De ce mall-ul deschis și școala închisă? Una dintre întrebările la care răspund autoritățile la capătul unor zile de decizii haotice

de Iulia Rosca     HotNews.ro
Luni, 25 octombrie 2021, 19:13 Actualitate | Educatie


Parintii si scoala online
Foto: Profimedia Images / James Veysey / Shutterstock Editorial
După ce ne-au spus constant că „școlile se închid ultimele”, autoritățile au decis vacanță forțată timp de două săptămâni, începând de astăzi. În timp ce elevii din învățământul de stat au rămas acasă, școlile private au rămas deschise o zi, dintr-o "eroare juridică", iar de marți pot face cursuri online, dacă vor. Întrebări la care au răspuns autoritățile, după câteva zile de haos: De ce școlile sunt închise, dar mall-urile deschise? De ce la privat se poate online, dat la stat nu?​

 • Amintim că școala a început fizic în 13 septembrie. Una dintre reguli, regăsită într-un ordin comun al miniștrilor, era ca în localitățile cu rata de infectare de peste 6 la mie școlile să treacă în online. Această regulă a fost în vigoare jumătate de lună, până la 1 octombrie, când s-a decis printr-un nou ordin să nu se mai țină cont de incidența din localitate, după ce Bucureștiul a atins rapid acestă rată și a rămas deschis.
 • Școlile au rămas deschise, teoretic, și la rată de infectare de peste 20 la mie, însă s-au închis atunci când jumătate dintre clase erau în online din cauza unor cazuri de COVID. Mai mult, după ce s-a cerut în spațiul public ca școala să poată decide singură dacă vrea să treacă în online, ministrul Educației a ieșit să explice că acest lucru este posibil în baza acestui nou ordin comun, așa că cererile școlilor au început să curgă către inspectorate.
 • În acest timp, de la începutul anului școlar până miercuri - ziua în care președintele anunța vacanța forțată, se înregistraseră peste 16.000 de îmbolnăviri în rândul elevilor și aproape 6.000 în rândul profesorilor.

„De ce mall-uri deschise și școli închise”Redăm întrebarea reporterului HotNews.ro și răspunsul șefului DSU:

R: De ce mall-urile sunt deschise și școlile nu? Ați spus că școlile se vor închide ultimele.

Raed Arafat:
 • Deci, așa s-a zis, s-a luat decizia de a se da vacanță la școlile publice și la acest moment oprirea prezenței fizice inclusiv la școlile private.
 • Noi am zis școlile ultimele, dar am luat măsuri foarte dure și pe părțile celelalte. Cu certificatul verde, cu limitarea accesului cu tot, doar pentru persoanele vaccinate sau trecute prin boală și în unele locuri și pentru persoanele testate. Prezența fizică la școală s-a considerat că e bine să fie limitată o perioadă de timp ca să controlăm acest val. Printre alte măsuri.
Restricțiile la care se referă secretarul de stat vizează condiționarea accesului pentru cei vaccinați sau trecuți prin boală în diverse locuri, inclusiv mall-uri (deși acest lucru a fost subiectul altui haos de reglementare), dar și măsuri mai puțin „dure”. Vezi aici lista restricțiilor și noul HG adoptat luni). În cazul bisericilor de exemplu, singura condiție este purtarea măștii de protecție.

Amintim că decizia unei vacanțe a fost anunțată miercuri seară chiar de președintele Klaus Iohannis, la capătul unei ședințe cu cei responsabili pentru a fi găsite soluții la criza sanitară: "Este evident că școlile sunt puternic afectate și prin elevii care sunt infectați, dar și prin personal – profesorii, învățătorii care se îmbolnăvesc. În mod normal, începând de luni, deci de săptămâna viitoare, de luni, ar fi vacanță pentru cei mici. S-a decis azi ca această vacanță să fie valabilă nu numai pentru ciclul primar ci și pentru gimnaziu și liceu pentru doua săptămâni. Deci începând de luni este vacanță școlară".

De ce vacanță și nu școală online?Când s-a decis miercuri intrarea într-o vacanță „forțată”, în loc de școală online, așa cum au cerut multe voci din sistem, întrebarea a venit firesc - de ce? Răspunsul transmis de ministrul interimar al Educației către toți jurnaliștii care întrebau a făcut referire la nevoia de „echitate” și la viteza de transfer necesară pentru predarea video.
 • "Pentru cei care întreabă de ce este preferabilă o vacanță suplimentară în loc de intrare în online, cred că sunt aceiași care nu au auzit de echitate în educatie și le răspund că din punct de vedere al vitezei de transfer minime pentru o predare online este necesar să existe minimum 100 MB/sec. Asta se întâmplă doar pentru jumătate din teritoriul României” a spus Cîmpeanu.
Într-o intervenție din acea zi la Digi24, ministrul a menționat, din nou „cele 5 condiții” necesare pentru predarea online care să fie îndeplinite simultan:

 • 1. Disponibilitatea echipamentelor
 • 2. Conectivitate generalizată - "asta excede atribuțiilor Ministerul Educației, din păcate".
"Avem o viteză minimă necesară de 100 Megabiți pe secundă pentru a avea măcar teoretic învățarea online doar în jumătate din teritoriul țării. Subliniez - acoperirea cu internet este mai mare la nivelul țării, însă sub această viteză minimă nu se poate vorbi de conexiuni video pentru predarea online. Se pot trimite cel mult teme pe WhatsApp. Pentru toți aceia care nu înțeleg nevoia de echitate în sistemul de educație din România fac această precizare. De cele mai multe ori ne gândim că peste tot în țară avem aceeași viteză de transfer precum în București, unde avem 1 Gigabit pe secundă, lucru care nu întotdeauna ne permite cea mai bună conexiune".
 • 3. Formarea cadrelor didactice pentru predarea online și în momentul de față doar 1 din 5 cadre didactice au beneficiat de această formare
 • 4. Conținut digital pentru toate disciplinele
 • 5. "Al cincilea lipsește cu desăvârșire" - platforme de evaluare online.

"Lucrurile s-au îmbunătățit. Nu suntem tot acolo. S-au achiziționat sute de mii de echipamente electronice - celebrele tablete. S-a lucrat în măsura în care operatorii de telefonie mobilă au reușit acest lucru la creșterea acoperirii de internet. de asemenea au fost formați profesori pentru predarea online, însă lucrurile nu pot fi făcute peste noapte”.

Este a două oară când se apelează la soluția unei vacanțe forțate. Anul trecut școlar, elevii au avut o vacanță de primăvară prelungită, din 2 aprilie până în 4 mai, iar anul școlar a fost și el prelungit în vară, astfel că s-a luat vacanța de vară pe 25 iunie (pentru elevii care nu erau clasa a opta și a XII-a).

Ministrul Educației a anunțat acum că nu susține vacanță pentru mai mult de două săptămâni, numărul maxim de zile ce pot fi recuperate fără a fi afectat calendarul examenelor de evaluare națională și bacalaureat.

Nu se știe ce va fi după aceste două săptămâni de vacanță. Nici care va fi situația epidemiologică, dar nici cum se vor recupera aceste 10 zile de școală. O decizie se va lua, spune ministrul, pe 5 noiembrie, după consultări cu părțile implicate.


Ce soluții au părinții? „Nu am răspuns în acest moment”Vacanța de două săptămâni a fost anunțată oficial miercuri seară, de la cea mai înaltă tribună a statului - Palatul Cotroceni. Președintele Klaus Iohannis a menționat-o ca parte a planului de a încerca să stăvilească valul de îmbolnăviri, numit de unii medici „tsunami”, fiind singura măsură clară între alte restricții ce urmau să fie stabilite de guvern.

Practic, părinții au avut 4 zile la dispoziție să găsească o soluție, la capătul unei prime luni de școală și așa foarte complicate și nesigure, în care nu știau astăzi dacă mâine școala se închide din cauza unui caz COVID sau mai stă deschisă încă o zi.

Să luăm cazul unui cuplu de părinți în care ambii sunt medici. Ce soluții ar avea de astăzi, în condițiile în care, conform deciziei autorităților, medicii nu mai au voie să își ia concediu? Un caz la care autoritățile nu s-au gândit.

Sau cazul unei familii cu copii de grădiniță, în care ambii și-au consumat deja, pe rând, zilele de concediu pentru că au stat pe rând cu copiii care au rămas acasă după ce, din cauza unor cazuri de COVID, grădinițele unde merg s-au închis pe rând timp de câte 14 zile.

Cheamă bunicii să îi expună copiilor care nu pot fi vaccinați încă? Sau angajează o bonă de pe o zi pe alta, pentru două săptămâni?

Ce fac părinții în general, timp de două săptămâni?

Răspunsul lui Raed Arafat, trimis în fața jurnaliștilor să explice restricțiile impuse vineri, apoi modificate luni, la această întrebare adresată de reporterul HotNews.ro: „Aici nu am răspunsul, trebuie să revin cu el. Trebuie văzut cu Ministerul Muncii, dar la acest moment nu am cum să răspund la asta.”

Acest moment fiind luni, 25 octombrie, prima zi de vacanță, după ce Arafat fusese întrebat același lucru și vineri, fără a oferi răspuns concret.

Pentru cazul trecerii în online, Guvernul a adoptat o Ordonanță de Urgență, la începutul lunii octombrie, prin care se acordă zile libere plătite unuia dintre părinți „pe perioada stării de alertă, dar nu mai târziu de finalizarea cursurilor anului școlar 2021 – 2022, fără a se include vacanțele, în situația limitării sau suspendării activităților didactice care presupun prezența efectivă a copiilor în unitățile de învățământ și unitățile de educație timpurie antepreșcolară”.

Este vorba despre copii de până în 12 ani și se aplică doar în cazul în care locul de muncă nu permite munca de acasă, dar nu se aplică și în perioadele de vacanță. Vezi aici explicate condițiile

Jocul închis - deschis școlile private. Este sau nu discriminare?Duminică, știrea că de fapt școlile și grădinițele particulare pot rămâne deschise, adică cu prezența fizică a copiilor, a creat un haos complet, venit după alte momente de confuzie de vineri seara. Atunci, prima versiune de ordin de ministru transmisă de ministrul Sorin Cîmpeanu prin care se stabilea vacanță la toate clasele în perioada 25.10 - 05.11 nu făcea precizarea că este doar pentru învățământul de stat. Ulterior însă, varianta finală și semnată și trimisă la Monitorul Oficial venea cu precizarea foarte importantă: vacanța doar pentru grădinițele și școlile de stat.

Motivul prezentat de ministru? „Nu am niciun temei legal” să impun vacanță școlilor private. Pentru suspendarea prezenței fizice în aceste școli private a existat o reglementare separată în decizia CNSU.

Această prevedere însă nu a fost cuprinsă în Hotărârea de Guvern publicată în Monitorul Oficial, descoperire făcută duminică, pentru care ministrul Educației a dat explicații la toate televiziunile.

Hotărârea lăsa în afara reglementărilor școlile private, astfel că ele ar fi putut funcționa ca și până acum. Neregulile juridice, așa cum le-a numit luni Arafat, au fost îndreptate printr-o nouă HG emisă luni după-amiază. Până la urmă, se închid și unitățile private, care acum au de ales, spre deosebire de școlile de stat - vacanță sau școală online?

„Nu am cum să le spun școlilor private să nu țină cursuri online dacă vor pentru că asta nu are nimic cu prevenția epidemică, nu se infectează prin calculator copilul”, a susținut luni Raed Arafat.

„Nu este discriminare, este abordare diferită”, a mai spus Arafat, legat de faptul că școlile private pot face ore online, precizând că și cei din privat pot decide să dea vacanță, având în vedere că oricum era programată vacanță pentru cei mici.

Ce spune președintele Asociației Școlilor ParticulareAm discutat astăzi și cu Christian Comșa, președintele Asociației Școlilor Particulare care spune că i-a propus ministrului Educației ca în școlile cu rată ridicată de vaccinare să se poată merge fizic.


Cum vedeți aceste decizii luate de Guvern și haosul creat în ultimele zile?
 • „Ne doream și noi predictibilitate, ca toată lumea. Dincolo de orice, și în unitățile noastre sunt părinți, copii, profesori care așteaptă de la noi răspunsuri cât mai clare.
Ați discutat cu autoritățile în această perioadă?
 • Da, am discutat cu autoritățile în această perioadă. Evident că inițial ne-au spus că există o Hotărâre a CNSU, apoi ea nu a fost transpusă și ce știți dvs din ziua de ieri, știm și noi.
Ce vor face unitățile private - școală online sau vacanță?
 • Fiecare unitate de învățământ în funcție de specificul ei , infrastructură digitală, competențe digitale va decide care este varianta cea mai bună. Noi am susținut întotdeauna că decizia să se ia la nivelul Consiliului de Administrație, inclusiv la stat. Realitatea ne-a arătat că fiecare își desfășoară activitatea într-o comunitate cu un anumit specific și nu este corect să fie de la centru o decizie.
 • Am văzut că s-a tot rostogolit acest cuvânt „discriminare” în spațiul public, dar mergând pe acest principiu ar trebui să intrăm toți în vacanță doi ani de zile, pentru că cei din rural nu au acces la online, pentru că nu au nici echipamente nici semnal. Mergând pe logica lor este discriminare, între unități de stat și ar trebui să închidem tot.
 • Este discriminare până la urmă și a celor care au respectat regulile în toată această perioadă. În unitatea pe care o coordonez, vă dau un exemplu, sunt 39 persoane angajate vaccinate din 40. De asemenea, rata de vaccinare a părinților este ridicată.
 • Chiar am discutat cu ministrul Cîmpeanu și i-am propus această soluție, în unitățile cu rată de vaccinare foarte mare - și să stabilească ei ce înseamnă mare - să participe fizic. Dacă problema este criza epidemiologică, nu văd de ce trebuie să generăm o profundă criză educațională.
Și ce v-a răspuns ministrul?
 • Că nu este de competența lui.
Cum se va proceda la unitatea dvs de învățământ?
 • Eu am luat decizia să iau o săptămână vacanță și apoi online. Am dat vacanța și la gimnaziu.”


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

17213 vizualizari

 • +10 (18 voturi)    
  raspunsul e simplu (Luni, 25 octombrie 2021, 19:34)

  cucuveauamov [utilizator]

  consumatorii consuma, aia de la scoala gandesc
  • +7 (9 voturi)    
   gandesc foarte mult.. 100MB/secunda! (Marţi, 26 octombrie 2021, 3:17)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   Netflix zice ca are nevoie de 5Mbps pentru streaming HD.

   Ma intreb ce crede mascariciul ala de la educatie ca se poate transmite la 100MBps?..
   Sunt sigur ca nici nu stie diferenta dintrei bit si byte...
   • -3 (3 voturi)    
    ?! (Marţi, 26 octombrie 2021, 9:32)

    wweesstt [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    cum li se pare inclusiv celor ce s-au conformat numaidecat, celor certificati (vaccinatilor) ca oamneni sanatosi, oameni fara nici-o problema de sanatate sa nu poata sa intre, de exemplu intr-un dedeman sa-si cumpere un capac de WC, sauun bec ? femei care nu pot intra intr-un pepco sa paota cumpara hainute la copilasi pe motiv ca nu au ‘certificat verde’? oare nu-i sperie asaceva pe cei ‘certificati’? oare ei si copiii lor, ai celorcertificati, sunt deacord sa traiasca intr-un astfel de mediu ‘sanatos’?
    • 0 (0 voturi)    
     pai, ia masa fara capacul ala! (Marţi, 26 octombrie 2021, 15:10)

     Antenistontel [utilizator] i-a raspuns lui wweesstt

     .
    • +2 (2 voturi)    
     poate oricine (Marţi, 26 octombrie 2021, 19:21)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui wweesstt

     poti sa te vaccinezi. daca nu vrei, poti sa faci un
     test si primesti certificatul verde. daca nu vrei nici test, poti comanda online de la Dedeman si multe alte magazine.

     deci tu vrei hainute si capace de WC sau doar iti place sa te vaicaresti?
  • +2 (4 voturi)    
   GHinion (Marţi, 26 octombrie 2021, 9:22)

   vlad.pe [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   Klaus Iohannis si PNL au promis o Romaniei Educata si am primit locul I la numar de morti si infectati de Covid 19, dupa ce chiar autoritatile au ascuns numarul real de infectari pentru Congresul PNL

   Ghinionul lui Iohannis este ca nu mai este USR+ la Guvernare si nu mai poate sa arunce vina pe VV sau Ciolos.
  • +2 (4 voturi)    
   Simplu, (Marţi, 26 octombrie 2021, 9:36)

   BARBADOS [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   profesorii primesc salarii oricum iar comercianţii nu pot câştiga fără clienţi. Fiecare cu interesul lui!
 • +9 (13 voturi)    
  Haos organizat. (Luni, 25 octombrie 2021, 19:35)

  kkciosuldelahamangia [utilizator]

  .
  • +5 (7 voturi)    
   mișto (Marţi, 26 octombrie 2021, 7:42)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui kkciosuldelahamangia

   răsdpunsul specialistului la întrebarea reporterului, ”Deci, așa s-a zis, ...”.
   Un răspuns clar, competent, plin de argumente științifice, bazat atât pe statisticile noastre cât și cele din țările dezvoltate din UE și/sau SUA.
   Am putea bănui că indicația a venit de la Dumnezeu, dar ce te faci că arafatul e musulman?
 • +9 (19 voturi)    
  nefiind tată, Klaus habar n-are! (Luni, 25 octombrie 2021, 19:38)

  kingdavidhotel(banat pentru adevar?) [utilizator]

  Cine stă cu copiii? Cine vrea.
 • +2 (16 voturi)    
  Obsesia mall-urilor (Luni, 25 octombrie 2021, 19:46)

  greuladeal [utilizator]

  E o mare diferență între cele două situații: la mall nu stai cu orele, în fiecare zi, pe loc, cu o densitate mare de oameni pe metru pătrat.

  Apoi, presa și politicienii zburdă cel mai bine în prefabricate de gândire (aici alăturarea școală-mall), dar ar face bine să se trezească: majoritatea localităților din România nu dețin un asemenea templu al timpului liber, unde să se înghesuie elevii zi de zi (așa cum are impresia ministrul Cîmpeanu, că toți elevii patriei după ore ling mese și rafturi la mall...).
  Ziariștii ar face bine să nu meargă după fentă și să afle de ce Cîmpeanu urăște învătământul online și nu i-a dat nicio șansă, de ce a desființat predarea hibridă, care permitea păstrarea distanței la clasă, de ce nu a pregătit evaluări standardizate pentru online.
  Lăsați mall-urile, că mai are omul nevoie și de o geacă de iarnă, și de un frigider, și de-o carte.. Nu e chiar dușmanul numărul unu centrul ăsta comercial (unde există!)...
  • +1 (7 voturi)    
   Densitatea in scoli se rezolva astfel (Luni, 25 octombrie 2021, 21:14)

   iSteal [utilizator] i-a raspuns lui greuladeal

   Le lasi parintilor optiunea sa faca copilul scoala online. In fond, 70% dintre parinti au optat fara vaccin si o buna parte au facut petitie pentru mutarea orelor in online acum cateva saptamani. Daca din clase 30-40% fac online (pe riscul lor), densitatea scade brusc la aproape jumatate.
  • +3 (3 voturi)    
   este o falsa dilema (Marţi, 26 octombrie 2021, 8:55)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui greuladeal

   De fapt mall-urile nu "raman deschise" pentru aceeasi categorie de populatie ca scolile. Plus ca este obligatoriu certificatul verde, in mall-uri ti se ia temperatura la intrare si peste tot se verifica daca porti masca.

   Daca ar fi la fel si in scoli, sigur nu ar mai fi nici o problema sa se tina cursurile.
 • -3 (13 voturi)    
  La noi ca la nimenea!! (Luni, 25 octombrie 2021, 20:08)

  LiviuX [utilizator]

  Nu contest brambureala care exista si e clar ca nu se actioneaza cum trebuie. Dar la fel mi se pare normal ca mall-urile, magazinele sa fie deschise si scolile inchise. Si asta pentru simplul motiv ca intr-un mall/magazin poti controla cate persoane intra pentru a se respecta distanta dintre ele, pe cand la scoala nu. Evident asta trebuie sa se si aplice. Nu stiu daca ati vazut pe undeva, dar in alte parti se procedeaza asa: la usa magazinului sta cineva (din personal sau de la security daca e magazin mai mare) care lasa sa intre un numar limitat de persoane, astfel incat sa nu fie aglomeratie, sa se poata respecta distantele. Ceilalti asteapta afara, de multe ori pe trotuar fiind desenate benzi pentru a respecta si aici distantarea. Nu mai zic ca fara masca oricum nu esti lasat sa intri... Apoi, in magazin se intra doar pe masura ce iese cineva. La scoli e clar ca nu se poate asa ceva, clasa e clasa, nu poti asigura distantarea.
  • +11 (13 voturi)    
   =)) (Luni, 25 octombrie 2021, 21:15)

   iSteal [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

   Iti dai seama ca acei copii care nu se duc la scoala cu orele si nu mai interactioneaza cu orele in clasa vor interactiona cand joaca un fotbal in parcarea din spatele blocurilor. Evident, in mod controlat =))
   • -4 (10 voturi)    
    Asta nu mai e raspunderea statului (Luni, 25 octombrie 2021, 22:40)

    LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui iSteal

    Ci a parintilor. Daca vor sa-si imbolnaveasca copiii e treaba lor, ei vor raspunde. Dar eu nu vreau ca copilul meu sa se imbolnaveasca la scoala. Si s-a vazut asta in tari in care s-au deschis scolile apoi au trebuit sa le inchida la loc pentru ca rata de imbolnavire a crescut enorm.
    • +9 (9 voturi)    
     si cam ce "boala" (Marţi, 26 octombrie 2021, 1:50)

     omacron [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

     a facut copilul tau la scoala? si avand in vedere ca virusul e deja endemic, banuiesc ca vrei sa il tii inchis in casa pe termen lung?
     • 0 (2 voturi)    
      A facut destule (Marţi, 26 octombrie 2021, 8:51)

      LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui omacron

      De ex gripa, cand unii venind la scoala au dat-o si la altii. Te pomenesti ca ai tai nu s-au imbolnavit niciodata de ceva luat de la colegi... Si nu, nu il tin inchis, dar controlez unde se duce si cu cine intra in contact.
      • -1 (1 vot)    
       Controleaza’l (Marţi, 26 octombrie 2021, 10:58)

       omacron [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

       Cum am crescut noi, e o enigma, faar scoli inchise pentru gripa, sunteti intr’o psihoza fratilor, iesiti de acolo, traiti’va viata, nu induceti copiilor frica, ipohondria, distantarea, astea sunt opusul sanatatii mentale. Prin virozele copilariei se formeaza sistemul imunitar, intreaba un medic. Tine’l in mediu steril toata copilaria si va avea imunitatea compromisa tot restul vietii. Nu mai vorbim de labilitatea mentala si teama de contactul cu oamenii. Treziti’va.
       • +2 (2 voturi)    
        "cum am crescut noi" (Marţi, 26 octombrie 2021, 16:22)

        pehash [utilizator] i-a raspuns lui omacron

        Noi am crescut intr-o vreme cand granitele erau inchise si ieseam din oras cu trenul de 2 ori pe an.
        "Tulpina britanica"? Nu apucai nici tulpina ardeleneasca.. era prea greu sa gasesti benzina sa treci muntii dus-intors.

        In plus, nu auzeai decat de victoriile socialismului din presa. Tu nu stii nimic de epidemia de grip din '71? Pune mana si citeste..
       • +1 (1 vot)    
        Daca nu stii sa-ti educi copiii nu e vina nimanui (Marţi, 26 octombrie 2021, 16:36)

        LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui omacron

        E exclusiv vina ta. Eu totdeauna le spun ce e, le explic ca sa inteleaga. Ca si in cazul legilor. Daca sunt si trebuie respectate, nu inseamna ca le induc frica de ele, de sistem. Iar de imunitate la gripa nu am auzit. Dovada ca am avut gripa de multe ori. De vaccin antigripal da.
        Si nu ai raspuns la intrebarea daca ai tai nu s-au imbolnavit niciodata la scoala!
    • +7 (7 voturi)    
     deci (Marţi, 26 octombrie 2021, 7:46)

     nahir [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

     până la urmă îl doare-n 14 pe stat de sănătatea copiilor și implicit a populației. Grija statului este să nu pice vina pe el (adică corifeii care sunt acum la butoane).
     • +2 (2 voturi)    
      Cu asta sunt de acord, dar e alta poveste (Marţi, 26 octombrie 2021, 8:59)

      LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui nahir

      Face parte din grija statului fata de cetateni in general.
    • +4 (4 voturi)    
     =)) (Marţi, 26 octombrie 2021, 8:46)

     iSteal [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

     Pai asta am spus: scoala trebuie sa FURNIZEZE serviciul asumat prin lege, mentionat in programa scolara si in acord cu forma de invatamant acreditata (zi, cu prezenta fizica).

     Tu ca parinte insa sa ai dreptul sa iti tii copilul online (daca vrei). Este raspunderea ta. La final de semestru copilul va da niste teste de diferenta et voila. Sunt convins ca al tau le va trece cu brio si fara emotii, avand asa parinti.

     In felul acesta scade densitatea in clase si deci si probabilitatea raspandirii unei infectii virale.

     Toata lumea multumita, mai putin Tampeanu.
  • 0 (8 voturi)    
   corect! (Luni, 25 octombrie 2021, 21:48)

   kingdavidhotel(banat pentru adevar?) [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

   in plus, la scoala stai 5 sau 7 ore în același aer, cu aceiasi oameni la 30 de cm de tine.
   • +4 (4 voturi)    
    In acelasi aer (Marţi, 26 octombrie 2021, 8:47)

    iSteal [utilizator] i-a raspuns lui kingdavidhotel(banat pentru adevar?)

    Dar clasa nu are ferestre?
    • 0 (0 voturi)    
     Da, dar le si deschide cineva? (Marţi, 26 octombrie 2021, 21:15)

     LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui iSteal

     Mai ales ca vine vremea rece, si nu poate nimeni spune ca nu mai poti de caldura in clase. Sa mai amintesc de transportul in comun unde totdeauna sare cate cineva ca il trage curentul?
 • -1 (5 voturi)    
  Sa le luam pe rand (Luni, 25 octombrie 2021, 20:42)

  Ursuletul de Plus [utilizator]

  1 si 2 - ura, nu vom avea niciodata scoala ONLINE
  3. Am vazut o doamna profesoara, cu un an inainte de pensie, care le dadea lectie studentelor despre Zoom, share, Google Drive si alte chestii. Si zicea ca a invatat singura. Pe de alta parte, am auzit de invatatoare ca "A, nuuu, sa ne scolarizeze, ca noi nu stim". Cine vrea sa invete, invata si fara formare, Ca nu e cu mult mai complicat decat Facebook. Cica nu putem peste noapte. De cand exista scoala online in Romania? De 24 de ore?
  4 si 5 Asa, pai? A zis ce a facut in sensul asta pana acum? Nu? Se ia o hartie si un pix si se incepe a scrie "Subsemnaul... prin prezenta va rog respectuos sa-mi aprobati demisia bla bla"
  • +5 (5 voturi)    
   ce e aia "scoala online" (Luni, 25 octombrie 2021, 22:49)

   omacron [utilizator] i-a raspuns lui Ursuletul de Plus

   terminati cu aberatia asta. exista scoala si atat
   • +4 (4 voturi)    
    Se numeste "online" (Marţi, 26 octombrie 2021, 8:48)

    iSteal [utilizator] i-a raspuns lui omacron

    Ca sa nu se numeasca "la distanta" caci daca s-ar numi asa ar fi ILEGALA. Invatamant la distanta acreditat in Romania pentru K12 (preuniversitar) NU EXISTA.
    • 0 (0 voturi)    
     De ce numita "la distanta" ar fi ilegala? (Marţi, 26 octombrie 2021, 20:20)

     LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui iSteal

     E interzisa in vreo lege? Daca da, care? Ca altfel, conform principiilor de drept casice, ceva ce nu e interzis in mod explicit de lege e permis. Si asta online e acreditata? Unde, in care lege?
   • +1 (3 voturi)    
    Da,probabil uitase ca cei din secolul IXX nu stiu (Marţi, 26 octombrie 2021, 8:54)

    LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui omacron

    de scoala online. Noroc ca unii au progresat si au ajuns in secolul XXI.
 • +4 (6 voturi)    
  Intreb si eu (Luni, 25 octombrie 2021, 21:02)

  gigifisiune [utilizator]

  De ce nu ai voie la hotel, dar toata lumea se duce acasa la bloc (nu toata, ci foarte multi)?

  Inteleg mall-uri si altele, dar hotelurile? Chiar e mai mic traficul decat la blocuri.

  Este absolut aberant, si nu vor decat sa forteze sa fie ca ei.
  • +1 (1 vot)    
   Din cauza acelei brambureli de care spuneam (Marţi, 26 octombrie 2021, 8:57)

   LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui gigifisiune

   Exista masuri dar fie se aplica haotic, fie nu se aplica de loc, fie sunt aiurite (ca exemplul dat de dvs.).
 • +5 (9 voturi)    
  Pentru ca nu au copii si nu inteleg (Luni, 25 octombrie 2021, 21:40)

  MTTRN [utilizator]

  Ce inseamna. In UK se distribuie teste rapide gratuit pentru parinti si copii, si asa tin scolile deschise. Noi luam rachete, dar nu avem un spital nou de 40 de ani...

  Asa ca data viitoare nu mai votati oameni fara copii, ca acestia sunt blestemati si egoisti. Copiii sunt dar de la Dumnezeu
 • +5 (7 voturi)    
  Pentru ca (Luni, 25 octombrie 2021, 21:58)

  gigilu [utilizator]

  negustorii de la mall fac bani , iar scolarii nu aduc nici un ban, dimpotriva, cheltuiesc. Si in societatea socialista multilateral dezvoltata care revine in forta e nevoie de malluri si biserici , nu de scoli, de invatatura si de oameni educati care gandesc singuri.
 • +3 (7 voturi)    
  eu unul (Luni, 25 octombrie 2021, 23:23)

  omacron [utilizator]

  de maine seara pun mana pe spray si unde gasesc un zid, scriu mesaje impotriva acestei stari de fapt - scoli inchise, malluri si pacanele(!!!) deschise. e mai mult decat nimic.
 • 0 (2 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 26 octombrie 2021, 9:17)

  [anonim]Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by