Mai multe asociaţii de elevi, printre care și cea din Bucureşti şi Ilfov, solicită deschiderea şcolilor în format fizic doar în localităţile cu incidenţă a cazurilor de COVID-19 sub 6/1.000 de locuitori, nu doar în funcţie de rata de vaccinare a cadrelor didactice, relatează Agerpres.

Intoarcerea la scoala in pandemieFoto: Profimedia Images

Conform Asociaţiei Elevilor din Constanţa, măsura anunţată de preşedintele României, Klaus Iohannis, privind deschiderea şcolilor în funcţie de rata de vaccinare a profesorilor, este considerată de elevi ca fiind una "deficitară".

"Apreciem această măsură ca fiind una deficitară, având în vedere faptul că profesorii reprezintă un procent nesemnificativ din persoanele care participă la actul educaţional. Astfel, într-o şcoală cu 1.000 de elevi, dintre care niciunul vaccinat, în continuare persistă riscul îmbolnăvirii şi transmiterii virusului, chiar dacă toţi profesorii sunt vaccinaţi. Mai mult, precizăm faptul că, pentru a participa la orele de curs, elevii nu interacţionează doar cu persoanele din şcoală, ci şi cu acelea din mediul extern, o mare parte dintre ei folosind mijloacele de transport în comun. În acest sens, rata de incidenţă nu poate fi neglijată în contextul deschiderii şcolilor", susţin reprezentanţii elevilor.

Ei consideră "iraţională" dorinţa Ministerului Educaţiei de a menţine şcolile deschise, indiferent de riscuri, "dorinţă în mod cert cauzată de ambiţia instituţiei de a nu recunoaşte că a greşit".

"Astfel, dacă şcoala începe online, Ministrul demis este nevoit să afirme faptul că această vacanţă a fost o inepţie, aşa că preferă să rişte vieţile elevilor în loc să îşi rişte imaginea. Menţionăm că învăţământul online profund criticat de ministru este ineficient strict din cauza impotenţei acestuia, Sorin Cîmpeanu nefăcând niciun demers pentru a forma profesorii, a crea platforme de predare online, şi alte măsuri care ne-ar fi putut salva de la acest context", se afirmă în comunicat.

Asociaţiile elevilor solicită ca şcolile să înceapă în funcţie de rata de incidenţă din localităţi, pentru ca elevii să fie în siguranţă.

"Siguranţa şi vieţile elevilor nu sunt factori de joc politic. Ineficienţa şcolii online este cauzată strict de individul care se plânge de ea, şi anume ministrul demis. (...) Dacă un elev va deceda din cauza virusului, îmbolnăvindu-se la şcoală, cine îşi va asuma decesul acestuia? Responsabilii pentru eşecul şcolii online sunt cei care trebuie să plătească cu vârf şi îndesat, nu elevii, cu vieţile lor", a afirmat preşedintele AEC, Ariana Dudună, citată în comunicat.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat joi că vacanța forțată de două săptămâni nu va mai fi prelungită, iar de luni, acolo unde condițiile sanitare și epidemiologice o permit, elevii se vor putea întoarce fizic la școală. O nouă condiție pentru redeschiderea școlilor cu prezență fizică va fi gradul de vaccinare în rândul personalului unităților de învățământ.