​După ce Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Ilfov a decis duminică trimiterea școlilor și grădinițelor din Afumați în sistem online, ca urmare a faptului că rata de infectare a depășit duminică pragul de 6 la mia de locuitori, ministrul Sorin Cîmpeanu a solicitat remedierea situației, semnalând că ordinul comun care stabilește regulile de funcționare a școlilor prevede că se ține cont de rata de infectare înregistrată în ziua de vineri anterioară începerii școlii.

Sorin CîmpeanuFoto: Captura video

„Este stabilit impreuna cu Ministerul Sănătății, cu INSP și cu CNSU, ziua de vineri este singura zi de referință. Vineri au fost pe site-ul DSP 13 localități care au depășit rata de infectare de 6 la mie. Nu ne jucăm cu copiii, inchide școală deschide scoala. Am cerut să remedieze rapid situația, în interesul elevilor. Am cerut tuturor inspectorilor să citească acest ordin comun și să îl respecte,” a precizat Cîmpeanu, la Digi24.

Duminică, 19 septembrie, CJSU Ilfov a publicat o rată de incidență de 6,05 la mie în Afumați și a emis o hotărâre pentru trecerea școlilor și grădinițelor la scenariul 2, în care orele se fac online.

De altfel, luni, rata de infectare a coborât la 5,94% în Afumați.

Ce prevede Hotărârea CJSU Ilfov cu privire la Afumați:

„Începând cu data de 20 septembrie 2021 se aprobă scenariul 2, litera b) (participarea zilnică, în sistem online, a tuturor elevilor, cu excepția celor din învățământul special), de funcționare, conform Ordinului comun – Ministerul Educației (nr. 5196/03.09.2021) și Ministerul Sănătății (nr. 1756/03.09.2021) – pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică, pentru un număr de 3 unități școlare, respectiv:

- Școala Gimnazială nr.1 Afumați

- Școala Primară nr.2 Afumați

- Școala Primară nr.3 Afumați.

Începând cu data de 20 septembrie 2021 se aprobă scenariul 2, litera a) (participarea zilnică cu prezență fizică în unitățile de învățământ a tuturor antepreșcolarilor, preșcolarilor și a elevilor din învățământul special, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție), de funcționare, conform Ordinului comun – Ministerul Educației (nr. 5196/03.09.2021) și Ministerul Sănătății (nr. 1756/03.09.2021) – pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică, pentru un număr de 2 unități școlare, respectiv:

- Grădinița nr.1 Afumați

- Grădinița cu program prelungit nr.4.”

Ce prevede ordinul comun - Scenariile de funcționare a școlilor

Scenariul 1 - Incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate mai mică sau egală cu 6/1.000 de locuitori:

Participarea zilnică cu prezență fizică a tuturor antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție.

Scenariul 2 - Incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 6/1.000 de locuitori până la instituirea stării de carantină la nivelul localității:

- a) Participarea zilnică cu prezență fizică în unitățile de învățământ a tuturor antepreșcolarilor, preșcolarilor și a elevilor din învățământul special, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție;

- b) Participarea zilnică, în sistem on-line, a tuturor elevilor, cu excepția celor din învățământul special.

* Scenariul de funcționare al unității/instituției de învățământ pe parcursul anului școlar/universitar se va actualiza săptămânal, cu referință la fiecare zi de vineri, în funcție de situația privind evoluția epidemiologică publicată pe site-ul DSP,