​Ministrul interimar al Educației, Sorin Cîmpeanu, anunță că, de luni, echipe ale Corpul de control de la minister vor merge în şcoli pentru a verifica raportarea ratei de vaccinare anti-Covid-19 și, acolo unde aceasta este una scăzută, care sunt cauzele. „Directorul de școală are un rol foarte important. Acolo unde directorul este antivaccinist, vom găsi o rată foarte scăzută de vaccinare, acesta este adevărul”, a afirmat ministrul, duminică seară, într-o emisiune la Digi24.

HotNews.roFoto: Hotnews

Sorin Cîmpeanu afirmă că de vineri, 29 octombrie, până vineri, 5 noiembrie, rata de vaccinarea în rândul cadrelor didactice a crescut de la 54% la 68%.

„Vom verifica aceste lucruri. Mâine (luni, n.r.) mai multe echipe de control ale Ministerului Educației vor merge în teritoriu pentru a verifica în primul rând în ce măsură se respectă regulile de protecție sanitară și, în al doilea rând, în ce măsură aceste raportări privind rata de vaccinare au fost corecte”, a spus ministrul.

„Îmi place să cred ca au fost corecte creșterile”, a continuat el, explicând că există „semne de întrebare pentru că au fost și situații în care am avut vinerea trecută raportări de 70% și vinerea asta de 20%. Acolo evident că trebuie verificat”.

El a explicat și cum se va face concret verificarea: „Pe baza unui acord cu cei care gestionează Registrul național de vaccinare, Ministrul Educației, fiind angajatorul tuturor celor din sistemul de învățământ universitar, evident că are toate datele personale. Vom avea această situație direct din RENV. Și îmi place să cred că nu vor fi diferențe”.

Evocând cazul grădiniței numărul 111 din Capitală, cu o rată de vaccinare de 100%, „un exemplu absolut remarcabil” - spune el, Sorin Cîmpeanu a subliniat că „directorul de școală are un rol foarte important” în demers.

„Acolo unde directorul este antivaccinist, vom găsi o rată foarte scăzută de vaccinare, acesta este adevărul. Și nu este normal să fii cadru didactic, să fii un exemplu pentru elevi și să nu înțelegi importanța și necesitatea vaccinării”, a afirmat el.

Sorin Cîmpeanu a reiterat că, luni, Corpul de control „va merge și va vedea la fața locului cazuri concrete”.

„Am triplat numărul de echipe. Verifică în primul rând respectarea regulilor sanitare, apoi raportarea ratei de vaccinare și, în situații de genul unor rate de 12%, care sunt cauzele pentru o astfel de rată de vaccinare rușinoasă. Avem licee sanitare cu rate de vaccinare de 30%”, a arătat el.

Întrebat și ce măsuri poate lua totuși Corpul de control împotriva unui director de școală care e antivaccinist, ministrul Sorin Cîmpeanu a răspuns: „Am colegi foarte pricepuți în domeniul juridic, vor propune exact acele măsuri care se încadrează în limitele legii”.

Citește și: