VIDEO Ministrul Educației, la HotNews LIVE: De ce copiii se pot duce la mall, dar la școală nu? Nu pot să vă răspund / Nu ne-am priceput să prevedem o evoluție epidemiologică atât de gravă

de Mona Hera     HotNews.ro
Vineri, 29 octombrie 2021, 9:02 Actualitate | Educatie


Sorin Cimpeanu, la HotNews LIVE
Foto: Hotnews
Ministrul interimar al Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat vineri, în cadrul interviului HotNews.ro LIVE, că procentul personalului didactic și didactic auxiliar din învățământul preuniversitar este vaccinat în proporție de 66,5%, potrivit celor mai recente date, și că începând de astăzi școlile și inspectoratele școlare trebuie să afișeze numărul și procentul cadrelor didactice vaccinate anti-Covid. Ministrul a admis că autoritățile statului beneficiază de un deficit major de încredere în prezent.
HotNews.ro a transmis LIVETEXT cele mai importante declarații:

Domnule ministru, astăzi s-a terminat prima săptămână de vacanță forțată, măsură anunțată de la Cotroceni. Ati spus tot timpul ca scolile se vor inchide ultimele, iar multă lume v-a crezut. Totuși singura masura radicală a fost inchiderea scolilor, în mijlocul semestrului. Sunt oameni care se întreabă de ce mallurile sunt deschise, iar școlile închise?

 • În primul rând nu este corectă sintagma vacanță forțată pentru simplul motiv că învățământul primar și cei de grădinițe abia încheie săptămâna de vacanță. Pentru cei de gimnaziu și liceu a fost prima săptămână de vacanță suplimentară. Am precizat foarte clar că două săptămâni de vacanță este maximul acceptat, pentru că pot fi recuperate în vacanța de iarnă și în săptămâna Școala Altfel, fara a afecta planificarea examenelor naționale.
De ce la mall se pot duce dar nu se pot duce la școală?
 • Nu vă pot răspunde la această întrebare dar vă pot răspunde la ce stă în dreptul meu. Am acceptat cu inima strânsă aceasta vacanță si am acceptat strict din motive epidemiologice, vazând rata de infectare, avand nevoia de protejare a elevilor si cadrelor didactice am acceptat această solutie de compromis. As vrea sa discutam in luna ianuarie cand aceste doua saptamani se vor transforma - intelegem deja fără să fim specialiști mecansimele de evolutie pandemica, și sunt convins că cele două săptămâni se vor tranforma in doua saptamani de scoală cu prezenta fizică, ceea ce este esențial.
 • Am avut din 13 septembrie 6 saptamani de scoală, în cea mai mare parte a școlilor, cu prezenta fizică și cele doua saptamani de vacanta va promit că se vor transforma in saptămâni cu prezenta fizica, ce se pot încheia cu evaluări, pentru că orice proces didactic trebuie încheiat cu evaluări. Cand vor avea loc si evaluari, evaluări care daca am fi mers pe varianta online, nu s-ar fi putut face.
 • Evaluările, tezele sunt ultimul bastion in calea lipsei de relevantă notelor. Am avut anul trecut 53% din elevii acestei tari cu note peste 8,50, o pondere mult mai mult decat dublul ponderii din anii precedenti. O afectare gravă care va fi platita de elevii care se vad cu note foarte mari, dupa care la examene nu vor reusi sa confirma. Din acest motiv insist pentru evaluari.
Exista posibiltatea să fie școala online pana la vacanta de Craciun?

 • Ipoteza de bază a Ministerului Educației este aceea a revenirii cu prezenta fizică în ziua de luni, 8 noiembrie. Din păcate, va fi determinantă evoluția epidemiologică. Am anuntat ca vineri 5 noiembrie vom semna ordinul de ministru pentru modificarea structurii anului școlar și vom anunța cum va începe școala pe 8 noiembrie.
 • Vom vedea daca autoritatile sanitare ne vor permite acest lucru (prezenta fizica - n.r.). Dacă nu, oricum școala se va relua pe 8 noiembrie.
 • Printre ipotezele de lucru avansate spre exemplu de Consiliul Național al Elevilor este aceea a reluării într-o manieră descentralizată.
 • Revenirea la ordinul comun ministerul Educației - ministerul Sănătății înseamnă descentralizare.
 • Un element important îl va constitui rata de vaccinare, atât în rândul profesorilor cat și in rândul elevilor.
Una din variante ar fi ca scoala sa decidă, in functie de rata de vaccinare, daca trece in online sau se merge fizic?

 • Prima optiune si cea mai importanta este aceea a limitarii pierderii pentru elevi, care se poate face doar prin prezență fizică. În fiecare zi suntem în legătură cu Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate pentru a ne asigura că în data de 8 noiembrie în școlile din România vor fi disponibile testele de salivă care să fie administrate elevilor și personalului din învățământ, gratuit. Calculul este făcut cu administrare de două ori pe săptămână.
Testele de salivă. În ultimele saptamani am avut senzatia ca aceasta situatie a fost rezolvata.

 • Am în vedere monitorizarea situației asa încât să vă pot spune ca pe 8 noiembrie vom avea aceste teste in scoli în toate județele.
Cum se va face testarea în școli, acolo unde nu sunt cabinete medicale? Care va fi procedura?

 • Cabinete medicale nu sunt, sunt maximum în una din 5 școli. Tocmai din acest motiv, aceste teste considerate non-invazive, pe baza cerințelor minime vor putea să fie administrate și de persoane fara pregatire medicala. Ele pot fi și autoadministrate de către elevi.
 • Colegii mei împreuna cu colegii din ministerul Sănătății lucrează la o metodologie care va trebui să fie disponibila săptămâna viitoare.
Care sunt ultimele date legate de vaccinarea personalului din invatamant?

 • Astăzi am solicitat tuturor inspectoratelor școlare și scolilor să afișeze pe site-urile proprii proporția angajaților vaccinați. Cu respectarea deplină a GDPR - raportari numerice și procentuale. Fiecare părinte este îndreptățit să știe care este ponderea angajaților care intră în contact cu elevii.
 • Acum la 40 de zile (de la raportarea din 9 septembrie - n.r.) am finalizat o centralizare și pot sa va spun ca daca in preuniversitar aveam putin peste 155 mii angajati vaccinati, astazi avem aproape 177.000. Deci in ultimele 40 de zile, în preuniversitar 22.000 de angajați s-au vaccinat, altfel spus o medie de 500 persoane pe zi vaccinate angajați in sistemul de invatamant.
 • Raportat la învățământul preuniversitar - personal didactic, titular, inclusiv nedidactic și didactic auxiliar, este un procent de 66,5% (era 58% la ultima raportare). Coroborat cu rata de vaccinare din învățământul universitar, care oricum era mai mare, nu am reușit să centralizăm, dar daca mergem pe 76,5% universitar pot sa va spun ca astăzi rata de vaccinare în rândul personalului din învățământ este de aproape 70%.
 • Cadre didactice, personal didactic si didactic auxiliar și nedidactic: 66,5%
 • In rândul elevilor, raportat la numarul elevilor eligibili - peste 12 ani, rata de vaccinare astăzi a depășit 25%.
 • Este vorba de aproape 80 mii elevi din categoria de vârstă 12-15 ani. În urmă cu 15 zile aveam puțin peste 51.000. Iar în rândul 16-19 ani, numărul este de 223.000. În total avem 303.000 elevi vaccinați, astăzi avem peste 25% elevi vaccinați.
Este fezabil ca școlile să decidă, în baza certificatului verde, dacă rămân sau nu deschise?

 • Până la certificatul verde am spus ce am făcut eu ca ministru astăzi. Fiecare școală sa faca publică proportia elevilor vaccinați.
 • Dacă mă gândesc la propunerea Consiliului Elevilor, argumentul fiind de ce să nu poată facă școală cu prezență fizică o școală unde rata de infectare este foarte, foarte jos, o școală unde nu există cazuri de infectare, o școală unde au putut fi asigurate condițiile pentru testare, distanțare și toate celelalte măsuri de protecție sanitară, da, nu există un răspuns pentru a închide, nu este un argument pentru a nu permite prezența fizică în acea școală.
 • Aș susține si eu alături de elevi revenirea la o decizie descentralizată acolo unde nu sunt probleme de ordin sanitar. Dar aceasta decizie va fi luată la nivel de CNSU si va luata împreună cu autoritățile sanitare.
Cum le raspundeti asociațiile de parinți care au mers la CNCD și v-au acuzat că sansele elevilor din scolile publice la examenele nationale sunt afectate in fata celor din scolile private care au posibilitatea să invete online?

 • Examenele vor fi abia in vara. Vor putea fi echilibrate in sensul in care cele 14 sapt de scoala din semestrul I vor ramane 14, iar cele 20 din semestrul II vor ramane 20.
Deci considerați că nu este discriminare?
 • Evident ca nu poate fi vorba de discriminare in aceasta situație. Cum le-as răspunde? I-as trimite la art. 60 din Legea Educației Naționale în care se precizează că unitățile de învățământ privat au autonomie 1. decizională și 2. financiară și organizațională. Adică au libertate de organizare. Asta prevede legea. Modificare legii prin OUG nu se poate da atât timp cât este guvern interimar. Si pentru egalitate de tratament, au trebuit identificate solutii pentru regim juridic diferit. Tot ceea ce s-a putut face a fost acea decizie de suspendare a activității cu prezență fizică în învățământul privat.
Toată lumea întreabă de ce s-a optat pentru vacanță suplimentară și nu pentru online? Unul dintre argumentele aduse au fost că unul din 5 cadre didactice este format pentru online.
 • Nu. Cel mai important argument este cel conform căruia cele două săptămâni de scoala online vor fi inlocuite de două săptămâni cu prezență fizică. Acesta este primul argument. Al doilea argument este cel potrivit căruia școala online generează pierderi, atâta timp cât nu avem 5 condiții îndeplinite simultan. Ați menționt una dintre ele dar sunt cinci: conectivitate, disponbilitate echipamente, formare profesori, conținut digital și disponibilitate platforma de evaluare securizate. Și nu avem nici unul. Și o să repet până când o să înțelegem.
De ce nu avem nici unul? Suntem în al doilea an al pandemiei.
 • Conectivitatea este o problemă care excede atribuțiilor ministerului educației. Sunt probleme mari de conectivitate pentru acel milion de copii in mediul rural mai ales. Pentru mediul rural predarea online nu s-a facut, pentru că predare online nu înseamnă să trimiți teme pe whatsapp.
 • Disponibilitate echipamente - s-au achizionat în total aproape 1 milion de tablete. Stăm mai bine, dar nu putem spune că fiecare elev are propriul echipament IT adecvat. Mă refer la inadcvarea tabletelor pentru ciclul superior al liceului.
 • Am reușit sa formam peste 40 mii de profesori, dar ei sunt aproape 200 de mii.
De ce suntem aici? Unde sa cautam raspunsul?

 • In problemele cronice ale sistemului de educatie din România. Sistemul de educație este cel mai mare sistem public. Schimbărie nu se pot face peste noapte. Nu caut scuze, pentru ca sunt convins ca se putea face mai mult, dar nu se putea face totul în această perioadă. Niciun alt stat nu af ost pregătit pentru predarea online.
 • Conținut digital - suntem în faza în care pe 1 noiembrie așteptăm finalizarea licitației pentru Biblioteca Virtuală - Edulib.

Ați putea da o estimare - Când vom avea un număr suficient de profesori pregătiți de predare online? Conținut digital?

 • În momentul în care știm ca am depășit ultimul pas - aprobarea in Ecofin a PNRR si stim ca avem 3,6 mld euro pentru educatie si stim ca avem 100 de mii de profesori care sunt grup țintă pentru pedagoie digitala. Ei vor fi formati într-o perioada de 2 ani de la demararea proiectului.
 • Formarea unui profesor nu se poate face nici în 3 zile nici in 3 săptămâni. Formarea necesită timp.
 • Sunt aproape 200 de mii de profesori. Unii sunt mai usor de format, altii necesita mai mult timp.
 • In termen de circa doi ani si jumătate de la inceperea proiectului ar trebui sa avem profesorii din România capabili să predea online.
 • Platforme de evaluare - standardizarea evaluării trenează de mult timp. Am promis ca vom face primii pași la evaluarea naționala in acest an si la evaluarile de la clasele a doua, a patra si a sasea.
Sunt enorm de multi părinti care au copii mici și care și-au epuizat concediul de odiihnă sau medical. Ei nu sunt sprijiniți in niciun fel, ce ar trebui sa facă?

 • Da, este o problema majoră, reală. Tot ce am putut sa facem ca guvern interimar, am promovat un amendament în legea de aprobare a OUG. Pentru includerea prin excepție a sprijinului material pentru părintii care au copiii in această vacanta.

De ce nu ați inclus aceasta situatie si in 2 octombrie direct in OUG?

 • Pentru ca pe 2 octombrie nu se profila aceasta situația epidemiologică atât de gravă.

Sunt medici care toată vara au strigat că va urma un val extrem de agresiv. În octombrie situația deja începuse să fie gravă.

 • Situația a început sa fie grava încă din luna septembrie, dar repet pe 2 octombrie nu puteam anticipa rata din 25 octombrie.
 • Dacă va satisface un raspuns asumat al meu ca ministru al educației fără competențe epidemiologice - nu ne-am priceput sa prevedem o evolutie atat de gravă, știam ca va fi grava dar nu știam cat va fi de gravă.
 • Soluția pe care am găsit-o a fost acela de a promova un amendament prin care să sprijinim și acei părinți care nu au soluții pentru ai lor copii. O săptămână de vacanță era planificată pentru copiii de grădiniță și clasele primare.
Legat de gradinite. In unele sectoare sunt deschise gradinite pentru ca sunt incadrate ca centre de îngrijire. De ce nu sunt aceste lucruri previzibile si uniforme?

 • Ministerul educației nu reglementează altceva decat educația. Nu avem nici măcar o virgula in lege pe care să se poată baza în reglementarea activităților de tip after-school sau de îngrijire, chiar dacă pare un pic straniu pentru unii cititori. Sunt factori care pot răspunde.
 • Asa cum ministerul educației nu poate reglementa nici pacanelele, nici mall-urile, nu poate reglementa nici regimul after-school-urilor, nici acele centre care au în codul CAEN activități de îngrijire.

Exista posibilitatea să fie introdus iar un prag al ratei de infectare așa cum a fsot până pe 27 septembrie?
 • Marea majoritate a sistemelor de educatie din Europa au decuplat funcționarea școlilor de rata de infectare. Și cred ca este corect, motiv pentru care am adoptat și noi această decizie.
 • Atunci cand rata de infectare este mare, nu poti face abstractie de rata de infectare. Mi-as dori sa putem descentraliza modul de funcționare al școlilor pe baza unor elemente mai reale, mai concrete pentru că sunt condiții foarte diferite. Sunt școli cu efective maxime în clasă, scoli cu efective la jumătate, sunt scoli in care am avut multe cazuri de infectare si scoli unde nu am avut.
 • Toate argumentele sunt un motiv pentru descentralizare. La care să adăugăm nivelul de testare și rata de vaccinare.
Se mai modifică programa de examene?

 • În ipoteza în care vom fi obligati sa avem o perioada semnificativa in online, aceasta adaptare se va impune.

 • Responsabilitatea pe care o am ca ministru al Educatiei ma impiedica sa vin cu lucruri pe care nu le pot argumenta. Mi-as dori sa avem mai mult predictibilitate. Daca evolutia epidemiologica va impune o perioada de scoala online semnificativa, abia atunci se va impune adaptarea programei de examene.

Sunt foarte multe întrebări de la cititori, rugamintea mea este sa va trimit si pe mail foarte multe.

 • As vrea sa intelegeti ca va raspund la cat mai multe intrebari, in limitele onestitatii si responsabilitatii. Este cel mai daunator lucru sa incerci sa dai raspunsuri pentru a fi pe plac.
Școlile private au fost deschise o zi, cine va raspunde pentru acea greseala privind scolile private?

 • Sunt alte instituții capabile sa tragă la răspundere. A fost - să nu spun bâlbâială, a fost acest sa spunem moment care a generat confuzie supărătoare, pentru fiecare dintre părintii și elevii care nu au știut dacă își trimit sau nu copiii la scoală.
Dvs. ca om care stă și se uită la televizor ați mai avea încredere în autoritățile statului după acest haos? Școlile private au rămas deschise, mall-uri fără certificat verde. Ați mai avea încredere?

 • Am mai avut cazuri mai puțin fericite de persoane care au încercat să se dedubleze și să răspundă într-un fel și în alt fel una și aceeași persoană.
 • Eu vă voi răspunde într-un singur fel. Încrederea în autorități este o problema generala, nu numai în România. Încrederea în autorități Se câștigă greu și se pierde ușor prin astfel de gesturi care generează confuzie. Dar încrederea în autorități este singura variantă posibilă în orice stat democratic.
Așa este dar a fost un șir de astfel de erori care au provocat haos.
 • Cred că am răspuns cu onestitate și am răspuns foarte clar. V-am spus că este o problemă cu încrederea în autorități. Eu făcând parte din aceste autoritati care beneficiază de un deficit de încredere major. Tocmai de aceea avem nevoie să vă răspundem responsabil.
Dar oare nu se putea face nimic să nu ajungem în această situație?
 • Întotdeauna se putea face mai bine, cu siguranță. Viitorul va putea demonstra justețea sau injustețea măsurilor adoptate.
Problema plagiatelor tezelor de doctorat. Jurnalista Emilian Șercan a anunțat astăzi că ministerul Educației a pierdut procesul cu procurorul Codruț Olaru din cauză că nu și-a făcut apărarea în instanță.
 • Ma bucur că doamna profesor confirma semnalul de alarmă pe care îl trag de multă vreme - procedurile sunt imperfecte. Procedurile actuale, pe care am încercat să le modific, sunt acelea care generează aceste pierderi pe care nu de ieri, nu de azi ministerul le are in instanta.
 • Ce pot eu sa fac, atat timp cat modificarea acestor proceduri nu au fost acceptată, a fost sa finantez etica si integritatea in universitățile românești. În momentul de față am început fianțarea cu 25 milioane lei pentru ultimele luni din acest an, care va continua. Până acum au fost doar vorbe.
Pornind de la acest caz concret, pentru că nu este singurul, mai sunt și Bogdan Licu, și Florian Bodog. Lista este lungă. Ministerul Educației de ce nu a intervenit?
 • Înțelegând interesul presei, pot să vă spun că din păcate lucrurile u se opresc la aceste nume. Sunt mult mai mnulte cazuri. Ministerul Educației are pe rol 4000 de procese pe rol. Pe care le susține cu o direcție juridică cu 10 jurișit care pot merge practic în justiție.
 • Ministerul Educației face față foarte bine cu resursele pe care le are. În condițiile date, face față excepțional.
 • Ministerul educației a fost reprezentat în aceste procese. Nu o să va dau detalii, pentru că avem o directie juridica pentru care va garantez ca se ocupă de acest lucru.
 • Eu vă răspund la nivel de principiu. Atat timp cat nu vom elimina acestă ipocrizie, și nu am reuști, aceste proceduri vor ramane neclare și șansele ministerului Educației de a câștiga aceste procese vor fi la fel de mici ca și până acum.
Acest subiect al plagiatelor există de ani de zile și nu s-a întâmplat nimic.
 • Da, pentru că știți ce se întâmplă? Se pronunta foarte mulți habar-niști asuspra unor procese pe care nu le cunosc, asupra unor texte de lege pe care nu le-au citit. Și pe care de multe ori le-au citit dar nu le-au înțeles. Dacă ar exista bun-simț, atât, să știm la ce ne pricepem și ce nu, sunt convins că am putea găsi numitorul comun pentru a rezolva această problemă care aruncă o umbră gravă asupra întreg sistemului de învățământ și mai ales asupra celor care nu au nicio vină.
Si cine este vinovat pentru situația asta?

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

10712 vizualizari

 • teza lui ciuca de doctorat a fost verifica vs plag (Vineri, 29 octombrie 2021, 9:57)

  hopsinoi [utilizator]

  iat? Exista suspiciuni, cine e abililtat in acest sens?

  https://ziare.com/nicolae-ciuca/stiri-nicolae-ciuca/catalin-avramescu-teza-doctorat-nicolae-ciuca-suspect-plagiat-1706805
 • intrebari (Vineri, 29 octombrie 2021, 10:27)

  Lina [anonim]

  1. Daca se merge pe recuperarea scolii in ianuarie, copiii nu vor mai avea vacanta intre semestre ceea ce inseamna o perioada de aproape 4 luni de scoala fara pauza (pana la vacanta din aprilie) ceea ce din punctul meu de vedere este prea mult.
  2. La scoala unde invata copiii mei s-au respectat cu strictete masurile de siguranta, astfel ca din 6 saptamani de scoala 5 au mers fizic. Se va pastra descentralizarea?
  3. Se va reduce numarul de note? Chiar si cu recuperare in ianuarie este foarte greu la unele materii sa se ajunga la 4,5 note. Profesorii ar trebui sa se concentreze pe recuperarea materiei, pe consolidare, nu pe evaluari, de multe ori artificiale din cauza timpului f scurt.
  4. Posibilitatea de a da tezele in ianuarie este nerealista. In primul rand elevii de liceu au teza la mai multe materii, astfel ca ar trebui date mai multe teze intr-o saptamana. In plus tezele ar trebui precedate de recapitulare care nu se poate face decat inainte de vacanta ceea ce nu este eficient. Si ce se intampla daca se intra in online in acea perioada, Cand se recupereaza teza?
  5. Parintii au planificat plecari in perioada din ianuarie. Sa nu vorbim despre vacante, dar de vizite la rude aflate la departare. Ce se va intampla cu acele plecari, poate au munci un an pentru biletele de avion ca sa isi vizite varul, bunica. Nu se poate modifica totusi anul scolar asa.
  6. Structura anului scolar cu sem 1 foarte scurt a fost stabilita pentru ca se considera ca elevilor le este greu sa reintre in ianuarie in ritm. Acum nu mai este valabil? Acum pot intra in ritm repede astfel incat sa dea si teza. De ce nu se revine la structura precedenta macar?
 • Ce facem cu copii mici? Le distrugem copilaria .. (Vineri, 29 octombrie 2021, 10:30)

  Rares [anonim]

  Domnule ministru,

  Cum facem cu clasele mici in online? Cum sa pui un copil de 6 ani sa stea 4 ore pe zi in fata tabletei sa auda pe cineva vorbind si sa si inteleaga ceva, sa invete sa tina un creion in mana, sa invete sa stea cumite, sa ridice mana, sa picteze?
  Dar interactiunea intre copii? Este cel mai important lucru in scoala ... fetita mea plange zilnic ore intregi ca nu poate sa se intalneasca cu colegii ei ...
  Ce este asta? Au fost 4 cazuri in toata scoala ei, au murit 15 copii in doi ani de zile in toata Romania (cat mor intr-o zi in accidente auto, intr-o luna de gripa sau intr-un an de pojar). De ce sa sufere 2500 copii din scoala asta (si milioane din tara) pentru niste batrani care nu vor sa se vaccineze?
  Va rugam asigurati teste rapide sa isi poata continua copii nostri viata ... scoala online nu este scoala .. poate la liceu sau facultate merge, dar la copii mici este pierdere de timp ...
 • educatia incotro? (Vineri, 29 octombrie 2021, 10:36)

  ..13 [utilizator]

  1. Cum apreciaza actualul Ministru al Educatiei calitate actului educational in perioada pandemiei si calitatea cunostiintelor acumulate de catre elevi/studenti in aceasta perioada? Are/ a avut propuneri de remediere si cum au mers aceste actiuni? care a fost eficienta acestora???

  2 care este stadiul vaccinarii in randul elevilor dintr-o scoala/liceu? este cunoscuta aceasta rata de vaccinare pe fiecare unitate de invatamant/clasa?

  3. au fost cauze legate de modul de gestionare a situatiilor in scoala care au dus la cresterea numarului de imbolnaviri in randul elevilor/cadrelor didactice sau NU? daca DA - care sunt acelea si ce masuri au fost luate? daca NU ce ar trebui sa se schimbe pentru ca situatiile de contaminare relativ ridicata inrandul elevilor si a cadrelor didiactice din scoli, daca se vor relua cursurile face to face, sa nu atinga cote alarmante?

  4. Domnul Ministru a avut curiozitatea sa rasfoiasca manualele de limba si literatura romana sau pe cele de matematica folosite in liceu/gimnaziu ca sa urmareasca felul in care sunt prezentate notiunile si cerintele acestora??? ce parere are despre ele? crede dl Ministru ca aceste manuale ofera posibilitatea de insusire si consolidare a cunostiintelor predate la curs? Inspectoratele scolare ce parere au despre acestea, daca s-au discutat acestea pe plan judetean sau chiar national?
 • Criterii prezenta scoala + teze in ianuarie (Vineri, 29 octombrie 2021, 11:01)

  Radu [anonim]

  Eu am sustinut ideea de a nu lega prezenta fizica la scoala de rata de infectare. Scoala online este o "calamitate". Si nu pentru ca nu s-ar stradui si profesorii si elevii ci pentru ca este imposibil pentru copii sa stea atenti la un ecran mic timp de 7-8 ore pe zi. Eu as estima ca online asimileaza maxim 50% din ce faceau la clasa.
  Scolile nu trebuie inchise; in schimb trebuie controale pentru verificarea respectarii masurilor sanitare.

  3 intrebari punctuale:
  - Care vor fi criteriile pentru decizia de a deschide scolile in noiembrie (sau nu)? Daca exista...
  - Va mentineti optiunea de a da teze in ianuarie? Eu cred ca au suferit suficient copiii, asta ar mai lipsi, sa stea in vacanta de iarna sa invete pentru teze...Eu zic ca trebuie sa ramina in decembrie, din materia parcursa pina atunci.
  - Daca se continua cu scoala online pina la sfirsitul anului, credeti ca mai au vreo relevanta tezele (doar sa arate dezastrul, probabil)?
 • Vacanta de ski (Vineri, 29 octombrie 2021, 11:01)

  BART LIVU [anonim]

  Domnule ministru de ce ati taiat vacanta intersemestriala din luna februarie? Aceasta vacanta exista in toata lumea civilizata pentru a oferi copiilor sansa sa practice sporturile de iarna. Acum din nou doriti sa ciuntiti vacanta de iarna. Aveti ceva impotriva sporturilor de iarna? Considerati ca doar copii bogati care al caror parinti isi permit un concediu de craciun sau revelion au dreptul sa practice aceste sporturi?
 • Gradinite (Vineri, 29 octombrie 2021, 12:15)

  George Zidaru [anonim]

  Stimate domnule ministru, părinților le este foarte greu să se descurce cu grădinițele închise, mai ales că de această dată au fost închise și activitățile de afterschool. Pe de altă parte, ca de obicei, în unele sectoare sunt deschise grădinițe pt activitate îngrijire copii, în vreme ce poliția locală sector 6 a anunțat ferm grădinița noastră că nu permite această formă de activitate; este de dorit ca aceste lucruri să fie uniforme și previzibile. Solicit să se deschidă grădinițele cel mai târziu din 8.11 - puteți garanta că acest lucru se va întâmpla? La noi în grădiniță nu a fost niciun caz covid, educatoarele poartă mască tot timpul, au foarte multă grijă și este injust ce se întâmplă.
 • metodologie (Vineri, 29 octombrie 2021, 12:19)

  adrian hristache [anonim]

  De ce nu exista o metodologie, o procedura, clara care sa tina cont de gradul de infectare, rata de incidenta, grad de vaccinare, acces la internet etc in asa fel incat sa se elimine factorul subiectiv prin care directorii, consilile de adminstratie iau decizii cel mai adesea de a inchide scolile (prezenta fizica).
  Multumesc
 • verificare respectare reguli in institutii de inva (Vineri, 29 octombrie 2021, 12:27)

  mihaela [anonim]

  De ce nu verifica nimeni daca sunt respectate normele sanitare in institutiile de invatamant? in licee nu se respecta purtarea mastii in pauze iar inainte si dupa ore copii se strang in grupuri mari, fara distantare si fara masti in fata institutiei. in unele gradinite nu se face triaj epidemiologic (asistenta medicala verifica copii "de la distanta"). Unde putem reclama aceste situatii. Avem reguli doar pe hartie.
 • descentralizare si transparenta (Vineri, 29 octombrie 2021, 12:30)

  oli [anonim]

  1."Ministerul Educației riscă să piardă în instanță trei procese deschise de trei plagiatori VIP pentru că instituția condusă de Sorin Cîmpeanu nu a făcut niciun demers legal, în niciunul dintre dosare, pentru a apăra interesele statului."
  De ce ministerul nu face nimic?
  https://pressone.ro/favorizarea-plagiatorului-trei-blaturi-facute-in-instanta-de-ministerul-condus-de-sorin-cimpeanu-cu-plagiatorii-vip

  2. De ce scoala nu e si online, de ce nu se organizeaza fiecare scoala cum poate sa acopere materia, daca se poate online pentru unii sa faca , cine nu poate sa recupereze cand pot, de ce trebuie toti sa aplice acelasi plan, nu sunt autoritatille locale in stare sa descurce, trebuie tot timpul sa se faca ce zice ministerul, trebuie mai multa autonomie in decizii. De ce trebuie sa ne "plafonam" si sa imbratisam mediocritatea? Ok sa zicem ca cei de la tara nu pot online, asta inseamna ca 70% din copii trebuie "bagati" in vacanta doar pe motiv ca cei de la tara nu pot online, de ce nu se face online iar cei de la tara sa recupereze in vacante, la vara. In loc sa facem mai mult pentru cei defavorizati, noi ii tinem pe loc pe ceilalti, sa fie la pas cu cei devaforizati? De unde logica asta?
 • Intrebari (Vineri, 29 octombrie 2021, 12:41)

  mircea112 [utilizator]

  1. Va asumati ca amploarea valului 4 covid vi se datoreaza si Dvs, prin incapatanarea de a nu trece scolile in online si a nu respecta acel procent de 6 la mie stabilit de experti prin mutarea responsabilitatii catre non-experti adica directorii de scoli?

  2. Daca nu, de ce ati marit acum vacanta la 2 saptamani pentru toata lumea si aduceti in discutie faptul ca scolile s-ar putea sa functioneze online pana anul viitor, de ce nu lasati in continuare responsabilitatea non-expertilor adica directorilor de scoli?

  3. Daca va asumati responsabilitatea, va dati demisia, si nu mai faceti parte dintr-un nou guvern, doar aveti oameni pe constiinta, nu?
 • Domnule ministru, (Vineri, 29 octombrie 2021, 12:53)

  iSteal [utilizator]

  1. In Romania nu scoala se ocupa cu limitarea raspandirii unei boli, ci Ministerul Sanatatii. Din cate stiu, intr-o clasa sau scoala unde nici unul din membri nu este infectios, o boala contagioasa nu are cum sa se transmita intre acei membri. Cum explicati trimiterea in vacanta si inchiderea acelei institutii dpdv al raspandirii bolii?

  2. Exista in Romania acreditata de Min. Educatiei forma de invatamant "la distanta" pentru invatamantul preuniversitar? Daca nu, care este diferenta intre "online" si "la distanta"? Nu cumva pasim pe un teritoriu neacoperit de legi si in care fiecare face ce poate?

  3. Exista familii in Romania in care toti membrii au trecut prin boala si deci nu se mai pot (momentan) imbolnavi? Pe ce criteriu legal sau lgic copiilor acestor familii le este limitat accesul la forma de invatamant acreditata si la structura anului scolar decisa la inceperea acestuia?

  4. Nu credeti ca responsabili de raspandirea unei boli in familie e familia si la scoala scoala? In acest caz, de ce nu lasati parintii sa decida ce e mai bine pentru copiii si familiile lor? Adica: scoala sa furnizeze serviciile pe care le are impuse prin lege (si aprobate prin acreditare si structura) iar parintii sa decida daca vor online sau la fata locului. In cazul in care toti parintii unei clase decid pentru online, clasa trece pe online. Cand toate clasele unei scoli vor online, scoala trece pe online.

  5. Se spune ca piesa centrala a sistemului de invatamant e copilul. Daca e major, are drept de decizie. Daca nu e, cine decide legal in numele sau ce e mai bine pentru el? Eu zic ca parintele / tutorele. In acest caz, pentru ce anume s-au adus modificari de structura a anului scolar si s-au luat decizii fara consultarea celor care au ca sarcina deciziile elevilor minori?
 • Aceste masuri sunt laudabile (Vineri, 29 octombrie 2021, 13:04)

  anonim [anonim]

  Oare am uitat cumva ca suntem intr-o pandemie in care exista cate 500 de morti pe zi? Ca ei sunt parintii, bunicii, sotii / sotiile cuiva? Din punctul meu de vedere nimic nu este mai important decat sanatatea copiilor nostri, a parintilor nostri, a bunicilor nostri. Copiii trebuie ajutati sa treaca peste aceasta perioada tocmai prin incurajari, explicandu-le situatia exacta si de ce nu pot merge fizic la scoala. Romania nu se compara cu alte state in care numarul de copii de la scoala este unul mic (max 15 copii si pot fi usor verificati ca respecta regulile), iar recomandarile sunt respectate de copii si parinti, pentru ca altfel se aplica amenzi. Si fara sa tina cont cine le primeste. Eu zic sa ne bucuram ca suntem sanatosi si sa avem grija de copii nostri. Un copil care vrea sa invete invata si online. Acest lucru dovedit. Si noi parintii, avem daroria sa ii ajutam perioada aceasta. Scoala online este pe o perioada limitata, mai mica, mai mare; sechelele Covid pot ramane o viata.
 • Cand raman (Vineri, 29 octombrie 2021, 13:22)

  yol [utilizator]

  Plagiatorii dovediti fara titlul de doctor?!
  De ce plagiatorii nu sunt anchetati penal pentru “uz de fals in forma continuata si pusi sa returneze toti banii facuti cu ajutorul diplomelor false??!
 • ? (Vineri, 29 octombrie 2021, 13:24)

  Natasa [utilizator]

  la intrebarile de aici mai raspunde cineva? https://www.hotnews.ro/stiri-educatie-25138738-sanse-sunt-mai-intoarca-elevii-scola-acest-ministrul-educatiei-sorin-cimpeanu-invitat-interviurile-hotnews-live-joi-ora-14-00.htm

  Poate sa ii spuna cineva domnului ministru ca incompetenta de a dota scolile nu se acopera prin vacante inventate si schimbarea anului scolar dupa bunul plac? Sigur, in scoala romaneasca interesul copilului este absolut pe ultimul loc, dar ma intreb cat pot tolera parintii haosul asta- gradinite inchise (sigur, alea de se numesc cluburi raman deschise), vacante platite pentru ca apoi sa afli sa pe 3 ianuarie se intorc la scoala, reguli schimbate din mers. Nu pandemia este de vina, nu mai mimati atentia si ingrijorarea! Pur si simplu sunteti incompetenti!
 • timp pentru masa de prinz a elevilor (Vineri, 29 octombrie 2021, 13:37)

  sauvage [anonim]

  INTREBAREA NR. 1 : Am 2 copii,clasa a XII a si a VIII a care invata la 2 dintre liceele de elita ale orasului, insa dpdv al nevoilor de alimentatie ale elevului, lucrurile sint la pamint. Asa este si in alte scoli, nici un ministru pina acum si nici ISJ-urile sau conducerile scolilor nu au nici cel mai mic interes pt acest aspect. In perioada scolii, copiii mei se trezesc la 06h15-06h30, maninca minimal pentru ca la acea ora e greu sa manince mai bine si isi iau un pachetel la scoala (pe care il tin in geanta/rucsac). Este insa este imposibil, fiziologic, ca un copil sa reziste in acest mod la solicitarile cursurilor intr-un orar pina la 14h00 sau 15h00. Pauza mare este pusa total aiurea la 10h50 sau pe argument pedagogic, iar durata ei nu permite copilului decit sa manince ceva pe fuga (covrig, corn etc) si total nepotrivit nevoilor de alimentatie. Este astfel incurajata proasta alimentatie ca sa nu mai spun ca multi copii nu maninca nimic si, astfel, sint irascibili si cu randament scolar scazut din aceasta cauza etc. Eu cred ca acest lucru favorizeaza un mod nesanatos de dezvoltare a copiilor. Conducerile scolilor si ministerul educatiei sint indiferenti la aceasta situatie, probabil ca una din explicatii fiind si grija profesorilor de a ajunge cit mai repede acasa, ca sa isi faca meditatiile ori sa profite de timpul liber. In toate scolile vazute de mine in UE etc, scoala are pauza de prinz, la 12h00, de minim 1h, pt alimentatia corecta ca sa nu mai vorbim de restaurantul scolar unde meniurile sint stiintific structurate, ca aport caloric si nutritional. Cine ar putea introduce acest aspect pe agenda ministerului educatiei/sanatatii si de cine depinde. Si aici, avem un sistem croit pe interesele profesorilor si a celor din sistem si pe cele ale beneficiarului (elevii). Nu ma intereseaza daca e cantina sau nu, ar fi bine, dar in lipsa, macar pauza sa existe. DE CE NU SE ALOCA TIMP IN PROGRAMUL SCOLAR PENTRU PAUZA DE PRINZ ?
 • Intrebari despre plagiate (Vineri, 29 octombrie 2021, 13:39)

  m.ihai [utilizator]

  1. De ce se face verificare antiplagiat dupa sustinerea tezelor si nu inainte de sustinere?

  2. De ce li s-a spus doctoranzilor ca teza lor este buna si ca o pot sustine, iar dupa sustinere li se spune ca nu este buna si li se retrage titlul?

  Intreb asta pt. ca niciun doctorand nu poate sustine teza fara aprobarea conducatorului stiintific si a comisiilor de la universitate si minister...
 • INTREBAREA NR: 2 (Vineri, 29 octombrie 2021, 13:44)

  Sauvage [anonim]

  Iresponsabilitatea autoritatilor si a conducerilor scolilor se regaseste si in faptul ca majoritatea scolilor nu detin autorizatie de functionare. Mi se pare o actiune criminala din partea autoritatilor, insa cel mai grav este ca aceasta situatie persista fara ca absolut nimeni sa fie tras la raspundere. In cadrul unor actiuni derulate in domeniul educational si al formarii profesionale, am constatat ca atit scoli de renume din marile orase cit scoli din mediul rural functioneaza in afara legii. Mai mult, anumite scoli din mediul rural nu aveau nimic pt functionare, altceva decit mentionare pe o lista scolilor emisa de ISJ. Acestea nu aveau nici un aviz si nici intabulare sau alte acte impuse de lege. DE CE SE PERMITE ACEST LUCRU SI CINE E RESPONSABIL ?
 • INTREBAREA NR: 3 si 4 (Vineri, 29 octombrie 2021, 13:52)

  SAUVAGE [anonim]

  INTREBAREA NR: 3 : Cu buna stiinta, industria meditatiilor a explodat, atit ca cerere cit si tarife. De ce se permite ca profesorii sa aiba elevi de la clasa la pregatire ? Nu e conflict de interese ?

  INTREBAREA NR: 4 : In perioada pandemiei, la scoala online, multi profesori nu au facut mai nimic. Ma refer atit la discipline ca ed. fizica, muzica, desen, educatie tehnologica etc. cit si la altii. In conditiile scolii in care parintii au suportat toate costurile, inclusiv ca au fost nevoiti sa apeleze la meditatii, toti profesorii si-ai primit salariile integral. In educatie nu exista somaj tehnic ? Daca nu exista internet sau altceva pt a face orele, cum justifica salariul integral acesti profesori ? DE CE NU S-A LUAT MASURA DIMINUARII SALRIILOR SAU TRIMITEREA IN SOMAJ A PROFESORILOR LA CARE DISCIPLINELE NU POT FI TINUTE ONLINE, IAR PARINTII SA PRIMEASCA IN FEL DE VOUCHERE PT EDUCATIE SAU SCUTIRI DE IMPOZITE ?
 • bravo (Vineri, 29 octombrie 2021, 14:25)

  ..13 [utilizator]

  astazi s-a cerut oficial rata de vaccinare in fiecare scoala/liceu.

  este important sa se stie si rata de vaccinare in randul elevilor/studentilor -
 • Soarta elevilor din anii terminali (Vineri, 29 octombrie 2021, 14:28)

  dem1975 [utilizator]

  Domnule ministru,

  Ce masuri luati pentru ca elevii din anii terminali sa se intoarca de urgenta in clase, dupa doi ani in care nu au facut scoala asa cum trebuie? De ce inchiderea scolilor s-a facut de-a valma, fara a se tine cont de nevoile copiilor care au de dat examene in acest an scolar?
 • intrebare (Vineri, 29 octombrie 2021, 14:34)

  eu [anonim]

  La scolile unde nu s-a investiti un 1 BAN pentru normalizarea in perioada pandemiei, cum se va face reintoarcea la scoala?
  Ar trebuie fizic cu respectarea urmatoarelor: triaj facut de medicul unitatii (pe baza de temperatura, pe baza de test non-invaziv, declaratie pe proprie raspundere a parintilor). Cu punerea la dispozitie de sapun la bai, dezinfectant, aerisirea claselor, distantare fizica intre copii ( 1,5 m) - nu cate 2 in banca. Daca se respecta toate plus cele impuse de autoritati, se pot intoarce lejer la scoala.
  Dar intr-o scoala unde nu ai sapun si hartie la baie, am mari dubii ca se pot intoarce.
 • Deschidere gradinite cu prezenta fizica (Vineri, 29 octombrie 2021, 14:35)

  Mama epuizata lucrand de acasa+copil de gradinita [anonim]

  Se vor deschide gradinitele cu prezenta fizica? Nu online, ca nu ne-ar ajuta deloc online. Lucrez de acasa dar am ajuns sa lucrez noaptea cand copilul doarme, ca sa recuperez orele in care copilul e acasa, pentru ca angajatorul nu ma plateste sa stau acasa si sa ingrijesc copilul, si pe termen lung solutia cu lucrat noaptea la calculator e reteta sigura pentru epuizare fizica si mentala. Noi, mamele de copii mici, avem nevoie de gradinite deschise!
 • dotare scoala (Vineri, 29 octombrie 2021, 14:38)

  eu [anonim]

  Scoala on-line ...dupa 2 ani de pandemie...exista 1-2 laptopuri in scoala...merge dna bibliotecare din clasa in clasa cu ele sa se conecteze la ore. Asta cand profesorul e acasa (covid) si elevii la scoala. 19 copii care uita intr-un ecran de laptop intr-o clasa!!! SERIOS???
  si invers...o camera cu rezolutie mica prin care se face o transmisie vai-de-mama-ei catre copii..atunci cand profesorul este la scoala si copii de acasa.
  SERIOS???
  De la scoala cade netul ...nu e suficienta banda pentru toti profesorii :(
 • profesori inadaptati la on-line (Vineri, 29 octombrie 2021, 14:40)

  eu [anonim]

  "Profesorii" care intra cu nota 3-4 si ajung sa predea.... de aceea nu stiu sa utilizeze un sistem digital...in afara de telefonul personal :|
  Tehnica invechita...mentalitati invechite...lipsa infrastructura...
 • Biblioteca virtuala edu lib (Vineri, 29 octombrie 2021, 14:45)

  Mihai [anonim]

  Aveti idee cand se va finaliza licitatia pentru Biblioteca Virtuala EduLib ?
 • EduLib (Vineri, 29 octombrie 2021, 14:50)

  Teszzt [utilizator]

  edulib.ro este site-ul unei firme private din Craiova, exista de dinainte de 2001. Frumos nume ati inventat pentru un proiect de stat in 2021.
 • Tabere (Vineri, 29 octombrie 2021, 14:57)

  Vasile [anonim]

  De ce se recuperează in Ianuarie și nu in vacanța de paste pentru ca sunt foarte multe tabere? Cine returnează banii părinților?
 • Comentariu sters de utilizator (Vineri, 29 octombrie 2021, 15:09)

  [anonim]

 • Ca ministru al educatiei (Vineri, 29 octombrie 2021, 15:46)

  DorinDor [utilizator]

  Cum analizeaza Dl Ministru declaratia facuta de cetateanul Cimpeanu, ca vorbitor nativ de limba romana: 'Autoritățile beneficiază de un deficit de încredere major', raportat la definitia termenului 'beneficiaza', juxtapus cu termenul 'deficit'?
 • Cand va respecta legea ? (Vineri, 29 octombrie 2021, 16:05)

  all23 [utilizator]

  Cand va plati ministerul toate restantele salariale , pentru care din ingalarea lui si a altora , angajatii au ajuns in justitie , dar chiar si asa, el ignora legea ca orice PNL-ist de seama ! RUSINE !
 • A beneficia de... deficit (Vineri, 29 octombrie 2021, 17:01)

  ahg [utilizator]

  Exact asta voiam sa spun si eu, nici la lb. romana nu prea se pricepe dl ministru al EDUCATIEI !
  Un deficit de incredere nu poate constitui un beneficiu.
  Dar mai stii, poate pt autoritatile noastre o fi.
  Ca prea se straduiesc in sensul asta :)
 • Cum poa’ un ministru care nu-nțelege limba română (Vineri, 29 octombrie 2021, 17:11)

  ofCAER [utilizator]

  să facă ROMÂNIA EDUCATĂ?! Și să conducă taman Ministerul Educației?!
  Poftiți mostră: „autoritățile beneficiază de un deficit de încredere major”; cum dreacu’ să „beneficiezi” de un „deficit”, dom’ ministru cu doctorat la bază? Sictir analfabetule, cu tot cu cine te ține-n brațe!
 • Eu absurd! (Vineri, 29 octombrie 2021, 17:12)

  167939 [utilizator]

  Te uiți la ce răspunde și te crucești! "Pentru cei de gimnaziu și liceu a fost prima săptămână de vacanță suplimentară. ". Au fost două, făptură decerebrată ! Gimnaziul și liceul nu aveau vacanță. " ipocrizia e de vină." A ta, a PNL, a lui Iohannis, a imbecililor din Bruxelles! Eu al treilea an de învățământ în care copiii noștri sunt tratați precum sacii de cartofi. Copiii ăștia vor vota curând. Veți dispărea, canaliilor !
 • Ministrul educatiei, (Vineri, 29 octombrie 2021, 17:58)

  CooT [utilizator]

  nu stie sensul cuvantului a beneficia.

  Citez din dex:

  BENEFICIÁ, beneficiez, vb. I. 1. Intranz. A trage folos; a profita, a avea un câștig de pe urma cuiva sau din ceva.

  Deci autoritarile profita/trag folos sau castiga de pe urma deficitului de incredere?
 • Adevarata educatie se face la mall (Vineri, 29 octombrie 2021, 18:29)

  Mihail. [utilizator]

  Copiii se duc la scoala, pentru ca parintii nu-i pot lasa singuri acasa.
 • De ce la mall da, la scoala nu? (Vineri, 29 octombrie 2021, 19:37)

  omacron [utilizator]

  Nu poate sa raspunda. ! Bataie de joc!
 • Nu va pricepeti la nimic (Sâmbătă, 30 octombrie 2021, 9:19)

  dezamagitul [anonim]

  Nu numai ca nu va pricepeti la nimic dar perseverati in prostie. Toate partidele in frunte cu psd si pnl ,a- ti distrus invatamantul si tara pentru generatii desi cel mostenit de la comunisti nu era prea grozav. In plus nici din punct de vedere medical nu e corect. Nu sechestrarea in casa a copiilor si batranilor a fost folositoare. Sa enumeram cateva motive.1. Parintii sant la serviciu si copii fac ce vor nesupravegheati, 2. Ne fiind urmariti cred ca ei mai mult se joaca decat invata sticandu-si vederea aparand o generatiie de miopi si analfabeti functionali . Nu este productiv sa ti copii inchisi in casa si sa permiti ca prostimea sa mearga la diferite pelerinaje ca sa pupe oase ca sa-i apere de boli, Sau i-i lasi pe niste salbatici nervosi la meciuri si concercerte. Nici in ceasul al treisprezecelea nu va dati seama ca singura solutie pentru eradicarea acestui flagel provocat de chinezi este vaccinarea, nu izolarea discriminatorie pe diferite categorii. Istoria de-a lungul ei ne-a dovedit ca vaccinul a fost salvarea omenirii de ciuma ,holera, poliomelita si alte boli. Chiar acum din statistici se observa ca 95% din cei care se imbolnavesc sant nevaccinati.Ce dovezi va mai trebiue. De ce politicienii nu sant barbati sa ia taurul de coarne instituind obligativitatea vaccinului nu sa asculte de putinii descreierati. Acesti putini gica contra impotriva a tot au reusit sa prosteasca lumea de s-a creat un haos fara precedent in tara. Oare vor platii ei in fata lui Dumnezeu , justiitiei sau moral de mortii care i-au ascultat. Democratia inseamna respectarea regulior de buna voie iar cei care nu respecta sa fie obligati sa le respecte.Ca o paranteza imi aduc aminte ca la o sedinta de partid la un institut de cercetari prin 1974, un adevarat activist comunist care a umblat cu colectivizarea, facea parte din n comisii si comitete de control, votare si altele , a spus in plina sedinta ca in Romania nu este nici democratie nici dictatura ci anarhie ca si acum.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by