei probe suplimentare de competențe. Cei de la profilul uman vor da un examen la Matematică - „probă de competențe de bază”, iar cei de la profilul real vor avea o probă de competențe din zona socio-umană, au declarat pentru HotNews.ro surse oficiale.

Elevi inainte de bacalaureatFoto: Agerpres

Proiectul Legii învățământului preuniversitar și cel al Legii învățământului universitar, refăcute în mandatul ministrului Ligia Deca, ar urma să intre în dezbaterea Parlamentului după 15 februarie, conform calendarului convenit de liderii coaliției.

Potrivit unor surse oficiale, o modificare importantă care va fi adusă examenului de bacalaureat va fi introducerea unei probe suplimentare de competențe. Astfel, elevii de la profilul uman vor da o probă scrisă de competențe de bază la Matematică, iar cei de la profilul real vor avea o probă de competențe din zona socio-umană.

Sursele citate au precizat pentru HotNews.ro că proba de competențe la Matematică nu va testa cunoștințe de trigonometrie, ci va testa dacă un copil va ști să aplice noțiuni de bază. Ce înseamnă probă de competențe din zona socio-umană? Va fi un examen scris din mai multe materii din zona socio-umană, precum Logică, Economie sau Istorie. Pentru această probă, candidații vor primi calificativul „admis” sau „respins”.

Examenul de bacalaureat, conform noului proiect al legii Educației, va păstra competențele lingvistice și competențele digitale. Atât competențele lingvistice, cât și cele digitale vor putea fi susținute de elevi și în clasa a XI-a.

Evaluarea competențelor lingvistice va fi probă scrisă, și nu orală, așa cum este acum, și va fi susținută la ambele limbi străine studiate în liceu, și nu doar la una singură, cum este în prezent.

De asemenea, elevii claselor a XII-a vor susține la Bacalaureat examen scris - în sesiunea propriu-zisă a examenului - la Limba și literatura română, indiferent de profil, și examen la limba maternă, pentru cei care studiază în limba maternă. Vor exista în continuare examen scris la proba de profil și la o probă la alegere.

Dacă noile legi ale educației vor fi adoptate în acest an, atunci 2028 ar putea fi primul an în care se vor aplica noile reguli.

CITEȘTE ȘI:Elevii de clasa a VIII-a vor susține Evaluarea Națională, dar și examen de admitere la liceele unde este concurență - surse