​Copiii de grădiniță și elevii din Afumați au făcut ore online luni, în baza unei decizii luate de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Ilfov, după ce rata de infectare a depășit duminică 6 la mia de locuitori, deși ordinul care stabilește regulile de funcționare a școlilor prevede că se ține cont de rata de infectare înregistrată în ziua de vineri anterioară începerii școlii. Luni, incidența cazurilor COVID-19 la Afumați a scăzut sub 6, astfel că de marți copiii se întorc la școală. De ce acest ping-pong? Prefectul de Ilfov, Daniel Zamfir, susține că a fost o "greșeală de interpretare".

HotNews.roFoto: Hotnews

Duminică, 19 septembrie, rata de incidență la Afumați a ajuns la 6,05 la mie, iar Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Ilfov emis o hotărâre pentru trecerea școlilor și grădinițelor la scenariul 2, în care orele se fac online, deși referința pentru acestă decizie este incidența cazurilor în ziua de vineri. De altfel, luni, rata de infectare a coborât la 5,94% în Afumați.

Ministrul Sorin Cîmpeanu a solicitat remedierea situației, semnalând că ordinul comun care stabilește regulile de funcționare a școlilor prevede că se ține cont de rata de infectare înregistrată în ziua de vineri anterioară începerii școlii: "Este stabilit împreună cu Ministerul Sănătății, cu INSP și cu CNSU - ziua de vineri este singura zi de referință. Vineri au fost pe site-ul DSP 13 localități care au depășit rata de infectare de 6 la mie. Nu ne jucăm cu copiii, închide școala, deschide școala".

Prefect: A fost o eroare de comunicare

Prefectul de Ilfov, Daniel Zamfir, spune că de marți copiii din Afumați se vor întoarce la școală, fiind informați în acest sens directorii școlilor și grădinițelor și părinții.

De ce acest ping-pong? Prefectul susține că a fost o "greșeală de interpretare" a legii.

  • "A fost o propunere venită de la Inspectoratul Școlar, s-a decis în CJSU trecerea școlilor și grădinițelor în online.
  • S-a revenit asupra hotărârii și de mâine toți copiii se întorc la școală.
  • A fost o greșeală de interpretare, de analiză a ordinului comun", a declarat, luni, la Digi 24, prefectul de Ilfov.

Întrebat a cui a fost greșeala, prefectul a răspuns: "A tuturor. Propunerea a fost făcută de Inspectoratul Școlar Județean, cu avizul DSP. Sunt convins că cunosc ordinul, dar a fost eroare de interpretare".