Pe lângă Evaluarea Națională, elevii clasei a VIII-a care vor să meargă la un liceu unde este concurență vor da și un alt examen de admitere, care va fi organizat de liceu, la cel mult două probe de profil. De exemplu, un copil care va alege un profil de Matematică-Informatică la un liceu unde sunt 29 de candidați pe 28 de locuri ar putea da examen și la Informatică, dar și la Matematică, cu itemi de dificultate mai mare față de Evaluarea Națională. Prevederea se regăsește în noile legi ale educației, au declarat pentru HotNews.ro surse oficiale.

Sală de clasăFoto: © Chokniti | Dreamstime.com

Proiectul Legii învățământului preuniversitar și cel al Legii învățământului universitar, refăcute în mandatul ministrului Ligia Deca, ar urma să intre în dezbaterea Parlamentului după 15 februarie, conform calendarului convenit de liderii coaliției.

Posibilitatea organizării unui examen propriu de admitere a fost evocată, pentru prima dată, de către fostul ministru Sorin Cîmpeanu, care a demisionat în urma acuzațiilor de plagiat.

Varianta Cîmpeanu viza doar colegiile naționale și a fost aspru criticată în spațiul public, unul dintre argumentele contra fiind că va încuraja și mai mult industria meditațiilor, încă din clasele primare.

Noul proiect al Legii învățământului preuniversitar, refăcut de Ligia Deca, prevede că orice liceu care are concurență va putea organiza propria admitere, la maximum două materii pe profil. Se consideră că este concurență atunci când numărul candidaților depășește numărul locurilor. De exemplu, 29 de candidați pe 28 de locuri.

Adică, un elev de clasa a VIII-a care vrea să urmeze profilul de Științe ale Naturii ar putea da examen și la Chimie și Biologie, un copil care vrea să meargă la profilul Matematică-Informatică ar putea da examen și la Informatică, dar și la Matematică, cu itemi de dificultate mai mare față de Evaluarea Națională, în timp pentru Științe Sociale s-au putea da examen și la Istorie. Astfel, este încurajată și mai mult industria meditațiilor, la mai toate materiile.

Cum ar urma să-și organizeze liceele propria admitere

Liceul trebuie să anunțe cu un an înainte intenția de organizare a propriului examen și materiile de profil, maxim două, la care copiii vor da examen.

Examenul ar urma să fie organizat după Evaluarea Națională, se va raporta la profilul ales, iar unitatea de învățământ va decide propriile criterii de admitere. Va decide inclusiv dacă sau în ce proporție va fi luată în considerare media obținută de elev la Evaluarea Națională, au declarat pentru HotNews.ro sursele oficiale citate.

După Evaluarea Națională - susținută de toți elevii clasei a VIII-a - și după propriul examen stabilit de licee va fi făcută repartizarea computerizată. Elevii care nu au reușit să ocupe un loc după ce au dat admiterea la liceu sau care nu s-au înscris la examen la niciun liceu intră automat la repartizarea computerizată, în baza rezultatelor obținute la Evaluarea Națională.

Subiectele pentru examenul propriu organizat de licee vor fi făcute pentru fiecare disciplină de către Centrul Național de Evaluare și vor fi aceleași pentru toate liceele, indiferent că este vorba despre un colegiu de top sau despre un liceu dintr-un oraș mic din țară.

Liceul care a organizat examen de admitere și unde locurile nu vor fi ocupate va pierde dreptul de a mai organiza examen propriu în următorul an.

Prevederile din proiectul de lege:

  • „Unitățile de învățământ liceal vor funcționa cu respectarea principiului asumării filierei în care școlarizează
  • Admiterea în cadrul ciclului liceal pentru filiera vocațională include două probe practice de admitere, la nivelul liceului, înaintea Evaluării Naționale
  • Admiterea în cadrul ciclului liceal pentru filierele teoretice/tehnologice - două probe de admitere organizate la nivelul liceului, cu subiecte standardizate, naționale - pentru 90% din locuri
  • Maximum 10% din locuri vor fi ocupate prin repartiție computerizată pentru elecu cu CES / etnie romă”.

Dacă noile legi ale educației vor fi adoptate în acest an, atunci 2028 ar putea fi primul an în care se vor aplica noile reguli de admitere la liceu. (FOTO: Dreamstime.com)