Ministrul Educației a semnat vineri ordinul de ministru pentru stabilirea vacanței de două săptămâni pentru toți preșcolarii și elevii, precum și din învățământul postliceal, între 25 octombrie și 5 noiembrie. Aceasta se referă însă doar la învățământul de stat, potrivit formei finale a acestui ordin, trimis la Monitorul Oficial. Școlile și grădinițele private ar putea face ore online.

Sorin CimpeanuFoto: Agerpres

Ce prevede ordinul de ministru (în forma inițială, acesta nu avea sintagma „de stat”):

  • „Prin derogare de la prevederile Ordinul ministrului educației naționale nr. 3.243 din 5 februarie 2021, privind structura anului școlar 2021-2022, publicat în Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 156 din 16 februarie 2021, în perioada 25 octombrie – 5 noiembrie 2021, preșcolarii și elevii din învățământul primar, gimnazial, liceal, profesional și postliceal de stat sunt în vacanță.
  • Art.2 Direcțiile de specialitate din cadrul Ministerului Educației, inspectoratele școlare și unitățile de învățământ preuniversitar duc la îndeplinire prevederile prezentului ordin.”

Mai jos forma inițală a ordinului de ministru, în care nu se face precizarea „de stat”:

Și forma finală, semnată de ministru și trimisă către Monitorul Oficial:

Decizia CNSU adoptată vineri face referire la școlile și grădinițele private, precizându-se doar că se suspendă „prezența fizică”, nu și cursurile. Despre acestea, Ministerul Educației nu a făcut nicio precizare.

De altfel, într-o declarație pentru Edupedu.ro, ministrul interimar Sorin Cîmpeanu a afirmat că „din perspectiva reglementării Articolului 8 din Hotărârea CNSU nr. 91, se suspendă activitatea cu prezență fizică. Iar asta poate conduce, conform CNSU, fie la vacanță, fie la învățământ online. Articolul 8 nu intră sub incidența Ministerului Educației, este reglementat de CNSU”.

Potrivit datelor INS transmise pe 5 octombrie, 5,3% din populația școlară învață în unități de învățământ private.

Ce a decis CNSU cu privire la creșe, grădinițe, școli și universități

„Comitetul Național pentru Situații de Urgență adoptă prezenta

HOTĂRÂRE:

7. (1) Se abilitează Ministerul Educației în vederea emiterii ordinului de ministru pentru acordarea unei vacanțe suplimentare de două săptămâni pentru învățământ preșcolar, primar, gimnazial, liceal, profesional și postliceal în perioada 25.10.2021-05.11.2021, precum și pentru stabilirea ulterioară, dar nu mai târziu de data de 05.11.2021 a modificărilor privind structura anului școlar.

(2) Se propune emiterea de către Ministerul Educației a unei instrucțiuni prin care să se recomande instituțiilor de învățământ superior din sistemul național de învățământ trecerea în online a tuturor activităților în perioada 25.10.2021-05.11.2021.”

Ce s-a decis în legătură cu grădinițele și școlile private și after-school-uri

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a decis vineri că, odată cu intrarea în vacanța de două săptămâni pentru toți elevii, se vor închide și unitățile de tip after-school, începând de luni, 25 octombrie.

În Hotărârea CNSU se prevede astfel:

8. (1) Se suspendă activitățile care impun prezența fizică a preșcolarilor și elevilor în toate unitățile de învățământ privat, inclusiv în cele cuprinse în Registrul special al organizațiilor furnizoare de educație care organizează și desfășoară pe teritoriul României activități de învățământ corespunzătoare unui sistem educațional din altă țară, pentru perioada 25.10.2021-05.11.2021.

(2) Se propune suspendarea activităților cu prezența fizică la nivelul tuturor unităților sau operatorilor economici care desfășoară activități tip after-school, în perioada 25.10.2021-05.11.2021.

Urmează ca pe 5 noiembrie să se stabilească felul în care se vor recupera aceste zile de vacanță.

Vacanța „forțată” de două săptămâni a fost anunțată miercuri de președintele Klaus Iohannis, ca urmare a unei ședințe cu autoritățile privind criza sanitară.