Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, afirmă că în universităţile din România, „unde ar trebui să fim cu cea mai mare înţelegere faţă de importanţa vaccinării, de progresele ştiinţei”, rata de vaccinare anti-Covid-19 este sub media europeană.

Sorin CimpeanuFoto: Agerpres

Ministrul Educaţiei a fost întrebat duminică seară, la Digi24, despre demersul Consiliului Rectorilor din România care solicită Guvernului şi Parlamentului să introducă certificatul verde COVID în toate spaţiile universităţilor.

„La angajaţi se pune problema dreptului la muncă, important este că rectorii şi studenţii, deopotrivă, îşi doresc ca universităţile să fie medii sigure. (...) În mare, suntem, chiar şi în universităţi, unde ar trebui să fim cu cea mai mare înţelegere faţă de importanţa vaccinării, de progresele ştiinţei, avem o rată de vaccinare sub media europeană”, a afirmat Sorin Cîmpeanu, potrivit News.ro.

Întrebat dacă în opinia sa studenţii ar fi impulsionaţi să se vaccineze în situaţia în care nu ar mai putea intra în universităţi nevaccinaţi, Sorin Cîmpeanu a răspuns afirmativ.

„Dar până la a convinge studenţii şi profesorii, cred că e important ca toate partidele parlamentare să îşi precizeze poziţia în raport cu un astfel de proiect de lege solicitat de Consiliul Rectorilor”, a adăugat Cîmpeanu.

Acesta a menţionat că se aşteaptă ca partidele să susţină toate măsurile care trebuie luate în aşa fel încât România să nu se mai afle pe ultimele locuri la nivelul Uniunii Europene privind vaccinarea.

Conform ministrului, există universităţi, precum cea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, unde rata de vaccinare în rândul studenţilor este de 90%, în timp ce în alte universităţi 50-55% dintre studenţi sunt vaccinaţi. Există şi universităţi care nu au raportat rata de vaccinare, a precizat ministrul.

Consiliul Naţional al Rectorilor (CNR) a solicitat duminică Guvernului şi Parlamentului modificarea legislaţiei, în sensul în care aceasta să prevadă că accesul în spaţiul universitar este posibil în baza certificatului verde digital privind vaccinarea anti-Covid-19. Excepţie ar urma să facă, potrivit propunerii, persoanele care au contraindicaţii medicale privind imunizarea prin vaccinare.