Comitetul Național pentru Situații de Urgență a abilitat Ministerul Sănătății să elaboreze procedura pentru administrarea testelor pe bază de salivă care vor fi folosite în școli. Ministrul Educației anunțase că această procedură ar trebui să fie gata săptămâna aceasta, întrucât testele ar putea ajunge în școli în a doua jumătate a săptămânii viitoare.

Test saliva coronavirusFoto: - / Shutterstock Editorial / Profimedia
  • „Art.2 - Se abilitează Ministerul Sănătății în vederea elaborării procedurii de administrare a testelor rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă, care urmează a fi utilizate în unitățile de învățământ” prevede Hotărârea CNSU din 11 noiembrie.

Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu afirma luni că aceste teste ar putea ajunge în școli în a doua parte a săptămânii viitoare, potrivit asigurărilor date de ONAC și DSU.

„Am fost asigurat că azi (luni, 8 noiembrie - n.r.) se semnează contractele pentru lotul 1, mâine, pentru loturile 2 și 3. Săptămâna viitoare, cel mai probabil în a doua parte, testele vor ajunge în școli”, spunea acesta.

Ministerul Educației a cerut Ministerului Sănătății o procedură pentru testare, care trebuie făcută sub supravegherea unui adult din școli, procedură ce urma să fie gata săptămâna aceasta.

Testarea elevilor ar urma să se facă cel mai probabil de 2 ori pe săptămână. Pentru acest lucru, a fost nevoie de achiziția a 70 de milioane de teste. ​

Sindicatele din educație se opun administrării testelor de salivă de către profesori

Testele de salivă nu pot fi administrate preșcolarilor și elevilor de către profesori, având în vedere riscul de contaminare la care aceștia pot fi expuși, în absența echipamentului special de protecție, afirmă două mari federații sindicale, într-o scrisoare deschisă adresată ministrului Sănătății de joi.

  • „Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație ,,SPIRU HARET" - federații sindicale reprezentative la nivel de sector de activitate învățământ preuniversitar - vă solicită să aveți în vedere, la elaborarea procedurii privind testarea preșcolarilor/elevilor și personalului unităților de învățământ, faptul că aceste teste nu pot fi administrate preșcolarilor și elevilor de către salariații din învățământ, având în vedere riscul de contaminare la care aceștia pot fi expuși, în absența echipamentului special de protecție.
  • Din punctul nostru de vedere, procedura trebuie să prevadă expres că aceste teste rapide antigen din saliva sunt administrate preșcolarilor/elevilor de către personalul cabinetului medical școlar de la nivelul unității de învățământ sau, acolo unde nu este posibil, de către o echipă mobilă din cadrul D.S.P.J. /0.S.P.M.B.”