​Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat marți seară, la Digi 24, că este nevoie de un întreg ciclu de patru ani de liceu după adoptarea modificărilor din proiectul „România Educată” înainte de introducerea unui bacalaureat nou, unitar, bazat pe competențe. Acest lucru înseamna că cel mai devreme, un bac nou ar putea să se dea în 2026.

Elevi inainte de bacalaureatFoto: Agerpres

„Pentru a avea un bacalaureat care să evalueze competențele ai nevoie de un întreg parcurs liceal care să pregătească acest lucru. Cel mai devreme se va intra pe acest sistem din septembrie 2022, dacă legea va fi adoptată în timp util, și atunci din septembrie 2022 vor urma patru ani de liceu și de abia la finalul celor patru ani de liceu va fi acest Bacalaureat care să fie bazat pe competențe. Până atunci, Bacalaureatul va fi în modul cunoscut, însă sper să reușim să avem o corectare informatizată care să elimine aceste erori”, a declarat Cîmpeanu.

Amintim că proiectul „România Educată” prevede pentru învăţământul liceal trei rute - teoretic, profesional şi vocaţional - fiecare de 4 ani, finalizate cu examen de bacalaureat. Trei rute există și în prezent. Este vorba de cele trei filiere - teoretică, tehnologică și vocațională.

Potrivit proiectului, elevii vor putea să se transfere mai ușor de la o filieră la alta.

În plus, Bacalaureatul va urmări un profil naţional, pe care toţi elevii trebuie să îl deţină, indiferent de linia de învăţământ urmată.

Consilierul prezidențial pe educație, Ligia Deca, a precizat că bacul va fi pe model PISA, transdisciplinar.

Citește mai multe: